Nebojte sa mamografie

Karcinóm prsníka je v súčasnosti najčastejším zhubným nádorovým ochorením u žien. Svojimi dôsledkami hlboko zasahuje do všetkých oblastí života ženy i jej rodiny. Choroba sa nevyhýba nijakej vekovej kategórii, preto je dôležité vedieť, ako sa môžeme pred ňou chrániť. Predovšetkým si treba všímať svoje telo. U žien sa to týka najmä prsníkov, pretože čim skôr sa prítomnosť nádoru v prsníku zistí, tým je väčšia šanca na úspešnú liečbu.

 

Príčiny vzniku rakoviny prsníkov nie sú celkom jasné. Potvrdilo sa, že najvyšší výskyt tohto ochorenia je vo vekovej skupine 50 – 60 rokov, hoci čoraz častejšie sa vyskytuje aj u mladších žien. Strach z tohto ochorenia pretrváva najmä v súvislosti s užívaním hormonálnej substitučnej liečby a hormonálnej antikoncepcie. Jednou z možnosti, ako zlepšiť súčasnú nepriaznivú situáciu, je primárna a sekundárna prevencia. Keďže primárka prevencia ochorenia nie je celkom známa, o to viac je dôležitejšia včasná diagnostika v podobe röntgenového zobrazenia – systematickým mamografickým vyšetrovaním, či samo vyšetrovaním prsníkov, v rámci ktorého sa cielene pátra po prítomnosti nádoru. Niektoré ženy majú však obavy z vysokej dávky röntgenového žiarenia, preto sa mamografickému vyšetreniu vyhýbajú. Mamografia je však základné röntgenové vyšetrenie prsníkov, pomocou ktorého možno odhaliť rakovinu už v rannom štádiu. Vyšetrenie sa robí najmä u žien po štyridsiatke. V porovnaní s tým, ako nám mamografia môže pomôcť, je dávka ožiarenia zanedbateľná. Pri každom vyšetrení sú ženy chránené ochrannými pomôckami. Dôležité je, aby žena vydržala silné stlačenie prsníka, lebo tak dostane najnižšiu možnú dávku žiarenia a snímky sú oveľa jasnejšie a dobre čitateľné. Ak mamografia nepodá ucelenú informáciu, alebo sa u žien vyskytne podozrenie na nejaké ložisko, použije sa sonografia, pomocou ktorej sa dá diagnóza overiť, potvrdiť alebo vyvrátiť. Sonografické vyšetrenie je neškodné, preto ho možno opakovať podľa potreby.

 

Preventívne mamografické vyšetrenie na Slovensku by sa malo robiť v dvojročnom intervale u žien starších ako 40 rokov a hradia ho zdravotné poisťovne. Žiaľ, až 80 percent žien, ktoré majú na toto preventívne vyšetrenie nárok, ho neabsolvuje ani raz. Príčinou môže byť strach, ale aj dlhé čakacie lehoty. Každá žena po dvadsiatom roku života by si mala raz mesačne sama vyšetriť prsníky. Najlepší čas na to je hneď po skončení menštruácie, a to pri kúpaní, sprchovaní či pred spaním poležiačky. Bruškami prstov treba krúživými pohybmi smerom k bradavke prehmatať oba prsníky, preskúmať nielen jeho povrch, ale aj hlbšie časti, oblasť pod kľúčnou kosťou a pod pazuchou. Pre ženy po klimaktériu by sa samo vyšetrovanie malo stáť pravidelnou samozrejmosťou. Ženy sa často samo vyšetrovaniu bránia. Ak sa v prsníku objaví napríklad hrčka či zdurenie, zmení sa povrch prsníka, zhrubne koža alebo prsný dvorec zmení farbu, vtiahne sa bradavka, prípadne z nej pri stisnutí vyteká tekutina, je čas poradiť sa s gynekológom. Ten pošle pacientku k odborníkom, ktorí rozhodnú o ďalšom vyšetrení. Ak je potrebné, zabezpečia aj skorší termín mamografie. V prípade, ak sa nedá určiť, posúdiť či zaručiť, o aký nález ide, musí sa robiť punkcia ložiska. Odobratá vzorka sa pošle na cytologické vyšetrenie. Tieto informácie sú dôležité nielen pre diagnostikov, ale aj pre chirurgov, ktorí potom v prípade operačného zákroku, poznajú „terén“. Riziko ochorenia na rakovinu prs - níka u žien je rôzne. Zvýšenému riziku sú vystavené najmä ženy po štyridsiatke, u ktorých sa v rodine vyskytlo onkologické ochorenie alebo rakovina prsníka. Rizikovejšie sú ženy, ktoré nerodili a nedojčili alebo rodili až po tridsiatke. Nebezpečné sú aj civilizačné vplyvy ako fajčenie, obezita a nadmerné užívanie alkoholu. Tieto aspekty netreba podceňovať. Pri podozrení či zmenách na prsníku treba navštíviť gynekológa. Čim skôr sa rakovina odhalí, tým väčšia je šanca pre prsník zachovajúcu operáciu, teda vybratie iba časti podozrivého žľazového tkaniva a menšia pravdepodobnosť rozsevu rakovinového ochorenia do celého organizmu. Prevencia pre ženy znamená väčšiu šancu pre kvalitný a aktívny život.

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania