Počuli ste o syndróme karpálneho tunela

V ostatných rokoch sa stretávame s diagnózami, o ktorých si ľudia sotva rozprávali. Nepo znali ich často ani lekári, pretože sa vysky tovali len veľmi zriedkavo. Doba to však zmenila a niektoré ochorenia sa prudko rozšírili. Taký je syndróm karpálneho tunela, ktorý sa vo forme epidémie vyskytuje iba posledných 15 rokov. Súvisí to s rozvojom informačných technológií, s ktorým súvisí každodenné používanie počítačových klávesov. Pri práci s nimi nevyvíja ruka taký intenzívny pohyb a silu, ako to bolo pri mechanických písacích strojoch, ktorých používanie bolo v porovnaní s počítačmi oveľa zriedkavejšie.

Nočné bolesti

Syndrómom karpálneho tunela sa odborne nazýva jedno z poškodení vyplývajúce z opakovaného preťažovania rúk. Syndróm vzniká pri opakovanom a dlhotrvajúcom stláčaní klávesov. Ruky a zápästia sa unavia, šľachy, väzy a mäkké tkanivá opuchnú a tlačia na stredový nerv – nervus medianus, čím sa spomaľujú prenosy vzruchov cez karpálny tunel, alebo inak – kanál zápästia je priestor medzi kosťami a väzmi zápästia, cez ktorý prechádza stredový nerv. Syndróm kanála zápästia vzniká tak, že dochádza k stlačeniu nervu. Výsledkom je silná bolesť, necitlivosť zápästia, ruky, prstov či ich tŕpnutie. Zvýšeným tlakom na nerv dochádza k bolestivým a degeneratívnym prejavom predovšetkým palca, ukazováka a čiastočne prstenníka. Postihnutie môže byť obojstranné s prevahou na dominantnej ruke. Bolesti a pocity mravčenia sa zmierňujú pri zvesenej ruke a keď sa rukou potriasa, čím sa zlepší prekrvenie. Namáhavá práca rukami zhoršuje ťažkosti. Okrem takého častého preťažovania zápästia, ktoré je prvoradou príčinou choroby, ju môže spôsobiť tehotenstvo, menopauza či reuma, diabetes a nadváha. V súčasnosti týmto syndrómom, ktorý patrí do skupiny ochorení označovaných ako kompresívne neuropatie, trpí v rozvinutých krajinách Európy až 10 percent obyvateľov. Syndróm karpálneho tunela je šesťkrát častejší u žien ako u mužov. Nedostatok citu v ruke signalizuje už ťažké poškodenie nervu. Známe je, že túto diagnózu má aj taliansky premiér Silvio Berlusconi. V ostatných rokoch sa stretávame s diagnózami, o ktorých si ľudia sotva rozprávali. Nepo znali ich často ani lekári, pretože sa vysky tovali len veľmi zriedkavo. Doba to však zmenila a niektoré ochorenia sa prudko rozšírili. Ťažkosti v podobe bolestí, tŕpnutia či mravčenia nastupujú najskôr v noci. Ak sa opakujú už aj počas dňa, čítanie tlače, telefonovanie alebo iná jednoduchá činnosť sa môže stať pre postihnutého veľkým utrpením. Stupňujúce sa ochorenie zvyčajne postihuje ramená, plecia až krčnú oblasť. Zanedbanie syndrómu karpálneho tunela dokonca spôsobuje atrofiu svalstva zápästia a dlane až do takej miery, že chorý neudrží v ruke fľašu.

Navštívte neurológa

Diagnóza patrí do rúk neurológa, ktorý vykoná potrebné vyšetrenia. Medzi ne patrí tiež neurografia na určenie presného miesta a rozsahu nervového poškodenia. Prvým krokom liečenia býva konzervatívny postup, predovšetkým rehabilitačný, fixácia ruky pomocou dlahy alebo podávanie kortizónových injekcií. Ak tento spôsob nie je úspešný, nasleduje operačná liečba, ktorá prináša trvalý úspech. Klasická operácia prebieha v lokálnej anestéze a vykonáva sa ambulantne. Tento postup je najpoužívanejší. Syndróm karpálneho tunela možno liečiť aj endoskopickým zákrokom pomocou dvoch miniatúrnych rezov na ruke a inštrumentu, ktorý vzhľadom pripomína pištoľ. Obe operácie sú rovnocenné z hľadiska dosiahnutého liečebného výsledku. Endoskopický zákrok si však vyžaduje kratší čas liečby.

 

Autor
Patrí do vydania