Svet bez rakoviny? Zoznámte sa s vitamínom B17

Odhaliť príčiny vzniku obávanej diagnózy a nájsť liek, ktorý by dokázal poraziť najväčšieho strašiaka súčasnosti, je azda najdôležitejšou výzvou modernej medicíny. Čo ak nám však kľúč k prevencii a liečbe rakoviny po celý ten čas leží priamo pred očami?

Ak by sa vám v roku 1952 v San Franciscu naskytla možnosť stretnúť sa s doktorom Ernstom T. Krebsom mladším, vypočuli by ste si o rakovine zaujímavú teóriu. Doktor Krebs totiž ako biochemik za vznikom tejto choroby nevidel neznámy vírus, baktériu či jed, ale nedostatok istej látky v strave moderného človeka. Touto látkou, ako sám tvrdil, je zlúčenina, ktorú objavil hojne sa vyskytujúcu vo viac než tisícdvesto druhoch jedlých rastlín. Pomenoval ju vitamín B17, no známa je aj pod označeniami laetril či amygdalín. Amygdalín sa nachádza prevažne v semenách rastlín z čeľade ružovitých, ako sú horké mandle, marhule, trnky, čerešne, nektarinky, broskyne a slivky, ale aj v kukurici, ľanových semienkach, prose či semienkach jabĺk. Takzvanú „vitamínovú teóriu“ prevencie a liečby rakoviny však potvrdzujú mnohé kultúry sveta, ktoré vitamín B17 v strave hojne prijímajú a rakovinu takmer nepoznajú. K tým šťastným patria napríklad obyvatelia žijúci v odľahlých zákutiach Himalájí medzi západným Pakistanom, Indiou a Čínou v malom kráľovstve menom Hunza. Ľudia z tohto regiónu svoj jedálniček tradične obohacujú marhuľovými jadrami, z ktorých lisujú veľmi výživný olej a užívajú ho vnútorne i zvonka.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania