Občianske združenie Europacolon Slovensko

Europacolon Slovensko je nezávislá, nezisková pacientska organizácia, ktorá sa zameriava na problematiku kolorektálneho karcinómu (KRCa, rakovina hrubého čreva a konečníka). Na Slovensku vznikla v máji 2007 a je členom celoeurópskeho združenia Europacolon spájajúceho pacientske skupiny z rôznych štátov Európy. Jej cieľom a poslaním je informovať o tejto zákernej diagnóze, prinášať reálne fakty o jej závažnosti, naučiť širokú verejnosť rozpoznať prvé príznaky choroby a ako s ňou účinne bojovať.

Europacolon Slovensko sa snaží pomáhať všade tam, kde môže zlepšiť situáciu ľudí postihnutých rakovinou hrubého čreva a kde je táto pomoc žiadaná a zmysluplná. Chceme, aby slová o poruchách vylučovania, o stolici, hrubom čreve či krvácaní z konečníka boli celkom bežné, aby ľudia vedeli, že tento typ rakoviny sa dá ľahko rozpoznať už vo včasnom štádiu a je najlepšie liečiteľný spomedzi všetkých zhubných nádorov tráviacej sústavy, samozrejme, len ak sa odhalí včas. Naše združenie podporuje pacientov a ich blízkych s cieľom povzbudiť ich, aby svoj boj s ochorením nevzdávali, aktívne a zodpovedne sa podieľali na svojej liečbe, a tiež im chce poskytnúť „priestor“, v ktorom sa budú cítiť bezpečne a nájdu oporu v ťažkej chvíli.

Zakladajúci členovia

OZ Europacolon založili ľudia, ktorí majú s KRCa osobné skúsenosti – buď sa profesionálne venujú onkológii, alebo trpia ochorením oni sami, alebo sú to príbuzní pacienta, ktorí ťažkú chorobu prežívali spolu so svojím blízkym. Zakladajúcimi členmi neziskovej organizácie Europacolon Slovensko sú: MUDr. Tomáš Šálek – riaditeľ Národného onkologického ústavu, Mgr. Patrik Herman – generálny sekretár neziskovej organizácie, mediálna tvár, Ing. Jana Pifflová Španková – prezidentka neziskovej organizácie. Čestní členovia: MUDr. Rudolf Hrčka, PhD. – čestný člen správnej rady OZ Europacolon Slovensko, hlavný poradca pre skríning KRCav OZ Europacolon, MUDr. Elena Šušková – čestná členka správnej rady, predsedníčka rady pacientov OZ Europacolon Slovensko.

Klub podpory pacientov s kolorektálnym karcinómom

Občianske združenie sa v porovnaní s minuloročnými aktivitami rozhodlo posunúť svoje pôsobenie ďalej a zamerať svoju pozornosť priamo na potreby pacientov. V spolupráci s Národným onkologickým ústavom (NOÚ) v Bratislave otvorilo prvý Klub podpory pacientov s kolorektálnym karcinómom. V Klube podpory pacientov ponúkajú vyškolení dobrovoľníci možnosť porozprávať sa, poskytnúť informácie a podporu, a to dvakrát týždenne – v utorok a vo štvrtok od 10.00 do 13.00 hod. V stredu, od 8.00 do 10.00 hod. bude pre pacientov k dispozícií aj lekár. Dobrovoľníci absolvovali školenie s onkopsychologičkou Mgr. Monikou Dušovou z NOÚ v Bratislave, sú medzi nimi aj bývalí pacienti, ktorí si boj s kolorektálnym karcinómom prežili, a preto môžu poskytnúť celkom iný – cielený druh podpory a spolupatričnosti. Pacienti z celého Slovenska sa do Klubu pacientov s kolorektálnym karcinómom môžu prihlásiť a poradiť sa aj prostredníctvom bezplatnej infolinky 0800 800 183 alebo internetovej stránky www.europacolon.sk. Môžu tak získať pravidelné informácie o dianí a novinkách z tejto oblasti, zúčastňovať sa podujatí, získať zaujímavé zľavy napríklad na parochne a iné výhody. Do budúcna by Kluby podpory chcelo občianske združenie rozšíriť aj do ďalších regiónov Slovenska.

 

Patrí do vydania