Celiatici odsúdení na trvalú diétu

Otázka rodičov v škôlke a v škole ešte skôr, než sa opýtajú, či je tam voľné miesto pre ich dieťa, znie: „Máte možnosť stravovania pre dieťa s celiakiou?“ Pretože dodržiavanie celiatickej diéty je pre takéto deti otázkou prežitia. Dievčatá a ženy postihuje 2-krát častejšie ako chlapcov a mužov. Odhady frekvencie výskytu tejto celoživotnej choroby hovoria o 1:3000 až po 1:100. Výskyt, resp. diagnostikovanie rastie od juhu Európy smerom na sever. Predpokladá sa, že veľká časť ľudí postihnutých celiakiou o tejto poruche nevie. Ochorenie sa nevyskytuje u čiernej a žltej rasy.

Kým pred 15 rokmi aj vo väčších mestách bol problém nájsť materskú školu pre dieťa s celiakiou a zvyčajnou podmienkou predškolského zariadenia na umiestnenie dieťaťa bola mikrovlnná rúra s vlastnou stravou z domu, situácia sa už zmenila. Spôsobil to nárast chorých. To znamená, že už máme predškolské a školské zariadenia, ktoré deťom s celiakiou poskytujú diétnu stravu.

Rola genetiky

Celiakia sa ukrýva aj pod inými diagnostickými názvami: primárny malabsorpčný syndróm, gluténová enteropatia, idiopatická steatorea, netropická sprue, Herterova-Heubnerova choroba, intestinálny infantilizmus. Bežne hovoríme o potravinovej intolerancii bielkovín. Jej podstatou je autoimunitné ochorenie charakterizované tvorbou špecifických autoprotilátok proti vlastným bunkám organizmu po kontakte s lepkom. To je bielkovina obsiahnutá v obilninách, teda v pšenici, jačmeni, ovse, raži. Pôvodcom choroby je predovšetkým genetická predispozícia – ochorenie je dedičné, pacient sa s ochorením už narodí, ale prejaviť sa môže kedykoľvek v priebehu života. Dedičnosť je aj nepriama, teda v 2., 3., a ďalších generáciách. Potom ho spôsobuje tvorba špecifických autoprotilátok typu IgE proti enzýmu, ktorý štiepi lepok. A naostatok celiakiu vyvoláva vznik chronického zápalu sliznice tenkého čreva s postupnou atrofiou črevných klkov, ktorá spôsobuje poruchy trávenia všetkých živín, najmä tukov, bielkovín a železa.

Príznaky a prejavy

S ochorením sa stretávajú mamičky u dojčiat v druhom polroku alebo v druhom roku života dieťaťa, ktoré stráca chuť do jedla, má kašovité objemné stolice až hnačky, je mrzuté, podráždené a nepriberá. Stolica je sivej farby, lesklá pre obsah tuku, prítomné môže byť vracanie, veľká plynatosť, bolesti brucha. Nie vždy však má pacient všetky príznaky, dokonca nemusia byť prítomné vôbec. Rozsah postihnutia tenkého čreva môže byť rôzny, a preto sú aj príznaky ochorenia rôzne. U niektorých chorých je postihnutá len začiatočná časť tenkého čreva, v ktorej sa vstrebáva železo, a ochorenie sa prejaví iba málokrvnosťou. Pri ďalšom nepoznanom priebehu ochorenia sa prejavujú ďalšie príznaky vyvolané nedostatkom dôležitých vitamínov a minerálov. Zníženie vstrebávania vápnika môže spôsobiť osteoporózu, osteomaláciu alebo syndróm zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti. Pri zvýšenej nervovosvalovej dráždivosti môžeme pozorovať nápadnú zmenu správania dieťaťa, ktoré je často mrzuté. Po vylúčení lepku zo stravy sa však správanie dieťaťa ihneď upraví. Všetky tieto ochorenia sú spojené s nedostatkom ukladania minerálov, hlavne vápnika do kostí. Ak sa znížené vstrebávanie prejaví ako nedostatok vitamínov – avitaminóza, vzniká naozaj široká paleta príznakov postihujúcich rôzne systémy v organizme človeka. Precitlivenosť na lepok sa môže prejaviť aj kožnými príznakmi, najčastejšie začervenaním a pálením vonkajšieho povrchu končatín najmä v oblasti lakťov a kolien.

Liečba na tanieri

Z potravy celiatikov vynechávame výrobky z múky obsahujúcej lepok. Nahrádza sa bezlepkovou múkou, ktorá je s množstvom ďalších výrobkov dostupná aj na našom trhu. Po zavedení bezlepkovej diéty dochádza v priebehu 7 – 10 dní k zlepšeniu. Dieťaťu sa však odporúča diéta po celý život a pravidelné kontroly u gastroentrológa. Súčasťou liečby je aj prevencia infekcií a liečba prípadných komplikácií ochorenia. Vhodná je vyvážená strava s nižším obsahom živočíšnych tukov a vyhýbanie sa psychickým stresom. Vhodné potraviny sú napríklad ryža, kukurica, sója, proso, amarant, pohánka, ovocie, zemiaky, tvrdé syry, ovocné a zeleninové produkty (ak neobsahujú gluténové stabilizátory alebo prísady zväčšujúce ich objem). Nevhodné sú všetky potraviny obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž a ovos. Tieto suroviny sa používajú aj pri výrobe mäsových výrobkov ako lančmít, párky a pod. Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín. Niekedy treba zo stravy vylúčiť aj mlieko, pretože zápal črevnej sliznice pri celiakii môže spôsobiť jeho neznášanlivosť. Po úprave zdravotného stavu možno mlieko opäť podávať. Na začiatku diéty sa obmedzujú druhy ovocia a zeleniny s tuhou šupkou, jadierkami, najlepšie je podávať ich po úprave varením a dusením. Keď príznaky choroby ustúpia, možno prejsť na normálnu konzumáciu ovocia a zeleniny. V diéte sa tiež používajú ľahko stráviteľné tuky – slnečnicový alebo repkový olej či maslo.

Prevencia

Dostatočne dlhé dojčenie pomáha predchádzať celiakii. Priebeh celiakie je ľahší u detí dojčených aspoň 6 mesiacov. V prevencii zohráva dôležitú úlohu aj čas zavádzania lepku (napr. zásmažka, krupica, piškóty, vločky) do stravy. Podľa najnovších prác je zavedenie lepku do potravy dieťaťa pred 3. a po 7. mesiaci spojené so zvýšeným rizikom rozvoja celiakie. V medziobdobí nebolo dokázané zvýšené riziko. Stále však zostáva najvhodnejší vek na zavádzanie lepku po skončení 6. mesiaca, teda v 7. mesiaci. Na Slovensku majú celiatici svoje združenia, kluby, časopis aj internetové stránky. Za všetky aspoň jedna: www.celiakia.sk

 

Autor
ms
Patrí do vydania