Nevábny dych - Chúlostivý problém

Nezabúdajte, že okrem príjemného vzhľadu vaše okolie pri komunikácii s vami vníma aj váš dych. Ľudia trpiaci nevábnym dychom si obvykle tento handicap neuvedomujú, čo im najmä v kontakte s inými osobami prináša sociálne problémy, ktoré môžu viesť k výraznému zníženiu kvality ich spoločenského života.

Tabuizovaná téma

Podľa výsledkov prieskumu uskutočneného švajčiarskou spoločnosťou Gaba, špecialistom na starostlivosť o ústnu dutinu, je ochotný poukázať na problémy so zápachom z úst u svojho kolegu približne každý tretí človek. Šéfovia sú ešte zdržanlivejší – len 20 percent z nich si vie predstaviť, že by sami o tomto probléme hovorili so svojimi zamestnancami. Prieskum potvrdil, že ľudia postihnutí problémom halitózy často trpia sociálnymi dôsledkami, bez znalosti príčiny. Uvedomujú si, že ich kolegovia sa im vyhýbajú a držia si od nich odstup. Všeobecne to vedie k zvyšovaniu straty sebavedomia pri komunikácii s inými ľuďmi. Aj keď je zápach z úst veľmi citlivá téma, o ktorej je pre mnohých ľudí ťažké hovoriť, na druhej strane je potrebné uvedomiť si, že postihnutí halitózou sa môžu spoľahnúť len na spätnú väzbu svojho okolia. Iba tak môžu tomuto problému začať predchádzať.

Prekonajte ostych! Pomôžte!

Ak poznáte niekoho, kto trpí zápachom z úst, adresujte mu riešenie tohto problému, ktorý ste spozorovali. Ani vy sami si nie ste istí, že trpíte zápachom z úst? Je len jediný spôsob, ako to zistiť: spýtajte sa vášho blízkeho okolia alebo svojho zubného lekára.

Najčastejšia príčina – povlak na jazyku

V deviatich z desiatich prípadov sa príčina zápachu z úst nachádza v ústnej dutine, a nie v tráviacom trakte, ako sa často predpokladá. Liečba zápachu z úst je teda doménou zubného lekára alebo dentálnej hygieničky, hoci určitú úlohu zohráva aj nedostatočná hygiena a zápaly ďasien a parodontu. Najdôležitejšou príčinou nepríjemného zápachu je bakteriálny povlak na jazyku. Baktérie, ktoré produkujú zápach, kolonizujú drsný povrch jazyka, kde dochádza k rozkladu organických materiálov, ako sú zvyšky jedla, odumreté bunky a zložky slín. Počas tohto procesu sa uvoľňujú prchavé zlúčeniny síry a práve tie vedú k vnímaniu zápachu z úst. Väčšina (60 – 80 %) baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst, sa nachádza pri koreni jazyka. Usadzujú sa na jazyku hlavne vtedy, ak sa z neho dlhšie neodstraňuje povlak. Hustota baktérií na jazyku u človeka s halitózou je 25-krát väčšia ako u ľudí, ktorí ňou netrpia. Pre ľudí postihnutých zápachom z úst je preto veľmi dôležité čistenie jazyka.

Mechanické čistenie

Aby sa zabránilo trvalému zápachu z úst, mali by sa dodržiavať určité profylaktické hygienické opatrenia. Okrem pravidelného čistenia medzizubných priestorov s dentálnou niťou alebo medzizubnými kefkami je potrebné mechanicky odstraňovať povlak z jazyka pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov – škrabky na jazyk alebo kefky na jazyk.

Nové riešenie problému – ucelený systém

Švajčiarska firma Gaba poňala tento háklivý problém komplexne – na jeho riešenie vyvinula systém meridol® HALITOSIS (škrabku na jazyk, zubnú kefku, gél na zuby a jazyk a ústnu vodu bez alkoholu), ktorý odstraňuje nielen aktuálny problém zápachu z úst, ale aj jeho príčinu. Aplikácia systému dvakrát denne citeľne znižuje zápach z úst pacientov so zvýšenými organoleptickými hodnotami prchavých zložiek síry. Jedinečná, až 95 % spoľahlivosť sa dosiahla vďaka aktívnym zložkám mliečnanu zinočnatého, aminfluoridu a fluoridu cínatého prítomných v géli i ústnej vode.

* meridol® HALITOSIS škrabka na jazyk zabezpečuje mechanické čistenie jazyka (jazyk si ňou čistíme jemne – tak, aby sa pipily na jeho povrchu nepoškodili). Odporúča sa používať spolu s meridol HALITOSIS gélom na zuby a jazyk.

* meridol® HALITOSIS zubná kefka vďaka mikrojemnému zakončeniu vlákien a gumovým leštiacim výstupkom podporuje dôkladné a maximálne precízne čistenie zubov. Drsná plocha na zadnej strane kefky odstraňuje baktérie v úst - nej dutine, najmä na jazyku a lícach.

* meridol® HALITOSIS gél na zuby a meridol HALITOSIS ústna voda odstraňujú príčiny zápachu z úst trojitým mechanizmom účinku:

aminfluorid a fluorid cínatý inaktivujú baktérie, ktoré spôsobujú zápach z úst

mliečnan zinočnatý neutralizuje prchavé zlúčeniny síry

blokátory zápachu z ústnej dutiny znižujú metabolizmus baktérií O správnom spôsobe používania systému meridol® HALITOSIS vás poinformu jú váš zubný lekár alebo dentálna hygienička.

 

Vďaka obsahu aminfluoridu gél na zuby a jazyk i ústna voda chránia zubnú sklovinu zároveň pred zubným kazom. Pacienti tak s prípravkami systému meridol® HALITOSIS môžu bojovať proti zápachu z úst bez toho, aby zanedbali ostatné aspekty komplexnej ústnej starostlivosti. Dostanú sa tak úspešne do cieľa, kde platí: zdravé zuby – zdravý dych.

 

Patrí do vydania