Základné informácie o astme

Astma je ochorenie, ktoré postihuje dýchacie cesty a pľúca. Je to chronické zápalové ochorenie, ktoré spôsobuje problémy s dýchaním. Ak sa vyskytne záchvat, zápal dýchacích ciest spôsobí ich opuch až do takého bodu, že sa objaví kašľanie a dýchavičnosť.

Astma môže mať rôznu intenzitu symptómov a poznáme jej niekoľko typov:

* Cvičením navodená astma má príznaky, ktoré sa vyskytujú päť až dvadsať minút po začiatku cvičenia, pri ktorom postihnutý dýcha ústami. Športy a hry, ktoré sa hrajú v chladnom počasí – lyžovanie, beh, hokej –, pri nich sa najčastejšie vyskytujú záchvaty astmy. Takisto to môže byť smiech alebo plač. Akákoľvek aktivita, ktorá vysušuje a chladí dýchacie cesty, môže vyústiť do záchvatu.

* Astma spôsobená pracovným prostredím sa vyskytuje vtedy, ak sa vo vzduchu nachádzajú alergény a dráždivé látky a extrémy v počasí alebo vlhkosti vzduchu.

* Nočná astma sa vyskytuje medzi polnocou a ôsmou hodinou ráno. Vyvolávajú ju alergény, ktoré sa nachádzajú v domácnosti, napríklad chlpy zo zvierat.

 

Čo spôsobuje astmu?

Aj keď nevieme presnú príčinu astmy, u pacientov, ktorí ňou trpia, sa vyskytuje chronický zápal dýchacích ciest. Tie sa zaplnia hlienom, napuchnú a zúžia sa. Vyvolávačmi astmatických záchvatov sú: tabak, znečistený vzduch, vdýchnutie dráždivých látok, ako napríklad parfumu či čistiaceho prostriedku. Ďalej sú to plesne, prach a zvieracie chlpy. Takisto sa astmatický záchvat môže vyskytnúť pri suchom a studenom vzduchu, strese a cvičení, pri zmene počasia, pretože vtedy sa dráždivé látky nachádzajú vo vetre a daždi.

 

Autor
(čel)
Patrí do vydania