Využitie fytoterapie v pomocnej liečbe onkologických ochorení

Onkologické ochorenia sú v súčasnosti na výraznom vzostupe. Súvisí to najmä so životným štýlom (fajčenie, alkohol, málo pohybu – minimálny výdaj energie), znečisteným životným prostredím (exhaláty, aromatické uhľovodíky, halogénované uhľovodíky, zlúčeniny síry, dechty) a mizernou kvalitou niektorých potravín a premorením predávaného ovocia a zeleniny plesňami (napr. Aspergilus, Fusarium).

Onkologických ochorení je široké spektrum, a preto sú v článku uvedené všeobecné postupy doplnkovej liečby so zameraním na využitie liečivých rastlín. Osobitne treba rozdeliť hematologické onkologické ochorenia a tzv. solídne tumory. Pri hematologických ochoreniach je problematické využitie klasických rastlín s imunostimulačným účinkom, keďže by mohlo viesť k ešte väčšiemu pomnoženiu nádorových buniek. Inak je to však pri solídnych tumoroch. Keďže samotná chemoterapia, ako aj rádioterapia má negatívny účinok na imunitný systém, je potrebné zamerať sa na jeho podporu. Samotná podpora sa realizuje v čase medzi jednotlivými dávkami chemoterapie a rádioterapie. Z liečivých rastlín možno použiť na podporu imunity a metabolizmu nasledujúce rastliny:

Vilcacora – Uncaria tomentosa – liana,

ktorá obsahuje alkaloidy. Má protinádorové, protivírusové, protibakteriálne a antioxidačné účinky. Posilňuje imunitu, má protizápalové účinky.Používa sa ako výťažok v kapsliach alebo ako klasický čaj. Na prípravu záparu sa použije 1 polievková lyžica na 1/2 litra studenej vody. Nechá sa priviesť k varu a 20 minút sa varí. Nechá sa vychladnúť. Pije sa 4- až 5-krát denne.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
PharmDr. Martin Milly
Patrí do vydania