Preventívne proti rakovine

Ročne pribudne na Slovensku viac ako 20-tisíc nových onkologických pacientov. Rakovina je „strašiakom“ asi pre každého z nás, no napriek tomu sa o svoje zdravie často nestaráme tak, ako by sme mali. Pri boji s rakovinou je najúčinnejšou zbraňou prevencia, včasná diagnostika a klasická, ale aj podporná liečba.

Viete, že nadmerné slnenie a chodenie do solária spôsobuje rakovinu, no aj tak sa každý rok na letnej dovolenke „vypekáte“ omnoho viac, než by ste mali? Viete, že fajčenie zabíja, no napriek tomu si s pôžitkom každý deň zapálite a klamete sa, že to už je skutočne posledná cigareta? Doslova až fyzicky cítite, že stres a negatívne myslenie vás ničia, ale nedokážete s tým nič urobiť? Je dôležité vstúpiť si do svedomia a zmeniť svoj životný štýl. S genetickými predispozíciami nič nenarobíme, no mnoho vecí je v našej moci zmeniť. Skoncujte s fajčením, obmedzte pitie alkoholu, stres a negatívne myšlienky, trochu povoľte z pracovného nasadenia, doprajte si dostatok spánku a oddychu, začnite cvičiť, zdravo sa stravovať a chodiť do prírody.

Preventívne prehliadky

Rakovina sa môže dlho vyvíjať aj bez zjavných príznakov, preto by ste nemali zanedbávať ani pravidelné chodenie na preventívne prehliadky. Platí, že čím skôr je rakovina diagnostikovaná, tým vyššia šanca je na jej vyliečenie. Obozretní by ste mali byť predovšetkým v prípade, ak sa rakovina vyskytla vo vašej rodine, ak ste vystavení karcinogénnym látkam alebo vediete nezdravý životný štýl.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania