Intenzívna fluoridácia - zdravé zuby po celý život!

Aj vy patríte k tým, ktorých posledná návšteva zubnej ambulancie doslova zaskočila? Účet v stovkách eur, na ktoré sa vyšplhali ceny zdravotných výkonov spätých s realizáciou zubných náhrad bol pre vás doslova šokovou terapiou? A práve vďaka tomu ste si uvedomili, aká dôležitá je pre vás prevencia?

Prečo investovať do drahých cudzích zubov, keď môžeme mať lacné svoje... Kladiete si otázku, či je to možné? Áno, je! Potvrdzujú to výsledky systematického prístupu obyvateľov Švajčiarska k pravidelnej starostlivosti o zuby, kde už 50 rokov na ochranu pred zubným kazom používajú intenzívnu fluoridáciu zubov v domácom prostredí. Každodenné čistenie zubov s prípravkami zubnej hygieny s obsahom fluoridov prinieslo pozoruhodné výsledky. Vďaka fluoridácii má dnes väčšina Švajčiarov aj vo vyššom veku svoje zuby a nemusí siahať po zubných náhradách. Slúži im ich vlastný chrup!

Hlavý vinník zubného kazu: baktérie v zubnom povlaku

Podľa zubných lekárov je zubný kaz najrozšírenejším, a pritom najčastejšie neliečeným ochorením svetovej populácie. Čo ho spôsobuje? Lekári sa zhodujú, že sú to baktérie v zubnom povlaku. Tie produkujú kyseliny, ktoré agresívne pôsobia na zubnú sklovinu, narúšajú jej celistvosť a podieľajú sa na jej demineralizácii. Predzvesťou tvoriaceho sa zubného kazu je väčšinou tzv. kriedová škvrna – biela škvrna na povrchu zuba. Ak proces demineralizácie pokračuje, vytvára sa na povrchu zuba typický zubný kaz. Deštrukcia tvrdého zubného tkaniva postihuje tak mliečny, ako aj trvalý chrup. Lekári na základe klinických štúdií preto odporúčajú pre zdravie zubov dostatočný prísun fluoridových iónov od útleho veku až po starobu. Ich kvalitnou zásobárňou sú prípravky zubnej hygieny s obsahom fluoridov. Klinické štúdie potvrdili, že fluoridy, zvlášť ich organická forma – aminfluoridy – obsiahnuté v prípravkoch elmex® – zubných pastách, ústnej vode i géli určenom na fluoridáciu zubov raz týždenne, majú vysokú účinnosť proti zubnému kazu. Ich schopnosť remineralizovať zubnú sklovinu a dokonca zastaviť aj tvorbu začínajúceho zubného kazu, dokazuje ich nezastupiteľnú úlohu, zvlášť v prevencii zubného kazu.

Zubná hygiena – už od prvého zúbka

Žiaľ, ešte stále u mnohých rodičov pretrváva názor, že o mliečne zuby sa starať netreba, pretože aj tak vypadnú. Len zdravé mliečne zuby sú však dobrým základom trvalých zubov – držia miesto pre trvalé zuby a ovplyvňujú rast čeľuste a sánky. Treba sa preto začať o ne starať už pri objavení sa prvého zúbka. Na zubnú hygienu detí od objavenia sa prvého zúbka do 6 rokov odporúčajú zubní lekári detskú zubnú pastu elmex®. V čase, keď sa deťom pretláčajú prvé trvalé zuby, mali by vymeniť detskú zubnú pastu za pastu elmex® Junior. Táto už obsahuje vyššiu hladinu aminfluoridu a je vhodná pre deti od 6 do 12 rokov. Deti vo veku od 12 rokov si už môžu zuby čistiť „dospeláckou” zubnou pastou elmex® spolu s rodičmi a starými rodičmi –pomáha zachovať zdravé zuby po celý život. Sklovinu v nedostupných miestach, zvlášť u detí pri ortodontických aparátoch a u staršej populácie pri mostíkoch a čiastočných alebo úplných náhradách, lekári radia posilňovať bezalkoholovou ústnou vodou s aminfluoridom. Je vhodné vyplachovať si ňou ústnu dutinu najmä večer pred spaním – fluoridy tak môžu nerušene pracovať počas noci.

Hojí aj začínajúci zubný kaz

 V rámci starostlivosti o zdravie zubov v domácom prostredí zubní lekári zvlášť vyzdvihujú intenzívnu fluoridáciu zubov vo forme elmex gélu, ktorý je potrebné nanášať na zuby 1x týždenne! Vďaka vyššej koncentrácii aminfluoridov umožňuje intenzívnejšie hojenie začínajúcich kazov a vytvrdzovanie skloviny. Zapojiť ho do starostlivosti o zuby je dôležité už u detí od 6. roku, teda v čase, kedy začína rast trvalých zubov. Prečo je treba začať s intenzívnou fluoridáciou práve v období mliečneho chrupu? Baktérie z kazov mliečnych zubov napádajú totiž pri absencii ochrany zároveň aj prerezávajúci sa trvalý chrup, ktorého zubná sklovina je ešte tenká a menej odolná. Už v tomto období sa môžu tak na prerezávajúcich sa zuboch podpísať nedoziernymi následkami.

Náš tip

Na realizáciu tejto vysoko účinnej starostlivosti o svoje zuby si vyčleňte jeden konkrétny deň v týždni – napríklad nedeľu večer. Intenzívna ochrana zubov pred zubným kazom sa tak stane samozrejmým pravidelným rituálom celej vašej rodiny, na ktorý pred uložením sa do postele pred začiatkom pracovného týždňa nemôžete zabudnúť. Gél si naneste na zuby zubnou kefkou a počas 2 až 3 minút si ním čistite zuby podobne ako s bežnou zubnou pastou. Môžete si ho zakúpiť vo vašej lekárni bez lekárskeho predpisu. Intenzívna profylaxia uskutočňovaná raz týždenne vhodne dopĺňa účinky prípravkov každodennej zubnej hygieny – zubnej pasty a ústnej vody s obsahom aminfluoridov. Používanie celého systému výrobkov s obsahom aminfluoridov dáva predpoklad prežiť celý život s vlastnými zubami !

 

Patrí do vydania