Novinky z medicíny a farmakológie

Liek proti ožiareniu CBLB502 sa podarilo vyvinúť americkým vedcom. Liek má chrániť ľudské telo proti poškodeniu z radiácie. Predpokladá sa, že by mal výrazne ovplyvniť rádioterapiu a zabezpečiť, že bude bezpečnejšia pre ľudí trpiacich na rakovinu. Rovnako by sa mohol použiť aj pri nukleárnych katastrofách alebo pri útokoch s použitím takzvaných špinavých bômb. CBLB502 bol testovaný na zvieratách a už sa testuje klinicky. Podľa amerických lekárov sú výsledky zaujímavé a pozitívne.

Nový rad produktov Psorioderm bol vyvinutý špeciálne na každodenné ošetrenie pokožky trpiacej na psoriázu, seboreu, atopiu. Hĺbkovo vyživuje, zvlhčuje a upokojuje podráždenú, popraskanú, svrbiacu pokožku. Účinne nahrádza chýbajúcu mastnotu pokožky. Obsahuje 20 účinných látok – výťažky z liečivých rastlín, vitamínov, minerálnych látok. Soľ z Mŕtveho mora reguluje obsah minerálnych látok pokožky, zvyšuje jej odolnosť. Neobsahuje steroidy, umelé farbivá a aromatické zložky, alergény, je dermatologicky testovaný. Pravidelné používanie Psoriodermu predlžuje obdobie bez príznakov ochorenia a pomáha zvýšiť kvalitu života.

U detí narodených ženám, ktoré pred tehotenstvom trpeli obezitou, existuje zvýšené riziko vrodených porúch. Odborníci z Texasu vyvodili svoje závery na základe výsledkov komplexnej štúdie, ktorá sa zaoberá viac než 30 kategóriami vrodených defektov. Vedecký tím Kim Wallerovej z univerzity v Houstone skúmal viac ako 10 000 detí s vrodenými poruchami, ktoré porovnávali so 4000 zdravými deťmi. Zistili, že obezita matiek viac ako zdvojnásobila pravdepodobnosť výskytu rázštepu chrbtice ich potomkov. Medzi ďalšie riziká obezity pred tehotenstvom patria aj poruchy funkcie srdca, konečníka, penisu, končatín a bránice. U tehotných žien s podváhou existuje jediné nebezpečenstvo – zvýšený výskyt rázštepu pery u ich detí.

Fajčenie cigariet spôsobuje v mozgovom tkanive rovnaké zmeny ako napríklad kokaín. Americkí výskumníci zistili, že fajčenie cigariet spôsobuje v mozgu zmeny, ktoré sú evidentné ešte roky po tom, ako človek s fajčením prestal. Tieto zmeny môžu naznačovať, prečo sa fajčiari tak ťažko vzdávajú svojho zlozvyku, a ak sa im to podarí, prečo mu tak ľahko znovu podľahnú. Výskumníci z Národného ústavu pre užívanie drog (NIDA) preskúmali vzorky mozgového tkaniva z ventrálnej časti medzimozgu a z časti označovanej ako nucleus accumbens, ktoré hrajú úlohu pri kontrole návykového správania. Neurológovia prišli k záveru, že v mozgu fajčiarov došlo k zmenám, ktoré možno prirovnať k zmenám, aké spôsobujú v mozgovom tkanive nedovolené drogy. Napísali to v odbornom časopise Journal of Neuroscience.

 

Autor
ms
Patrí do vydania