Jód - Najdôležitejší stopový prvok pre zdravie a vitalitu

Jód je jedným z najdôležitejších, ak nie základným stopovým prv - kom, od ktorého závisí celkový zdravotný stav človeka, jeho vývin, rast, jeho vitalita a dožitý vysoký vek v dobrej kondícii a zdraví.

Bezchybná činnosť štítnej žľazy

Jód zabezpečuje správnu činnosť štítnej žľazy, „zásobárne“ jódu v ľudskom tele. Štítna žľaza odoberá jód z krvi, a „vyrába“ z neho hormóny, ktoré riadia všetky biochemické procesy v ľudskom organizme. Dalo by sa povedať, že štítna žľaza je generálnym riaditeľom biochemických procesov v živom organizme. Základnou funkciou štítnej žľazy je produkovať hormóny, ktoré riadia, regulujú metabolizmus, rast a vývoj tela, ako aj začiatok pohlavnej dospelosti.

 

Zdroje jódu a jeho všeobecný nedostatok

Pôdy a rastliny stredozemných teritórií planéty Zem neobsahujú jód v dostatočnom množstve. Jódu totižto na súši neustále ubúda, pritom jeho potreba neustále rastie. Najprirodzenejším zdrojom jódu sú morské ryby, riasy a morská voda. Je to dôsledok topenia ľadovcov spred 40 miliónov rokov, kedy väčšina jódu bola splavená do mora. Otázkou je, kde tak životne dôležitý jód zís - kavať a zabezpečiť, aby bol dostupný v dostatočnom množstve a prijateľnej forme všetkým žijúcim tvorom na planéte Zem.

 

Nárast spotreby jódu – dôsledok civilizačných procesov

Celosvetovo trpí nedostatkom jódu približne jedna miliarda ľudí. Navyše, priemerný Európan prijíma denne približne len 80 mikrogramov jódu a mal by prijímať 180 a tehotné ženy dokonca až 250 mikrogramov. Ešte alarmujúcejší je fakt, že spotreba jódu by mala stúpať. Prečo? Lebo spotreba jódu rastie priamoúmerne rýchlosti nášho života. Je to podobné, ako s autom, čím ide auto rýchlejšie, tým má vyššiu spotrebu benzínu. Napríklad, v polovici minulého storočia nám stačilo len 50 mik ro gramov jódu, dnes ho potrebujeme k zdravému životu štvornásobne viac. „Rýchlosť“ nášho života je daná životným štýlom modernej, civilizovanej doby. Ide hlavne o stres, riešenie prob lémov, stály zhon, čo všetko si však žiaľ ľudia neuvedomujú a vnímajú to ako bežné, dennodenné starosti. K nim ale patria aj športová záťaž, tehotenstvo, alkohol, fajčenie apod.

 

Ako a kde získať v modernej dobe dostatok jódu pre ľudský organizmus, a tak zabezpečiť jeho dobrý zdravotný stav?

Veľmi vhodnou alternatívou je výživový doplnok, ktorý sa predáva vo svete, a na Slovensku prostredníctvom lekární pod obchodným názvom JODIS KONCENTRÁT.

 

JODIS KONCENTRÁT

Jodis koncentrát je výživový doplnok, ktorého použitím je možné zabezpečiť dostatok jódu v ľudskom organizme. Vo svete sa používa ako prísada do minerálnych vôd, nealkoholických nápojov, potravinárskych výrobkov, v živočíšnej výrobe ako doplnok stravy pre zvieratá, v rastlinnej výrobe, v zdravotníctve na prípravu fyzioterapeutických roztokov, v balneoterapii a pri výrobe liečiv. Jodis koncentrát sa využíva pitím, a to priamo, alebo pridaním do vody, či iného nápoja, do jedál, ale tiež potieraním pokožky tváre, kĺbov končatín, chrbtice, pridaním do kozmetických prípravkov a masiek, vaňovým kúpeľom - 0,5 litra Jodis koncentrátu na 1 vaňu. Denná dávka jódu podľa právneho predpisu v SR je 40μg -180μg (od dojčiat vyššie). 1 mililiter Jodis koncentrátu obsahuje 20μg (20 mikrogramov) jódu. Priemerná odporúčaná dávka Jodis koncentrátu na pitie je jedna väčšia čajová lyžička denne, čo je približne 4 ml a teda cca 80 μg jódu, t. j. deficit, ktorý nám chýba.

 

Z uvedeného vyplýva, že jód je vrcholom pyramídy biochemických procesov a metabolizmu v ľudskom organizme Je jedinečný a ničím nenahraditeľný! Jednoducho povedané, tam, kde je život, tam musí byť jód a tam, kde je jód, tam je život!

 

Viac informácií získate priamo u distribútora JODIS KONCENTRÁTU, spoločnosti PKR SLOVAKIA a. s., Banská Bystrica, telefón 048 416 26 90, e-mailová adresa pkr@pkr.sk alebo na webovej stránke www.jodis.sk

 

Patrí do vydania