Svetový deň srdca 2012

Slovenská liga Srdce srdcu ako partner Svetovej federácie srdca vyzýva všetky rodiny, aby sa pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa srdca zapojili do boja proti kardiovaskulárnym ochoreniam (KVO). Cieľom tohtoročnej edukačnej kampane, ako pokračovanie témy roku 2011 pod názvom „Jeden svet, jeden domov, jedno srdce“, je podporiť jednotlivcov, aby prevzali kontrolu nad zdravím srdca svojej rodiny a podnikli tak kroky na prevenciu KVO vrátane srdcových chorôb a cievnej mozgovej príhody, a sústreďuje sa najmä na prevenciu KVO u žien a detí.

„Jeden svet, jeden domov, jedno srdce“

Kardiovaskulárne ochorenia (KVO) vrátane ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhody spôsobujú predčasné úmrtie. Každý rok zapríčiňujú smrť až 17,3 milióna ľudí a tento počet neustále stúpa. Predpokladá sa, že do roku 2030 zomrie na KVO každoročne 23 miliónov ľudí – to je viac ako populácia Austrálie. Je to mýtus, že ochorenie srdca a mozgová príhoda postihujú len bohatú staršiu mužskú populáciu. KVO postihujú rovnako ženy i mužov, žiaľ, ich riziko sa vážne podceňuje. V skutočnosti je ochorenie srdca zabijakom žien číslo jeden, spôsobujúcim 1 z 3 úmrtí žien. To je približne jedno úmrtie za minútu! Je preto nevyhnutné, aby boli ženy o riziku KVO informované a aby chránili seba i svoju rodinu! Deti sú ohrozené tiež: riziko KVO môže vzniknúť už počas prenatálneho vývoja pred narodením a ďalej sa zvyšuje v priebehu detstva, keď môže byť dieťa vystavené nezdravej výžive, nedostatku pohybu a fajčeniu. Srdcové ochorenie a mozgová príhoda môžu spôsobiť deťom dvojnásobnú záťaž. Na jednej strane deti čelia emočným dôsledkom, keď vidia, ako ich milovaná osoba ochorie. Na strane druhej sú tiež ohrozené fyzickými následkami ochorenia srdca a mozgovej príhody. „Domáce prostredie je „kritickou zónou“ pre nevhodný spôsob života, ktorý môže rodiny vystaviť riziku KVO. Sú to: nezdravé stravovanie, neaktívny životný štýl, fajčenie a vystavovanie detí cigaretovému dymu. Keďže členovia rodiny sa navzájom ovplyvňujú práve doma, ak tu podniknú kroky na zmenšenie rizika KVO, môže to mať obrovský dosah na srdcové zdravie celej rodiny,“ hovorí prof. MUDr. Ján Slezák, DrSc., čestný prezident Slovenskej ligy Srdce srdcu. „Som rada, že už po 12. raz sa aj naša krajina aktívne zapája do celosvetovej edukačnej kampane Svetového dňa srdca. Aktívne podporujem všetky aktivity, ktoré sa týkajú zdravia a zdravého životného štýlu. Preto som aj tento rok rada prevzala záštitu nad Svetovým dňom srdca na Slovensku. Srdce je najdôležitejší orgán v ľudskom tele a napriek tomu sa málo staráme o to, aby sme predchádzali srdcovo-cievnym ochoreniam.

 

Tohtoročný Svetový deň srdca je zameraný najmä na ženy a deti. A práve z tohto dôvodu je dôležité apelovať na ženy, aby sa zdravotnými odporúčaniami riadili ony a ich rodiny.“ Dôležité je, aké návyky matky svojim deťom prostredníctvom výchovy odovzdajú – také budú ich deti v dospelosti ďalej uplatňovať. Ak ich naučia športovať a budú im variť zdravé jedlá, zabezpečia im zdravú budúcnosť. Naopak, ak ich budú podporovať v hraní videohier, dlhom pozeraní televízie či jedení fast - foodu, vyrastie nám obézna generácia ohrozená mnohými ochoreniami vrátane tých kardiovaskulárnych. Preto je potrebné sa vážne zamyslieť nad tým, čo jeme a ako trávime náš voľný čas,“ uvádza Ing. Silvia Gašparovičová, manželka prezidenta Slovenskej republiky a prezidentka Slovenskej nadácie Silvie Gašparovičovej – Vzdelanie a zdravie pre všetkých. Cieľom Svetového dňa srdca je organizovať vzdelávacie akcie umožňujúce ľuďom, aby sa zvládnutím rizikových faktorov, akými sú napríklad užívanie tabaku, nezdravá strava a nedostatok pohybovej aktivity, vyhli najmenej 80 % predčasných úmrtí spôsobených chorobami srdca a cievnou mozgovou príhodou. Svetový deň srdca je globálne podujatie, počas ktorého sa jednotlivci, rodiny, komunity a štátne inštitúcie na celom svete zapájajú do aktivít, prostredníctvom ktorých môžu prevziať kontrolu nad zdravím svojho srdca a aj zdravia iných ľudí. Svetový deň srdca spája ľudí zo všetkých krajín a sociálnych vrstiev v boji proti KVO a inšpiruje a posilňuje medzinárodné podujatia na podporu života zdravého pre srdce na celom svete. Oficiálny partner Svetovej federácie srdca spoločnosť Sanofi a Zentiva je spoločnosťou, ktorá má významný podiel v oblasti kardiovaskulárneho zdravia. Účasťou na projekte spolu so Svetovou federáciou srdca, Nadáciou Silvie Gašparovičovej – Vzdelanie a zdravie pre všetkých, Slovenskou nadáciou srdca, Slovenskou kardiologickou spoločnosťou a Slovenskou ligou Srdce Srdcu poukazuje na význam prevencie s cieľom odvrátiť hroziace zdravotné riziká.

 

Podrobnejšie informácie o Svetovom dni srdca nájdete na: www.worldheartday.org

 

Patrí do vydania