Jarné „upratovanie“ aj vo svojom zdraví

O tom, že na jar treba upratovať nielen v domácnosti, ale aj v organizme, už dnes netreba presviedčať nikoho, kto to so svojím zdravím myslí vážne. Čo zima spôsobila v našom organizme, ako sa pripraviť na príchod voňavých jarných dní a kam ísť po dobrú radu a kvalitné prípravky, sme sa rozprávali s RNDr. Máriou Muškovou, PhD., jednou z popredných dám slovenskej farmácie a odbornou zástupkyňou Lekárne Sv. kríža v Stupave.

Ako vyzerá náš organizmus po zime, čo ho najviac „zdevastovalo“?

Zima je obdobie vegetačného pokoja a v našich podmienkach trvá minimálne tri mesiace. Ľudský organizmus sa preto na toto obdobie a na všetky zmeny musí primerane adaptovať. Najvýznamnejšie z týchto zmien sú tri – chlad, nedostatok svetla, teda slnka, a nedostatok pohybu. Proti chladu sa naše telo bráni tukovou bariérou, ktorú v tomto období posilňuje. Spomeňme si na jedálniček, ktorý naši starí rodičia a prarodičia v zime uprednostňovali a ktorý u mnohých pretrváva aj dnes – ide skôr o ťažšie, mastnejšie jedlá. Bohatú ponuku zeleniny a ovocia, ktoré nám dodávajú energiu v lete, postupne nahrádzajú sladkosti, ktorými znižujeme deficit energie pochádzajúcej z prirodzených vitamínov a živín. Prirodzene, dôsledky tejto životosprávy sa prejavia nielen pozitívnym spôsobom (lepšie znášanie chladu), ale aj tým menej vítaným – tukových buniek pribúda a organizmus sa spomaľuje. Druhá zmena – nedostatok slnka – vedie k poklesu vitamínu D a následne k poklesu vstrebávania vápnika, čo sa prejaví postupne na pokožke, vlasoch, nervoch, svaloch a kostiach. No a do tretice, nedostatok pohybu, hlavne v prírode, ovplyvňuje celkovú kondíciu, fyzickú aj psychickú, ako dôsledok slabého okysličovania, odstraňovania voľných radikálov, a tým dochádza aj k celkovému poklesu odolnosti (imunity).

Čo všetko musíme vo svojom organizme naštartovať?

Koniec februára môžeme považovať za predjarie a tu už treba nášmu organizmu pomôcť. Treba ho pripraviť na zvýšené nároky, ktoré naň začneme klásť. Mnohí z nás poznajú typickú jarnú únavu – vonku je nádherne, cítime obrovskú chuť do aktivít, ale naše telo akoby patrilo niekomu inému. Sme unavení, častejšie oddychujeme, ľahko podliehame prechladnutiu, chorobám. To sú všetko signály tela, že sa potrebuje vyčistiť, zregenerovať a naštartovať. Musíme mu pomôcť zbaviť sa záťaže, ktorá v ňom po zime zostala, upratať v našom metabolizme a vylučovaní, takisto v krvnom obehu, zaktivovať nervovú sústavu a všetky zmysly a v neposlednom rade dať do poriadku aj celý pohybový aparát. Jar je prebúdzanie prírody – najkrajšej zelene a kvetov. Aby sme si ju užili v plnej kondícii, mali by sme potešiť svoje telo i dušu už teraz.

Aké poradie by sme si mali zvoliť?

Prvým krokom by mala byť očista – detoxikácia organizmu. Môžeme ju spojiť s vhodnou formou pôstu, čo je v súlade aj s mnohými náboženskými zvyklosťami. Detoxikácia nám pomôže zbaviť sa nahromadených tukových buniek, očistiť cievy zúžené tukovými a vápnikovými depozitmi, črevá zanesené zvyškami nestrávenej potravy, predovšetkým mäsa. Pitný režim je základom očisty, možnosti vylúčenia toxínov a produktov látkovej výmeny z organizmu. Mali by sme vypiť hneď ráno nalačno minimálne 4 – 5 dcl čistej vody. Denný príjem tekutín by mal byť minimálne 2 litre, pričom by sme sa mali vyhnúť sladeným nápojom. S procesom očisty sa potom prirodzene otvára priestor na doplnenie chýbajúcich látok. S bežnými potravinami po minimálne pol roku skladovania už nevystačíme. Predovšetkým je potrebné doplnenie vitamínov, minerálov a enzýmov (ich denná potreba je okolo 90 druhov, najviac vápnika, vitamínu D a C). Ideálne je denne pravidelne dopĺňať tieto látky aspoň mesiac. Samostatnou kapitolou je pohyb. Aeróbny, teda vo vonkajšom prostredí, by mal rásť podľa našich osobných možností.

Aké prípravky môžeme využiť pri detoxikácii organizmu a pri dopĺňaní chýbajúcich látok?

Ponuka je veľmi bohatá, každý si môže nájsť spôsob, ktorý najlepšie vyhovuje jeho potrebám a životnému štýlu. Na detoxikáciu sú vhodné rôzne čajoviny, vlákniny, zelené riasy, látky vychytávajúce voľné radikály či nenasýtené mastné kyseliny, ktoré čiastočne plnia aj funkciu pomocníka pri redukcii hmotnosti. Čajoviny sú k dispozícii v rôznej forme, s rôznymi príchuťami a doplnkami. Spomedzi rias by som spomenula sladkovodné chlorellu a spirulinu, ktoré okrem účinnej detoxikácie a zvyšovania imunity pomáhajú aj zlepšiť prospešnú črevnú mikro flóru v tráviacom trakte a regenerovať bunky a tkanivá. Na trhu je aj široký výber vláknin, medzi inými napríklad psyllium – prírodná vláknina pôvodom z Indie. Medzi účinné prírodné produkty pri detoxikácii patrí yucca, ako aj aloe vera, ktoré má aj silné regeneračné a hojivé účinky. Pri dopĺňaní minerálov a vitamínov by som volila kombinácie, ktoré si navzájom pomáhajú, uľahčujú vstrebávanie, putovanie na cieľové tkanivá v organizme. Prípravky, ktoré neobsahujú sladidlá, konzervačné látky či umelé farbivá.

Kde sa jednotlivé produkty a prípravky dajú kúpiť?

Záujemca má viac možností. Existujú špecializované predajne prírodných produktov a zdravej výživy, k dispozícii sú aj internetové obchody zamerané na tieto produkty. Širokú ponuku však určite nájdete aj v každej dobrej lekárni. Ponúka aj vaša lekáreň tieto produkty? Prirodzene. Okrem komplexného lekárenského sortimentu máme širokú ponuku prípravkov na prírodnej báze, vitamínov a minerálov v rôznych formách. Špecialitou našej lekárne je výber čajov, v ponuke máme vyše 700 druhov čajov. Náš voľne dostupný sortiment si môže zákazník prezrieť priamo v našej lekárni v Stupave alebo na internete, kde sme nedávno uviedli do prevádzky novú internetovú lekáreň LIECIK.sk .

Prečo ste sa rozhodli rozšíriť svoje pôsobenie aj na internet?

Neustále rastúci záujem slovenských spotrebiteľov o nakupovanie na internete začína pozitívnym spôsobom ovplyvňovať možnosť predávať formou internetových obchodov aj také produkty a služby, ktoré boli doteraz len doménou klasických, tzv. kamenných obchodov. Výsledkom nášho viac ako 17-ročného pôsobenia na slovenskom lekárenskom trhu, zodpovednosti voči zákazníkom a neustálej snahy poskytovať zákazníkom služby s vyššou pridanou hodnotou je aj vstup do internetového predaja.

Aké výhody ponúka LIECIK.sk?

Internetová lekáreň, teda zásielkový výdaj liekov a zdravotníckych pomôcok nám umožňuje poskytnúť moderný spôsob nakupovania voľne dostupných liekov, výživových doplnkov, zdravotníckych pomôcok, kozmetiky, ale aj ďalšieho sortimentu. Medzi výhody internetovej lekárne oproti tradičnej „kamennej“ lekárni patrí aj to, že je otvorená v režime 24/7 (teda neustále otvorená), zákazník nestráca čas v radoch medzi chorými a najmä má dostatok času na prezretie si ponuky, porovnanie produktov a cien a preštudovanie doplňujúcich informácií. Našou snahou bude, aby sa LIECIK.sk stal synonymom širokej a kvalitnej ponuky, vysokého kreditu, ale zároveň aj ľudského rozmeru, pretože každá, aj internetová lekáreň musí byť o ľuďoch a pre ľudí. Našu internetovú lekáreň môžu zákazníci nájsť na adrese www.liecik.sk

 

Patrí do vydania