Novinky z medicíny a farmakológie

Alergickú artritídu – zápaly kĺbov vyvoláva alergia označovaná ako reakcia-typ-3 (potravinová neznášanlivosť). Alergény a antitelieska sa vzájomne zovrú do tzv. imunokomplexu. Príčina vzniku tohto komplexu je zatiaľ neznáma.

Vedci doteraz zistili, že sa na ňom podieľajú aj antitelieska IgG zisťované v krvi pacientov. Prítomnosť imunokompexov v krvi vyvoláva nešpecifickú imunitnú obranu, ktorá sa usiluje o opätovné rozdelenie komplexov. To však nezostáva bez následkov – bez poškodenia okolitého tkaniva. Ak sa imunokomplex nachádza v blízkosti kĺbov a rozpadáva sa, môže vzniknúť zápal kĺbu. Reakcia-typ-3 je najčastejšie pôvodcom zápalových chorôb kože, ako je akné, ekzémy, psoriáza, a takisto črevného ochorenia a poruchy trávenia. Reakcia sa stráca, keď sa skončí konzumácia potravín, ktoré ju vyvolávajú.

 

V priebehu rokov 2013 – 2014 prídu na európsky trh

nové bazálne inzulíny, ktoré sú prelomom v liečbe cukrovky nielen svojou účinnosťou, ale aj spôsobom podania. Inzulíny totiž stačí podávať iba raz denne. Inzulín degludek navyše predstavuje prvý inzulín, ktorý pri trvaní účinku nad 42 hodín ponúka pacientom v prípade potreby možnosť úpravy času podania injekcie.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.


 

Autor
-ši-
Patrí do vydania