Vitamíny od A po Z

Vitamíny sú jedným z veľkých objavov dvadsiateho storočia a v posledných troch desaťročiach sa nespočetné vitamínové preparáty používajú v najrôznejších oblastiach – od zdravej výživy v každom veku až po kozmetické prostriedky.

Odborníci odporúčajú denné hodnoty živín, ktoré priemerný človek získava zo stravy. V súčasnosti je kvalita našej stravy na vysokej úrovni. Ochorenia spôsobené ťažkým nedostatkom vitamínov, s akými sme sa často stretávali v minulosti, sa dnes vyskytujú naozaj iba výnimočne. Aj drobné zmeny v stravovacích návykoch môžu podstatne zlepšiť náš zdravotný stav. Mnohé potraviny sú užitočným zdrojom niektorých živín, o ktorých človek mnohokrát sám nevie.

 

Vitamín A (z retinolu v živočíšnej potrave, z betakaroténu v rastlinnej potrave)

Dôležité zdroje: Retinol – pečeň, olejnaté ryby, vaječný žĺtok, syr, maslo. Betakarotén – mrkva, tekvica, marhule, cukrový melón, zelená listová zelenina. Význam v organizme: Nevyhnutný pre rast a bunkový vývoj, zrak, imunitné funkcie. Pomáha udržiavať zdravú kožu, sliznice dýchacích, tráviacich a močových ciest. Karotén sa v organizme správa ako dôležitý antioxidant. Príznaky nedostatku: Riziko infekcie, dýchacie ťažkosti, šeroslepota, poškodenie zraku.

 

Vitamín C (kyselina askorbová)

Dôležité zdroje: Ovocie, zelenina, najmä cit - rusové plody, jahody, kivi, paprika, čierne ríbezle a zemiaky.

Význam v organizme: Potrebný na tvorbu kolagénu (bielkoviny nevyhnutné pre zdravé zuby, kosti a kožu) a na funkciu neurotransmiterov – napr. noradrenalín a serotonín. Dôležitý ako antioxidant v organizme, pomáha pri absorpcii železa z potravy.

Príznaky nedostatku: Únava, strata chuti do jedla, bolesti kĺbov, zápaly ďasien, znížená imunita. Závažný nedostatok môže vyvolať duševné poruchy a vnútorné krvácanie vedúce k málokrvnosti.

 

Vitamín B1 (tiamín)

Dôležité zdroje: Bravčové mäso, pečeň, obličky, obilniny, chlieb, zemiaky, orechy a strukoviny.

Význam v organizme: Nevyhnutný na získavanie energie zo sacharidov, tukov a alkoholu. Bráni v tele tvorbe toxických látok, ktoré môžu poškodzovať srdce a nervový systém.

Príznaky nedostatku: Strata chuti do jedla, opuchy končatín, strata vnímania, nervové poruchy, svalová slabosť a zväčšenie srdca.

 

Vitamín B2 (riboflavín)

Dôležité zdroje: Mlieko, jogurt, vajcia, mäso, hydina, ryby a obohatené obilniny.

Význam v organizme: Pomáha uvoľňovať energiu z potravy a je nevyhnutný pre funkciu vitamínu B6 a niacínu.

Príznaky nedostatku: Suché a popraskané pery, oči podliate krvou, dermatitída a mierna málokrvnosť.

 

Vitamín B6 (pyridoxín)

Dôležité zdroje: Chudé mäso, hydina, ryby, vajcia, celozrnný chlieb, obilniny, orechy, banány, droždie a sója.

 Význam v organizme: Pomáha uvoľňovať energiu z bielkovín, je dôležitý pre imunitné funkcie organizmu, nervový systém a tvorbu červených krviniek.

Príznaky nedostatku: U dospelých je nedostatok vzácny, môže k nemu dôjsť pod vplyvom protituberkulóznych a protiplesňových liekov, nedostatok spôsobuje depresie, zmätenosť a málokrvnosť.

 

Vitamín B3 (niacín – kyselina nikotínová)

Dôležité zdroje: Každá zelenina a mäso, najmä pečeň, sušené ovocie a orechy.

Význam v organizme: Nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách a na tvorbu neurotransmiterov, pomáha udržiavať zdravú kožu a dobré fungovanie tráviaceho systému.

Príznaky nedostatku: Únava, depresie, pigmentovaná kožná vyrážka (najmä po slnení), dermatitída, hnačky a v pokročilých prípadoch demencia.

 

Kyselina pantoténová

Dôležité zdroje: Každá zelenina a mäso, najmä pečeň, sušené ovocie a orechy.

Význam v organizme: Pomáha uvoľňovať energiu z potravy, nevyhnutná na syntézu cholesterolu, tuku a červených krviniek.

Príznaky nedostatku: Sú extrémne vzácne, ale môžu viesť k zníženiu citlivosti a páleniu prstov na nohách.

 

Vitamín H (biotín B7)

Dôležité zdroje: Nachádza sa v každej potrave, najmä v pečeni, arašidovom masle, vo vaječnom žĺtku.

Význam v organizme: Potrebný na uvoľňovanie energie z potravy, dôležitý pre syntézu tuku a cholesterolu.

Príznaky nedostatku: Pri normálnej strave nie je jeho nedostatok známy, ale môže byť vyvolaný pravidelným požívaním surového vaječného bielka. K príznakom patrí vypadávanie vlasov a dermatitída.

 

Kyselina listová (folát)

Dôležité zdroje: Pečeň, zelená listová zelenina, ružičkový kel, brokolica, strukoviny, pšeničné klíčky, obilniny a chlieb.

Príznaky nedostatku: Málokrvnosť, poškodenie čriev, ktoré vedú k poruche vstrebávania živín.

 

Vitamín B12 (kyanokobalamín)

Dôležité zdroje: Mäso, hydina, ryby, vajcia, mliečne výrobky a niektoré druhy obohatených obilnín.

Význam v organizme: Životne dôležitý pre tvorbu DNA, RNA a myelínu, nevyhnutný na bunkové delenie a transport kyseliny listovej a jej derivátov do buniek.

Príznaky nedostatku: Degeneratívne zmeny nervového systému, únava, málokrvnosť a „mravčenie“ v končatinách.

 

Vitamín D (kalciferol)

Dôležité zdroje: Rybí tuk a pečeň, umelý tuk, vajcia, tuniak, losos a sardinky.

Význam v organizme: Nenahraditeľný na vstrebávanie vápnika a fosforu, na tvorbu kostí a zubov.

Príznaky nedostatku: Svalové napätie a slabosť. Mäknutie kostí spôsobujúce bolesti a zlomeniny, u detí vedie k deformáciám kostry (rachitis).

 

Vitamín E (tokoferol)

Dôležité zdroje: Rastlinné oleje, pšeničné klíčky, orechy, semiačka a umelý tuk.

Význam v organizme: Pomáha zabraňovať oxidácii polynenasýtených mastných kyselín voľnými radikálmi v bunkových membránach a tkanivách.

Príznaky nedostatku: Iba u ľudí s neschopnosťou vstrebávať tuk a nedonosených detí, málokrvnosť a nervové poškodenie.

 

Vitamín K (fylochinóny, menachinóny)

Dôležité zdroje: Zelená listová zelenina, najmä biela kapusta, brokolica a ružičkový kel.

Význam v organizme: Je životne dôležitý pri tvorbe niektorých bielkovín, nevyhnutný na normálnu zrážavosť krvi.

Príznaky nedostatku: V extrémnych prípadoch nedostatku je redukovaný protrombín (činiteľ zrážavosti), a tým vzniká porucha zrážania krvi.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania