Novinky z medicíny a farmakológie

Zvýšený krvný tlak u starších ľudí nie je zdravý, to je známe tvrdenie. Výskumy pacientov starších ako 80 rokov dokázali, že aj mierne zníženie vysokého tlaku prináša pokles úmrtnosti na srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Lekári pre starších ľudí odporúčajú rovnakú hranicu „zdravého“ krvného tlaku ako pre mladších. Krvný tlak 140:90 mm Hg (ortuťového stĺpca) už treba považovať za hraničný. To znamená, že vyššie hodnoty znamenajú zvýšený krvný tlak a zvýšené riziko jeho nežiaducich následkov.

Bolesti hlavy sú stresové ochorenie

Ide o stavy, pri ktorých pacienti končia vysilení v posteli s otázkou, či to spôsobilo počasie, pohár vína po večeri alebo skonzumovaný histamín v kocke syra. Šéflekár ambulancie pre bolesti hlavy mníchovskej univerzitnej kliniky Andreas Staube tvrdí, že strach z najbližšieho ataku bolestí hlavy zhoršuje ochorenie, ktorého pôvodom je stres. Podľa neho sa preceňujú jednoduché dôvody, ktorým samotní pacienti bolesti pripisujú. Lekári však začínajú lepšie rozumieť príčinám bolestí. Neurológovia sa domnievajú, že našli „motor bolestí hlavy“, podozrivý gén ukrytý v evolučne najstaršej časti nášho mozgu. V súčasnosti sa usilujú podráždené nervy v mozgu upokojiť magnetickými vlnami alebo malými údermi elektrického prúdu.

Aj krátkodobé fajčenie zvyšuje riziko cukrovky

Zistili to vedci z Lichtenštajnska, ktorí skúmali vzorku 600 dospelých pacientov vo veku medzi 25 a 40 rokov. Do úvahy zobrali obdobie fajčenia u všetkých vyšetrovaných osôb, ako aj počet denne vyfajčených cigariet zúčastnených na výskume, ktoré prerátali na počet škatuliek. Ukázalo sa, že už päť až desať škatuľkových rokov (priemer škatuliek na rok) stačí, aby sa zvýšilo riziko ochorenia na diabetes. Hladina cukru skúmaných osôb sa zdvojnásobila a dosiahla hodnotu 5,7 – 6,4, čo zodpovedá potenciálnemu ochoreniu. Táto hodnota vypovedá takisto o obsahu cukru v krvi v uplynulých týždňoch. Až 27 percent účastníkov výskumu trpelo na potenciálny diabetes. Zdravý obsah cukru v krvi malo len 19 percent fajčiarov alebo osôb, ktoré kedysi fajčili.

Chorí na chrípku šíria infekciu

už od prvých príznakov choroby. Chcete sa čo najviac vyhnúť kašľajúcim a kýchajúcim ľuďom? Táto stratégia môže byť celkom márna. Vedci predpokladajú, že baktérie sa šíria oveľa skôr, ako chrípka prepukne. Potvrdzujú to výskumy na fretkách, ktoré reagujú na rovnaké vírusy tak isto ako ľudia. Infikované zvieratá s rozličným časom infikovania uložili spolu so zdravými jedincami. Zistilo sa, že už deň pred objavením sa prvých symptómov chrípky sa zdravé fretky nakazili, hoci neboli ani v priamom kontakte s chorými. Stalo sa to aj vtedy, keď klietky so zvieratami boli uložené vedľa seba. Chrípka sa nešíri len kvapkovou infek ciou pri kašli a kýchaní, ale tiež dychom. Zatiaľ nie je jasné, či sa to týka všetkých vírusových kmeňov chrípky.

Meranie hustoty kostí

(zisťovanie ochorenia na osteoporózu) sa často odporúča najmä starším ženám vykonať raz za 2 či 3 roky. Podľa amerických vedcov z univerzity North Carolina to však nie je potrebné. Vykonali pätnásťročný výskum na vzorke 5 000 Američaniek starších ako 67 rokov. Ženy rozdelili do 4 skupín: s normálnymi hodnotami, s ľahkou, so stredne ťažkou a s ťažkou osteoporózou meranou na stehennej kosti a na celkovom objeme panvy. Lekári zistili, že v prvej skupine sa len u 1 percenta žien počas 15 rokov vyvinula osteoporóza. V druhej skupine to bolo u 15 percent žien, v skupine so stredne ťažkým ochorením sa toto ochorenie zhoršilo u 10 percent počas 5 rokov a v poslednej, najťažšej skupine došlo k zhoršeniu choroby u 10 percent už počas 1 roka. Túto skupinu žien treba podľa amerických vedcov kontrolovať výrazne častejšie, ostatné ženy stačí zriedkavejšie, než hovoria súčasné odporúčania.

Nová účinná prevencia cievnej mozgovej príhody u pacientov s fibriláciou predsiení je už dostupná aj na Slovensku

Cievna mozgová príhoda, ľudovo nazývaná aj porážka, mozgový infarkt či mŕtvica, je známy „strašiak“ ľudstva, s ktorým sa priamo alebo nepriamo stretol každý z nás. Málokto však vie, že za veľkou časťou týchto neželaných stavov sa skrýva chronické ochorenie srdca nazývané fibrilácia predsiení. Ide o najčastejšiu poruchu srdcového rytmu, ktorá postihuje približne jedného zo štyroch ľudí vo veku nad 40 rokov. Pacienti s fibriláciou predsiení majú pritom až päťnásobne vyššie riziko vzniku cievnej mozgovej príhody či embólie. Včasná diagnostika fibrilácie predsiení a účinná preventívna liečba dokáže predchádzať vzniku cievnej mozgovej príhody, a tým aj prípadnej invalidite alebo úmrtiu pacienta. Na slovenskom trhu je od prvého apríla dostupná nová alternatíva v prevencii cievnej mozgovej príhody u pacientov s fibriláciou predsiení. Tá poskytuje účinnejšiu, bezpečnejšiu a pohodlnejšiu liečbu s nízkymi interakciami s liekmi, bez interakcií s jedlom a bez potreby pravidelných kontrol pacienta. Fibrilácia predsiení je porucha srdcového rytmu, ktorá vedie k rých - lej a nepravidelnej srdcovej činnosti, ktorá je charakteristická skôr chvením než pravidelným tlkotom srdca. To naruší výkonnosť pumpovania krvi z predsiení do komôr srdca, čím môžu v srdci vzniknúť krvné zrazeniny. Tie sa môžu uvoľniť a putovať krvným riečiskom, kde môžu zablokovať krvné cievy najčastejšie v mozgu, čo spôsobí náhlu ischemickú cievnu mozgovú príhodu. To môže mať za následok vznik neurologických porúch, trvalé poškodenie, invaliditu, zníženie funkčnosti mozgu alebo dokonca až úmrtie pacienta. Odhaduje sa, že len Európsku úniu stojí liečba následkov tohto ochorenia až 13,5 miliardy eur ročne. Bez účinnej preventívnej liečby existuje vysoký predpoklad, že každý rok postihne mŕtvica približne 1 z 20 pacientov.

Prevencia cievnej mozgovej príhody u pacientov s fibriláciou predsiení

Prevencia cievnej mozgovej príhody spočíva v užívaní liekov proti nežiaducemu zrážaniu krvi. Na tento účel sa používajú dve liekové skupiny, pričom každá účinkuje iným spôsobom. Antikoagulačnú liečbu predstavujú lieky s obsahom antagonistu vitamínu K, ako napríklad warfarín. Druhú skupinu predstavuje tzv. protidoštičková liečba. Sem patrí aspirín, ktorý ovplyvňuje aktivitu krvných doštičiek a v tejto indikácii by ju mali dostávať len tí pacienti, ktorí z vážnych dôvodov nemôžu užívať warfarín. Napriek nesporným výhodám tých - to liekov je ich účinnosť priamo úmerná riziku vzniku neželaného krvácania, preto sa napríklad pri liečbe prípravkami s účinnou látkou warfarín vyžaduje pravidelné sledovanie zrážavosti krvi pacientov. U týchto pacientov sa môžu vyskytnúť problémy, ak jedia potraviny s vysokým obsahom vitamínu K (brokolica, špenát, baklažán, kapusta) a užívajú iné lieky. Výsledky jednej z najväčších porovnávacích štúdií, ktorá hodnotila dlhodobú účinnosť a bezpečnosť dabigatranetexilátu s dosiaľ používanou terapiou v prevencii mozgových príhod a systémovej embólizácie u pacientov s fibriláciou predsiení, ukázali, že dabigatranetexilát v porovnaní s liečbou warfarínom znižuje riziko mozgovej príhody a systémovej embolizácie o 10 % pri dávke 110 mg dvakrát denne a až o 35 % pri dávke 150 mg dvakrát denne, a to bez zvýšenia rizika krvácania. Podobne významné boli ďalšie výsledky dabigatranetexilátu v oboch dávkach pri znižovaní hemoragických mozgových príhod a pri znižovaní vnútrolebečných a celkových krvácaní ohrozujúcich život. Na základe týchto presvedčivých výsledkov bol dabigatranetexilát schválený v USA, Kanade, Európe a ďalších krajinách sveta.

Pre pacientov na Slovensku je tento nový liek hradený zdravotnými poisťovňami od 1. apríla 2012.

 

Autor
Patrí do vydania