Kolorektálny karcinóm nielen u žien - Doc. MUDr. Augustín Prochotský, CSc.

Rakovina hrubého čreva a konečníka, tzv. kolorektálny karcinóm (KRK), je dlhodobo predmetom záujmu onkológov, gastroenterológov, rádiológov, chirurgov a výskumných pracovníkov, ktorí sa spoločne podieľajú na skúmaní, prevencii, diagnostike a liečbe tohto zhubného nádorového ochorenia. Príčinou je vysoký výskyt ochorenia.

KRK je druhým až tretím najčastejšie sa vyskytujúcim karcinómom v Európe a Severnej Amerike. Ak je neskoro rozpoznaný, jeho liečba je komplikovaná a šanca na úplné vyliečenie malá. Je síce pravda, že ochorenie postihuje častejšie mužov, týka sa to najmä rakoviny konečníka, ale aj u žien je vážnym medicínskym a sociálno- ekonomickým problémom. Po karcinóme prsníka a pľúc je tretí najčastejší nekožný karcinóm a tretia najčastejšia príčina smrti spomedzi karcinómov. Výskyt KRK na Slovensku je vysoký a neustále stúpa. V celosvetových rebríčkoch sa Slovensko podobne ako Maďarsko a Česko permanentne umiestňuje na popredných miestach.

Poznáme rizikové faktory?

Etiológia ochorenia je multifaktoriálna, teda na jeho vzniku sa podieľajú viaceré činitele. Okrem genetických faktorov, ktoré však v celkovom počte ochorenia nedominujú, sú to predovšetkým environmentálne faktory, spôsob výživy a životný štýl. Tie zahŕňajú nadmernú konzumáciu červeného mäsa (hovädzie, bravčové), alkoholu (pivo a tvrdý alkohol), vysoký BMI a malú fyzickú aktivitu. Pozitívna rodinná anamnéza – výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka u priamych rodinných príslušníkov – je takisto overeným rizikovým faktorom. 

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
Doc. MUDr. Augustín Prochotský, CSc., II. chir. kl. LF UK a UN Bratislava, NsP sv.Cyrila a Metoda Bratislava
Patrí do vydania