Excelentná lekáreň - Najlepší študenti a lekárnici v Budapešti

Nedávno navštívili traja najlepší študenti Farmaceutickej fakuty UK v Bratislave, traja naj úspešnejší lekárnici a zástupcovia tlače logisticko-distribučné centrum ProLogis Harbor Park v Budapešti. Náv števa závodu Ujpest Chemistry and Biotechnologies farmaceutickej spoločnosti Sanofi bola odmenou za najaktívnejšiu účasť v projekte Excelentná lekáreň. Označenie Excelentná lekáreň zaväzuje ich držiteľov k zodpovednejšiemu prístupu a uplatňovaniu nových foriem práce s pacientom. Ide o dlhodobo najlepšie hodnotené pracoviská v jednotlivých regiónoch. Slovenskí farmaceuti sa tak zapojili do unikátneho systému vzdelávania.

Odborným garantom projektu je Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského (FaF UK), ktorá pripravuje odborníkov v oblasti liekov už viac ako päťdesiat rokov. Asi 95 percent všetkých lekárnikov na Slovensku získalo vzdelanie práve na tejto fakulte. Partnerom projektu Excelentná lekáreň je spoločnosť Sanofi a Zentiva, globálny líder v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a vedúca farmaceutická skupina na Slovensku. Lekárenskú prax, jej dĺžku a kvalitatívne parametre upravuje Smernica Európskeho parlamentu a rady 2005/36/ES zo 6. júla 2005 o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá pre povolanie farmaceuta stanovila okrem teoretickej prípravy v trvaní 5 rokov aj 6 mesačnú odbornú prax. Farmaceutická fakulta UK v Bratislave úspešne začala implementáciu najnovších foriem vzdelávania v praxi svetovo unikátnym projektom Excelentná lekáreň. Cieľom odbornej praxe budúcich lekárnikov je okrem nadobudnutia zručností a vedomostí aj budovanie nových trendov lekárenskej starostlivosti.

 

Najlepší študenti na otázky, čo ich motivovalo zapojiť sa do projektu Excelentná lekáreň a aké sú ich dojmy z návštevy závodu Sanofi v Budapešti povedali:

 

Walter Scholz, študent FaF UK, prax v Lekárni Sv. Michala v Bratislave

S projektom ma oboznámila a motivovala moja vedúca lekárne PharmDr. Alžbeta Streharski. Dozvedel som sa, že víťazi excelentnej lekárne sa dostali na exkurziu do závodu Sanofi v Budapešti a tiež do logistického centra, čo bolo pre mňa ako študenta farmácie zaujímavé. Na fakulte totiž nemáme možnosť prísť do kontaktu s najmodernejšími technológiami, s akými pracujú odborníci v závode. Myslím si, že takéto aktivity sú pre študentov veľmi cenné.

Dana Pavelová, študentka FaF UK, prax v Lekárni Sv. Michala v Bratislave

O projekte Excelentná lekáreň som sa dozvedela v škole a následne od vedúcej lekárne. Školiteľka mi poskytla potrebné materiály a pomáhala mi aj pri vypracovávaní úloh, a vďaka výborne vyhodnotenej práci som mohla ísť do Budapešti. Diplomovú prácu robím na Katedre farmaceutickej analýzy a nukleárnej farmácie a som veľmi rada, že som sa mohla zúčastniť na exkurzii, pretože v závode Ujpest ma oslovili práve špičkové analytické laboratóriá. Myslím si, že projekt je veľká motivácia pre študentov.

Soňa Šumerajová, študentka FaF UK, lekáreň Belis v Leviciach

Do projektu Excelentná lekáreň som sa zapojila už na prvej mesačnej praxi v štvrtom ročníku a následne počas päťmesačnej praxe v piatom ročníku. Som vďačná pracovníkom lekárne Bellis v Leviciach, že mi poskytli všetky potrebné údaje, pretože vďaka tomu a následne i výbornej záverečnej práci som sa mohla zúčastniť na prehliadke závodu Sanofi. Najviac ma zaujali chemické analytické laboratóriá, pretože sú veľmi dobre vybavené. Na exkurzii sme mali možnosť vidieť celý proces od vývoja až po výrobu lieku.

Dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave, prof. PharmDr. Ján Kyselovič, odborný garant projektu Excelentná lekáreň po úspešne skončenom druhom ročníku na tomto podujatí uviedol:

„Musím povedať, že projekt Excelentná lekáreň je jeden z najdynamickejších projektov, ktoré robí FaF UK pre študentov, ale aj pre lekárnickú obec. Na Slovensku azda neexistuje lekárnik, ktorý by nepoznal jeho zámer. Okrem toho, že sme posilnili praktickú časť štúdia starších študentov na päťmesačnú prax, začali sme veľmi intenzívne komunikovať s farmaceutmi. Lekárnik za projektom vidí aktivitu, ktorá plne zapadá do koncepcie lekárenstva, chápe jeho rozsah, ale aj úlohy, ktoré bude mať v budúcnosti a bez akých koľvek problémov ho akceptuje. Chcem veľmi oceniť aj to, že projekt v plnej miere podporuje Slovenská lekárnická komora. To všetko svedčí o tom, že prax je dostatočne prepojená k lekárnikom, čo má obrovský význam. Počas projektu fakulta získala veľké množstvo dôležitých údajov, ktoré dokladovali posun vnímania lekárenstva na vzťah, keď má lekárnik povinnosť konzultovať a komunikovať s pacientom, sledovať jeho rozhodnutie v lekárni“. „Lekáreň je miestom, kde má pacient právo nielen na vydanie liekov, ale aj na získanie relevantných informácií týkajúcich sa jeho liečby. Skúsený a proaktívny lekárnik dokáže správnou komunikáciou a prístupom zlepšiť celkovú starostlivosť o pacienta“, zdôraznil prof. PharmDr. Ján Kyselovič.

Ing. Eva Tainová zo spoločnosti Sanofi zvýraznila podporu projektu Excelentná lekáreň slovami:

 „Vzdelanie a zdravie patria k všeobecne uznávaným životným hodnotám. Spoločnosť Sanofi patrí k svetovým lídrom v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Súčasne so snahou o lepšie zdravie podporuje Sanofi po celom svete aj vzdelávanie vo forme rôznych edukačných projektov. Projekt Excelentná lekáreň je tak vlastne napĺňaním korporátnej stratégie vo vzdelávaní v SR.“

 

Viac o projekte: www.excelentna-lekaren.sk

 

Patrí do vydania