Menej stresu – viac hormónov šťastia

Únava môže mať veľa podôb. Lekári ju rozdeľujú na fyzickú a duševnú. Prvá sa prejavuje predovšetkým nedostatkom výkonnosti a energie, prípadne pocitom „ťažkých“ končatín. Na mentálne vyčerpanie poukazuje strata motivácie, koncentrácie, bystrosti, zhoršenie pamäti a pridáva sa ospalosť. Za psychickou únavou sa však môže skrývať aj prežívanie stresových situácií a u niektorých ľudí lekári pozorujú dokonca chronický stres.

Keď Hans Selye objavil nešpecifickú reakciu vlastnú každému živému organizmu a nazval ju stresom, sotva tušil, akým strašiakom sa toto slovo stane pre moderných ľudí na prelome dvoch storočí. Možno povedať, že spozoroval ako prvý to, čo už videl každý. Celú reakciu stresu nazval aj všeobecným adaptačným syndrómom, ktorý prebieha v troch etapách. Alarmová reakcia hlási, že sa objavil nejaký stresor, môže byť fyzický, chemický alebo psychický, organizmus sa prispôsobí a v štádiu vyčerpania môže zlyhať. Nadmerný stres, dokonca i psychický, môže viesť aj k smrti. Obyčajne sa však prejavuje v oslabení niektorých funkcií. Pochopiteľne, že aj sexuality. Stáva sa, že libido (chuť) pretrváva, ale výkonnosť klesá. Vo všeobecnosti je známe, že dnešní podnikatelia a manažéri sú vystavení psychickým stresom oveľa viac ako zvyšok populácie. Niektorí z nich, možno aj z roztopaše, hľadajú erotické podnety v rôznych erotických zariadeniach. Aký podiel má na tom stres, bude určite individuálna záležitosť. Erotika a sex sú predsa do značnej miery aj relaxačné činnosti.

Zlyháva ako milenec

Sexuológovia na celom svete zaznamenali nový fenomén – muži strácajú chuť na sex, takže povestná „migréna“ u žien sa rozšírila aj u mužov. Problém sa týka oboch pohlaví – muži sa však k nechutenstvu na sex priznávajú menej, resp. o probléme nechcú hovoriť. Všeobecné pravidlo pri správnej životospráve – menej stresu, vyváženosť práce a oddychu – platí aj pri sexe. Celkovo je iba 36 percent ľudí spokojných so svojím sexuálnych životom, ale na druhej strane až 96 percent považuje vo svojom živote sexualitu za dôležitú. Menej stresu teda znamená viac kvalitného sexu! Samozrejme, že podnikateľ, ktorý sa nachádza v štádiu vyčerpania, môže zlyhávať aj v základnej funkcii milenca. Stačí však trocha oddychu, zrekreovať svoje fyzické a duševné zdravie, dokonale sa uvoľniť a takýto krátkodobý „milenecký“ problém sa stratí. Libido sa prebudí a vzhľadom aj na vek sa dostaví aj sexuálna výkonnosť. Niekedy je však chyba niekde inde, nie v strese. Sú tu aj iné faktory. Podnikanie totiž na seba berie aj podobu závislosti. Tak ako sa gambler nevie odpútať od hry a zábavy, vorkoholik zasa od svojej práce. Obom sa v mozgu vytvárajú „hormóny šťastia“, tzv. endorfíny, ktoré prinášajú pocity slasti, a tak uberajú z potreby na iné slasti. V tomto prípade tej, ktorú ľuďom poskytuje sex. Vyhľadávanie rafinovanejších dráždidiel býva len otázkou prestíže a sebapotvrdzovania v oblasti, ktorá sa im oslabuje. Mnohí manažéri a podnikatelia vyhľadávajú tzv. pozitívny stres napríklad tým, že chodia do posilňovní, vo voľných chvíľach hrajú futbal a podobne. Sami to oceňujú ako dobíjanie vlastnej energie. Aj tej potrebnej pre sex. Ako sa brániť? V prvom rade je dôležitá snaha o duševnú a fyzickú rovnováhu, starostlivosť o partnerské, rodinné a pracovné vzťahy.

Dobrá rada nad zlato...

# Nemať čas na sex rovná sa smrť. Vorkoholici a mnohí ďalší, ktorí si dokážu nájsť hneď niekoľko dôvodov prečo nie, určite nepoznajú dôležité fakty. Ak si na sex nájdete čas a tejto príjemnej aktivite sa venujete viac ako osemkrát do mesiaca, budete žiť až o 10 rokov dlhšie ako ostatní.

# Po sexe dochádza v organizme k mnohým zmenám, ktoré spôsobia vyplavené hormóny. U žien sa do krvi prudko vyplavuje hormón estrogén. S jeho pomocou sa pokožka krásne napne a vlasy získajú nádherný lesk.

# Večerný sex odplaví stres. Ráno po prebudení vyzeráte sviežo, oddýchnuto a vlasy sú omnoho poddajnejšie, ľahko sa upravujú.

# Vedci z univerzity v Pensylvánii odhalili nasledujúce. Po každej príjemnej aktivite vo dvojici v organizme vo veľkej miere narastá jeho schopnosť brániť sa rôznym vírusom a infekciám. Vďaka sexu ľudský organizmus tiež oveľa rýchlejšie vyzdravie.

# Orgazmus dvakrát za týždeň znižuje riziko vzniku srdcových ochorení alebo infarktu hneď dvojnásobne. Či aj v tomto prípade platí priama úmera, môžete s potešením vyskúšať na vlastnej koži.

# Slnko patrí medzi najvýznamnejšie antidepresíva. Čo však robiť v prípade, že je ho nedostatok? Sex, sex a znova sex. Vyplavené hormóny nahradia nedostatok slnečného svetla a zaženú prípadnú depresiu.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania