Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie

Demencia je vážna mozgová porucha spojená s mnohými predsudkami. Ľudia s týmto ochorením sú stigmatizovaní, príznaky demencie sa často nesprávne vysvetľujú ako znak staroby, inokedy sa pripisujú lenivosti alebo dávnej psychickej traume.

Demencia je však skutočná a jasne definovaná choroba. Jej symptómy zahŕňajú zhoršenú pamäť a intelektuálne schopnosti (myslenie, spracovávanie informácií), čo postupne vedie k horšej schopnosti normálne fungovať a vykonávať bežné denné činnosti, k zhoršeniu kontroly emócií a k poruchám v spoločenskom správaní. Demencia patrí k závažným duševným poruchám, jednoducho povedané, ide o stratu inteligencie od príznakov pomätenosti, straty krátkodobej pamäte, až po neschopnosť analyzovať jednotlivé problémy. Je to progresívne neurologické ochorenie, pri ktorom mozog postupne degeneruje. Postihuje približne 5 % všetkých ľudí vo veku nad 65 rokov. Starecká demencia sa tiež prejavuje neschopnosťou samostatne riešiť problémy, nedostatočným sústredením sa, paranojou (stihomamom).

Ako proti stareckej demencii bojovať

Ľudia, ktorí ovládajú cudzí jazyk, majú menšiu pravdepodobnosť, že na staré kolená prídu o inteligenciu. Učenie sa cudzieho jazyka totiž podporuje mozgovú aktivitu. Menšie sklony k demencii vo vysokom veku však majú aj tí, čo pravidelne hrajú na hudobnom nástroji, čítajú, tancujú, lúštia krížovky alebo hrajú stolné hry. Demencia je porucha, ktorá sa prejavuje poklesom intelektu, pamäte, jazykových schopností, výkonnosti a schopností spojených s videním a priestorovou orientáciou. Nie je jasné, čo je príčinou ochorenia. Sú známe mnohé teórie o tom, čo môže človeka ochrániť pred rozvojom tohto ochorenia, od odporučenia piť červené víno až po užívanie špecifických vitamínových doplnkov. Výskumy však ukazujú silnú genetickú predispozíciu – pacienti, ktorých rodičia alebo súrodenci mali Alzheimerovu chorobu, sú rizikoví, hoci to neznamená, že sa ochorenie rozvinie i u nich.

Dôležitý vitamín B12

Vitamíny sa pokladajú za nevyhnutnosť potrebnú pre dobré zdravie, nová štúdia dokonca hovorí, že zvýšený obsah vitamínu B12 môže zmierňovať riziko Alzheimerovej choroby. BBC však udáva, že niektorým špecialistom na Alzheimerovu chorobu sa zdá, že je priskoro začať odporúčať vitamínové doplnky B12, žiadajú najprv zvýšiť výskum ich účinkov. Nedávno publikované štúdia v lekárskom časopise Neurológia sledovali 271 Fínov medzi 65. a 79. rokom života, ktorí netrpeli demenciou na začiatku tejto štúdie. Zistilo sa, že tí, u ktorých bol najmenej pravdepodobný vznik neurologickej choroby, mali najvyššiu hladinu vitamínu B12. Vitamín B12 sa nachádza najčastejšie v mäse, rybách, vo vajíčkach, v mlieku a niektorých obilninách. Chemická látka tvoriaca sa v tele, známa ako homocysteín, bola v minulosti spájaná so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby a mozgových príhod u žien. Viac vitamínu B12 môže znížiť hladinu homocysteínu. „Prechádzajúce štúdie tvrdili, že nedostatok vitamínu B12 je v staršom veku bežný,“ povedal pre Health Day hlavný výskumník Výskumného centra Karolínskeho inštitútu v Stockholme Dr. Babak Hoosmat. „Naše výsledky nasvedčujú tomu, že vitamín B12 a podobné metabolity môžu mať vplyv na Alzheimerovu chorobu, ale je potrebný ďalší výskum predtým, ako dospejeme k záverom, akú úlohu hrajú doplnky vitamínu B12 na neurodegeneretívne choroby, akou je Alzheimerova choroba,“ dodal.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania