Tantra joga ako spôsob prebudenia ženskosti

Určite ste sa už veľakrát vo svojom živote stretli s názvom tantra, ktorý označuje aj cestu, spôsob či techniku. Možno vám bude viac rezonovať v mysli spojenie tantrický sex, ale nie je to len o tom. Tantra vznikala postupne ako stará ezoterická hinduistická tradícia. Tantry ako také sa môžu zaoberať magickými rituálmi, náboženskými obradmi, mantrami, jogistickým cvičením a pod.

Tantra, o akej chceme hovoriť, neprislúcha žiadnemu náboženstvu, ale je cestou, ako sa naučiť láskyplnému vzťahu k sebe samej a k svojej ženskosti. Ide tiež o to, že v každom človeku sa nachádzajú dva princípy – mužský a ženský, ktoré by sme sa mali naučiť správne usmerňovať. Tantra joga vznikla preto, aby spojila vedecký spôsob zahŕňajúci telesnosť a cvičenie. Na druhej strane ide o podporu duchovnosti a takzvaného umeleckého spôsobu. Taktiež nás môže naučiť, že správou transformáciou sexuálnej energie môžeme zharmonizovať ovládanie nášho tela. Prínosom je získanie vitality, väčšej energie do života na základe cvičenia a súčasne i podpora toho, aby sa ako ženy viac vedeli odovzdať prežívaniu zážitkov a zmyslovosti.

Cvičenie Mohedžodáro

Mohendžodáro je druhom tantrického cvičenia, ktoré posilňuje zdravie ženy. Ide o rozprúdenie ženskej sexuálnej energii do celého tela, čím sa žena prirodzene uzdravuje a posilňuje. Tento druh cvičenia zvládne každá žena, pretože sa nekladie dôraz na vonkajšie prevedenie, ale na vnútorný efekt a celkové posilnenie. Cvičenie dobre posilňuje svaly panvového dna, zlepšuje prekrvenie vaječníkov, maternice, krku, brucha, ale môže zdokonaliť prežívanie milostného života s partnerom.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
Zuzana Kolačanová
Patrí do vydania