Novinky z medicíny a farmakológie

Tehotné ženy by sa mali dať zaočkovať proti chrípke, odporúčajú to nemeckí gynekológovia. U budúcich mamičiek totiž existuje vyššie riziko infekcie vírusom chrípky. Okrem toho môže byť u nich priebeh ochorenia ťažší a môžu sa objaviť komplikácie tak u matky, ako aj u dieťaťa. Bežné tvrdenia, že očkovanie môže poškodiť nenarodené dieťa, sú podľa lekárov neopodstatnené. Očkovanie nepredstavuje žiadne zvýšené riziko vzniku deformácií, predčasného pôrodu ani cisárskeho rezu. Práve naopak, frekvencia a závažnosť ochorení dýchacieho aparátu sú omnoho menšie medzi zaočkovanými ženami, než je to v prípade žien, ktoré sa zaočkovať nedali. Očkovanie proti chrípke je účinné a bezpečné počas celého tehotenstva, ubezpečujú nemeckí lekári.

Nižšia hladina testosterónu

u mužov je čiastočne geneticky podmienená. Potvrdzujú to výsledky aktuálnych vedeckých štúdií výskumníkov z univerzity v nemeckom Greifswalde. Ďalšie výsledky poukazujú na to, ako koncentrácia mužského sexuálneho hormónu v krvi súvisí s nadváhou, vysokým krvným tlakom, poruchami látkovej výmeny a diabetom 2. typu.

Tuberkulóza nového druhu

sa objavila v uplynulom roku v Indii. Pri jej liečbe nie je účinný nijaký z liekov, ktoré sú k dispozícii – podľa servera Wired.com. Odborníci v Bombaji nový druh choroby nazývajú TDR (Totally Drug Resistant, v preklade celkom odolný proti liekom). Indovia zaznamenali rastúci počet chorých, u ktorých neúčinkujú žiadne lieky. Po prvý raz o novom druhu TBC lekári informovali 21. decembra po tom, čo sa od augusta bez úspechu snažili vyliečiť štyroch pacientov. Noviny Times of India začiatkom roka napísali, že len v jedinej nemocnici Hindudža v Bombaji je už najmenej 12 prípadov. „Tieto prípady, ktoré klinicky izolujeme, sú iba špičkou ľadovca,“ pripustila v rozhovore pre denník Amita Athawaleová, profesorka a primárka pľúcneho oddelenia zmienenej nemocnice a výskumného strediska. Prvou krajinou, kde TDR zaznamenali, nebola India, ale Irán. Tamojšie úrady v roku 2009 informovali o 15 pacientoch, no podľa odhadov bolo 146 prípadov. Asi polovica skupiny nakazených boli Iránci, druhá polovica prisťahovalci z Afganistanu, Azerbajdžanu a Iraku.

Strach pred diagnózou Alzheimerovej choroby

ohrozuje úspešnosť liečby. To je príčina ignorovania určitých symptómov demencie pacientmi, ale tiež ich príbuznými. Poruchy pamäti považujú za nevinné zabúdanie, hoci mnohí z chorých už viac ráz zabudli kľúče či zostali stáť v obchode pred regálom, pretože nevedeli, čo chcú vlastne kúpiť, pričom to sú príznaky demencie, najčastejšie Alzheimerovej choroby. Čím sú postihnutí starší, tým je riziko ochorenia vyššie. Podľa expertov na toto ochorenie sa riziko demencie od 65. roku života každých 5 rokov zdvojnásobuje a príznaky ochorenia treba brať vážne. Je preukázané, že pacienti vyhľadávajú lekársku pomoc neskoro, vo vyššom štádiu choroby. Aj keď Alzheimerova choroba nie je zatiaľ vyliečiteľná, ľudia neskorým príchodom k lekárovi strácajú drahocenný čas včasnej liečby, ktorá dokáže oddialiť nástup ochorenia až o dva roky a výrazne zvyšuje kvalitu života chorého i príbuzných.

Nový trend v liečbe cukrovky a nádej pre mnohých pacientov s touto chorobou

Inkretínová liečba je v súčasnosti najnovší spôsob liečenia cukrovky 2. typu. Je založená na princípe, ktorý bol síce opísaný už pred asi tridsiatimi rokmi, ale prakticky sa ho podarilo aplikovať len nedávno. Využíva sa tzv. inkretínový efekt, čo je schopnosť organizmu vylučovať väčšie množstvo inzulínu pri príjme glukózy potravou ako pri jej podaní vnútrožilovo. Inzulín je hormón, ktorý je v našom tele mimoriadne dôležitý na udržiavanie normálnej hladiny krvnej glukózy a na zabezpečenie potrebných funkcií buniek v organizme. Len čo sa strava, ktorú skonzumujeme, dostane do tráviaceho traktu, bunky tenkého čreva začnú vylučovať hormóny – inkretíny, ktoré okrem iných užitočných účinkov zabezpečia aj to, aby podžalúdková žľaza vylúčila pot - rebné množstvo inzulínu. Najdôležitejším z týchto hormónov je GLP-1 (glucagon like peptide 1). GLP-1 má ešte ďalšiu, veľmi pozitívnu vlastnosť. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a znižuje chuť do jedla. Tento účinok je veľmi vítaný práve u pacientov s cuk - rovkou 2. typu, pretože väčšina má prob - lémy s nadváhou až obezitou, a tá úzko súvisí s ďalšími, napr. kardiovaskulárnymi chorobami. Najväčším problémom je, že prirodzená životnosť GLP-1 v organizme je veľmi krátka, pretože v priebehu pár minút ho zneškodňuje špeciálny enzým. Okrem toho u pacientov s cukrovkou je už samotné vylučovanie GLP-1 znížené. Preto sa výskum zameral na vytvorenie látok, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako GLP-1 a sú zároveň odolné proti zneškodňujúcemu pôsobeniu spomenutého enzýmu. Veda bola v tomto prípade úspešná a vyvinula liečivá, ktoré takéto vlastnosti majú. Tieto lieky sa volajú agonisty GLP-1 receptorov a sú už k dispozícii aj na Slovensku. Keďže sú zložené z bielkovín, ich podávanie je možné výhradne injekčne. Posledným – najnovším zástupcom tejto skupiny je exenatid s predlženým uvoľňovaním, ktorý prišiel na Slovensko v januári 2012 a podáva sa podkožnou injekciou len raz za týždeň. Liečba založená na účinku inkretínov prináša pacientom spoľahlivú kontrolu hladiny cukru v krvi bez toho, aby zvyšovala riziko nepríjemnej hypoglykémie (príliš nízkej hladiny glukózy v krvi), pretože účinkuje iba vtedy, keď je hladina krvnej glukózy vysoká. Ďalším prospechom je možnosť zníženia váhy.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania