Karcinómy prsníka u žien - Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.

Karcinóm prsníka je najčastejšie onkologické ochorenie v ženskej populácii. Jeho výskyt je vysoký, so stále stúpajúcimi hodnotami nielen na Slovensku, ale na celom svete, kde sa diagnostikuje vyše 1,2 miliónov nových prípadov. Karcinóm prsníka je dnes najbežnejšou formou rakoviny u žien vo väčšine priemyselne vyspelých krajín Európy i Severnej Ameriky.

V USA a iných vyspelých štátoch Európy sa vyskytuje u každej ôsmej až jedenástej ženy, ktorá sa dožije 85 rokov. Každoročne sa na Slovensku diagnostikuje okolo 2 500 nových prípadov rakoviny prsníka u žien, môže sa však vyskytovať aj u mužov, kde sa ročne vyskytuje okolo 20 prípadov. Riziko ochorenia na karcinóm prs - níka sa zvyšuje aj so vzrastajúcim vekom obyvateľstva. Toto ochorenie je zároveň aj najbežnejšou príčinou úmrtia na rakovinu žien. Podiel úmrtnosti je asi jedna tretina z množstva diagnostikovaných zhubných nádorov prsníka – ten sa tak stal závažným celospoločenským, epidemiologickým a sociálnym problémom postihujúcim aj mnohé ženy v strednej vekovej kategórii.

Kto je rizikový?

Veľa žien, u ktorých sa zistí karcinóm prsníka, sa pýta: „Prečo som ochorela práve ja? Mala som inak žiť?“ V súčasnosti stále nepoznáme jednoznačnú príčinu spôsobujúcu vznik tohto karcinómu, preto primárnou prevenciou (odstránenie príčin vzniku) stále nevieme zabrániť jeho vzniku a zníženiu výskytu. Poznáme len jeho tzv. rizikové faktory dané pre celú ženskú populáciu, nie pre jednotlivú ženu.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.
Patrí do vydania