Nehazardujte s hlasivkami

Hlasivky sú dokonalý hudobný nástroj, ktorý má každý človek v hrdle. Ak sa o ne staráme a naučíme sa na ne správnym spôsobom hrať – rozprávať či spievať–, svojou silou a vibráciami dodávajú telu celú škálu emočného napätia. Stáva sa však, že aj napriek snahe o kultivovaný hlasový prejav ráno zistíte, že nemôžete hovoriť ani spievať, stratili ste hlas. Dočasnú alebo dlhodobú stratu hlasu prekoná počas svojho života viac ako desať percent ľudí. Čo môže spôsobiť toto akútne krátkodobé či chronické ochorenie hlasiviek?

Na tvorbe hlasu sa podieľa mnoho štruktúr, no hlavne dva väzivové pruhy – hlasivky. „Hlasivky u zdravého človeka sú uložené v hrtane, ktorý je zložený z chrupiek, svalov a povrazcov, ktoré všetko držia pohromade. Samotný hrtan má tri dôležité funkcie pre človeka, a to dýchaciu, fonačnú a ochrannú. Pri dýchaní je hlasivková štrbina – priestor medzi obidvoma hlasivkami – voľná a má tvar trojuholníka. Pri vdychu sa štrbina mierne rozširuje, pri výdychu zužuje. Pri vydávaní zvukov hlasivkové väzy kmitajú – pohybujú sa tak, že v priebehu sekundy sa dychová štrbina niekoľkokrát otvorí a uzavrie. Hovoríme tomu vibrovanie hlasiviek. A počtu pohybov hlasiviek za sekundu – kmitočet,“ povedala MUDr. Renáta Kučerová, otorinolaringologička z ušno-nosno-krčnej ambulancie Kliniky jednodňovej chirurgie – Centrum Kramáre, a dodala, že počet kmitaní za sekundu sa mení podľa toho, aký základný tón chceme vytvoriť. Tlak a hustota vzduchu, ktorý sa niekoľkokrát za sekundu pri tvorení tónu snažíme pretlačiť cez uzatvorenú a následne otvorenú hlasivkovú štrbinu, sa mení. Takzvanou zvučiacou hmotou je samotný vzduch prechádzajúci hlasivkovou štrbinou, nie sú to hlasivky. Keď zvuk (tón) opúšťa hlasivky, je surový. Čo dáva takému hlasu farbu a kvalitu v konečnej podobe? „Zvuk tvorí vzduchový stĺpec prechádzajúci hlasivkovou štrbinou. Hlas dostáva svoje typické zafarbenie, napríklad hĺbku, podľa hrúbky hlasiviek a zároveň je dotváraný rezonančnými dutinami nad hrtanom. Tiež samotnými anatomickými pomermi v krku, hrúbkou a dĺžkou dychovej trubice a mäkkým podnebím. Dôležitým rezonančným orgánom sú aj prínosné dutiny a nosové priechody,“ vysvetľuje lekárka. V dôsledku anatomického rozdielu medzi mužským a ženským hlasom má každé pohlavie charakteristický hlas. Podľa doktorky Kučerovej je to preto, že hlasivky mužov sú hrubšie, mohutnejšie a samotný hrtan má trochu iný tvar i veľkosť, preto je rozdiel medzi mužským a ženským hlasom. Je typické, že vysokí a mohutní muži majú aj hrubší hlas. Priamo to súvisí s ich anatómiou krku a rezonančných orgánov.

 

Hĺbka, výška a farba hlasu u zdravých ľudí je ovplyvnená pohlavím, anatómiou hrtana a rezonančných dutín. Samotné kmitanie hlasiviek a voľnosť rezonančných dutín je závislá od priechodnosti jednotlivých fonačných orgánov. Ak je človek chorý, napríklad má nádchu alebo zápal dutín, funkcia rezonančných a prínosných dutín je vyradená alebo oslabená a spôsobuje to poruchu reči, takzvanú huhňavosť. Takýto problém majú napr. deti so zväčšenou nosohltanovou mandľou, tie majú čiastočne upchatý nosohltan a vzduch nemôže správne prechádzať do oblasti nosa a prínosných dutín. V čom to je, že niekto spieva krásne, intonačne čisto, iný si vie hlas doladiť do správnej polohy a niekto spieva beznádejne falošne? „Čistota tónu závisí od tvaru hlasiviek i od toho, či sú hladké, aké sú hrubé, od samotného uloženia hlasiviek v hrtane a rezonančných dutín. Na to, aby niekto pekne spieval, je však potrebný aj hudobný sluch i cit pre vnímanie zvukov. Môže sa stať, že žena, ktorá má pri rozprávaní príjemný hlas, nebude vedieť rovnako príjemne a pekne spievať. K zmene hlasu dochádza aj v puberte, keď u chlapcov vplyvom mužských hormónov, zmenou objemu a veľkosti hrdla dochádza k postupnému zhrubnutiu a predlženiu hlasiviek,“ hovorí doktorka Kučerová. Počas života zachrípne či prekoná dočasnú alebo dlhodobú stratu hlasu asi desať percent ľudí. Čo je spúšťačom tých to zdravotných problémov? „Na to, aby sme mali čistý a jasný hlas, je potrebné, aby sme boli zdraví. Ak prechladneme, zatekajú nám hlieny do krku a na oblasť hlasiviek, alebo sme vo veľmi studenom prostredí a hlasivky a ich okolie sa môžu zapáliť. To sa prejaví zachrípnutím alebo úplnou stratou hlasu. Rovnako môžeme hlas stratiť pri extrémnom namáhaní hlasiviek, napríklad na koncerte, diskotéke, v zafajčenom priestore. Následne je potrebný hlasový pokoj, prípadne i antibiotická liečba či inhalácie. Na ochorenia hlasiviek si musia dávať pozor najmä hlasoví profesionáli – speváci, moderátori, učitelia a pod. V prípade, že namáhajú hlasivky aj počas ochorenia, spôsobia ich únavu, preto hlasivky nemusia správne kmitať, ostáva medzi nimi štrbina aj pri ich uzavretí. Alebo ešte horšie – vzniknú takzvané hlasové uzlíky, rôzne polypy, opuch hlasiviek a pod.

 

Fajčiari si spôsobia trvalé zhrubnutie hlasiviek, čo sa prejaví typickým zhrubnutým hlasom. Najmä ženy fajčiarky postupne strácajú svoju prirodzenú farbu hlasu, jeho jemnosť. Ich hlas sa stáva hrubý a zachrípnutý,“ vysvetľuje doktorka Kučerová. Najčastejším ochorením je prechladnutie a zápal hlasiviek, ktoré sa lieči hlasovým pokojom a antibiotickou liečbou, inhaláciami. Najhoršie je onkologické ochorenie hlasiviek, ktoré je často spôsobené fajčením alebo opakovaným vdychovaním iných dráždivých látok. Môže to byť aj choroba z povolania u ľudí, ktorí bez ochrany pracujú s rôznymi chemikáliami a dráždivými plynmi. Podľa doktorky Kučerovej liečba ochorení hlasiviek závisí od typu ochorenia. Niekedy je potrebné pristúpiť aj k chirurgickej liečbe. Je to tzv. laryngomikrochirurgia, kde pomocou mikroskopu a laryngoskopu chirurg prezrie hlasivky a odstráni z nich uzlíky, polypy, pripadne ich pri chronických zápaloch stenčí. Je to už invazívna liečba, niekedy nevyhnutná. „Pripomínam, že hlas treba správne používať, najmä nekričať a pri akomkoľvek ochorení dýchacích ciest hovoriť menej, určite nešepkať, pretože šepkanie namáha hlasivky pri ich ochorení ešte viac. Všeobecne neodporúčam zdržiavať sa v prefajčených miestnostiach.“

 

Dobre vedieť:

* Dožičte hlasivkám oddych na zotavenie.

* Pite veľa tekutín, hlasivky budú dostatočne hydratované.

* Snažte sa čo najmenej kričať, hlasový prejav obmedzte na minimum.

* Snažte sa nefajčiť a pobyt v zafajčenom prostredí obmedziť na minimum.

* Vyhýbajte sa sýteným minerálkam a koreneným pokrmom.

* Ak pocítite príznaky preťaženia hlasiviek, okamžite prepnite na šetriaci režim.

* Hlasivkám škodí vdychovanie dráždivých pár a plynov i dlhodobý pobyt v klimatizovanom prostredí.

* Všetci, ktorí sa hlasom živia (herci, speváci, učitelia a pod.), mali by ovládať správnu techniku používania hlasu.

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania