Je skrotenie cukru v našich rukách?

Pred dvomi rokmi sa na nemeckom knižnom trhu objavila publikácia ekonomického novinára, publicistu a spisovateľa Hansa Laubera s názvom Skrotenie cukru. Lekári a odborníci ju prijali s pochybnosťami. Veď o diabetikoch s cukrovkou 2. typu platilo – a ešte stále sa to traduje, že táto choroba je neliečiteľná a speje od vysokej hladiny krvného cukru cez lieky na jej zníženie až k inzulínovej liečbe. A kto si nedáva pozor, zvyčajne končí v nemocnici s vážnymi cievnymi, očnými, kardiologickými či obličkovými ochoreniami. 

 

 

Komplikácie cukrovky skôr či neskôr znamenajú pre postihnutých vážne obmedzenia v živote až smrť. Hans Lauber však dokázal, že to tak vôbec nemusí byť. Dal nádej miliónom diabetikov. Na trhu je už tretie vydanie Lauberovej knihy, ktorá sa stala aj námetom filmového spracovania autentických skúseností autora. Siahli po nej už státisíce cukrovkárov a lekári teraz skúmajú ich pozitívne výsledky. Ich skepsa voči Lauberovej metóde výrazne opadla a sami ju svojim pacientom odporúčajú. O metóde a knihe informujú viaceré odborné časopisy a seriózne médiá, napríklad Focus či Die Welt.

 

Moment zvratu

Keď pred pár rokmi Hans Lauber odchádzal z preventívnej prehliadky od lekára s diagnózou diabetes 2. typu, ani nebol veľmi prekvapený. Ochorenie mali v rodine, bolo príčinou smrti už jeho starého otca a on sám mal od detstva hlbokú náklonnosť na maškrtenie.

 


Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania