Oslabená imunita? Preč s ňou!

Prechodné obdobia, ktoré sú charakteristické striedaním chladného a teplejšieho vzduchu s teplotou len pár stupňov nad nulou, sú najzaťažkávajúcejším obdobím pre imunitný systém. Práve v takýchto dňoch sa najčastejšie prejavujú chrípkové epidémie, prechladnutie či nádcha.

Imunita je zložitý systém, ktorého úlohou má byť ochrana organizmu pred cudzími „votrelcami“, ako sú rôzne vírusy, baktérie, plesne či huby. Len dobre fungujúci a dostatočne odolný imunitný systém ochráni telo pred chorobami a zápalmi. Kto však má v súčasnosti pevnú a nepreniknuteľnú imunitu? Títo jedinci by sa dali zrátať veľmi ľahko. Väčšina obyvateľov (nielen Slovenska) má totiž oslabenú imunitu, čím sa organizmus stáva ľahkým terčom na vznik chorôb. Vedeli ste, že imunitu (tzv. nešpecifickú) majú aj vírusy a baktérie? Imunitný systém je prítomný aj pri najjednoduch - ších baktériách, ktoré dokážu produkovať enzýmy chrániace ich pred vírusmi. Vírusy majú zase rozličné mechanické a chemické bariéry, ktoré ich chránia pred vonkajším prostredím, a tým mu dokážu čiastočne vzdorovať.

Čo oslabuje imunitu?

Za oslabenie imunitného systému je zodpovedných viacero faktorov. Ak sa skombinujú viaceré príčiny naraz, imunita býva oslabená a poškodená v oveľa väčšom rozsahu. A čo je to, čo znižuje schopnosť a fungovanie imunity? Zlý životný štýl, chronický stres, nevhodná strava, nadmerné užívanie antibiotík, iných liekov či návykových látok, málo fyzickej námahy aj nedostatok spánku.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania