Svetový deň proti rakovine

Rakovina patrí medzi ochorenia, ktoré sa často označujú ako „choroby spôsobené životným štýlom.“ Sú to tie, ktorým sa väčšinou dá predísť, ak vylúčime zo života rizikové faktory, ako sú fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, nezdravé stravovacie návyky, telesná nečinnosť a následná obezita. Následky zlého životného štýlu sú hrozivé a prognóza je veľmi nepriaznivá. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie zomiera vo svete ročne na choroby spôsobené zväčša nesprávnym životným štýlom až 36 miliónov ľudí a podľa trendu sa dá očakávať ďalší nárast.

Každý rok je viac ako 12,7 mil. ľuďom diagnostikované onkologické ochorenie a 7,6 mil. ľudí na túto diagnózu zomiera. Ak zaujmeme len pasívny postoj a nebudeme nič robiť, celosvetovo sa očakáva diagnostikovanie 26 mil. nových prípadov a 17 mil. úmrtí do roku 2030, s najväčším nárastom ochorenia v krajinách s nízkou a strednou úrovňou života. Viac ako 30 – 40 % onkologických ochorení sa dá predísť prevenciou a každé tretie ochorenie môže byť vyliečené vďaka skorej diagnostike a liečbe. (zdroj: UICC) Svetový deň proti rakovine je iniciatívou Únie pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC), ktorá sa spolu so svojimi 460 členmi v 120 krajinách sveta zameriava na ochranu pred onkologickými ochoreniami, zlepšenie prevencie, diagnostiky, liečby. Je príležitosťou vyzvať celú spoločnosť, aby sa pridala k celosvetovému úsiliu znížiť úmrtnosť na rakovinu do roku 2025 o 25 percent. Tohtoročná kampaň sa nesie v duchu spoločného úsilia a spojenia v boji proti rakovine vyjadreného heslom „Spoločne to dokážeme“. Táto výzva je určená nielen jednotlivcom, ale i vládam a organizáciám, aby niečo urobili s alarmujúcou situáciou – každý musí prispieť svojou časťou. Niekomu sa to možno bude zdať ako naivná predstava, je však veľká nádej na zmenu. Keby si ľudia od mladosti navykli na zdravý životný štýl, zdravšie sa stravovali, nefajčili, alkohol konzumovali vmenšej miere, vyhľadávali a využívali prístup k organizovaným skríningovým programom, mnohým by to zachránilo život.

 

Základom je prevencia, spôsobov, ako byť zdravší, je hneď niekoľko:

* Nefajčite. Ak fajčíte, nefajčite v prítomnosti nefajčiarov.

* Vyhýbajte sa obezite.

* Vykonávajte pravidelnú fyzickú aktivitu s výdajom energie.

* Jedzte denne viac druhov zeleniny a ovocia, obmedzte príjem potravín obsahujúcich živočíšne tuky.

* Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii alkoholu. Ak pijete alkohol (pivo, víno, koncentráty), znížte dávku na dva nápoje denne v prípade muža, jeden nápoj denne v prípade ženy.

* Nevystavujte sa nadmernému slnečnému žiareniu. Dôležité je chrániť deti a mladistvých. Tí, ktorí majú sklon sa na slnku rýchlo spáliť, musia sa chrániť počas celého života.

* Dodržiavajte pravidlá ochrany pred známymi rakovinotvornými látkami. Dodržiavajte všetky zdravotné a bezpečnostné predpisy pri styku s látkami, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.

* Ženy: nezabúdajte na pravidelné samovyšetrenie prsníkov, zúčastňujte sa preventívnych gynekologických prehliadok. V prípade podozrenia nečakajte, vyhľadajte lekára.

* Muži: nezabúdajte na pravidelné samovyšetrenie semenníkov. V prípade podozrenia nečakajte, vyhľadajte lekára.

* Muži a ženy od 50. roku veku: zúčastňujte sa na skríningu hrubého čreva a konečníka.

* Zúčastňujte sa na vakcinačných programoch proti infekcii spôsobenej vírusom HPV a HBV.

 

Situáciu však nezmenia len jednotlivci. Úlohou vlád je zabezpečiť najmä:

* Zaistiť zavedenie účinného programu kontroly v každom štáte.

* Zlepšiť sledovanie údajov o globálnom bremene rakoviny a výsledkov jeho kontroly.

* V oblastiach postihnutých infekciou HPV a HBV zaviesť vakcinačné programy.

* Zlepšiť povedomie verejnosti o rakovine, odstrániť škodlivé mýty a mylné predstavy o rakovine.

* Zvýšiť počty včasne zistených foriem rakoviny zavedením skríningu a programov včasnej diagnostiky a zvýšením úrovne vedomostí laickej verejnosti i odborníkov o varovných príznakoch najčastejších druhov rakoviny.

* Zlepšiť prístup všetkých pacientov k presnej diagnóze potrebnej na dokonalú liečbu k podpornej starostlivosti, rehabilitačným službám a paliatívnej starostlivosti.

* Umožniť účinnú liečbu bolesti pre všetkých onkologických pacientov.

* Zvýšiť možnosti vzdelávania zdravotníckych pracovníkov v rôznych oblastiach kontroly rakoviny.

* Dosiahnuť zvýšenie počtu pacientov prežívajúcich rakovinu vo všetkých krajinách sveta.

 

K Svetovému dňu proti rakovine sa každoročne pripája aj Liga proti rakovine, ktorá sa na prevenciu zameriava nielen 4. februára, ale počas celého roka. K jej preventívnym aktivitám patria edukačné prednášky pre žiakov a študentov realizované v Centrách pomoci LPR, Onkologická výchova na školách, poradenstvo v rámci Linky pomoci, edukačné materiály zamerané na konkrétne ochorenia i prevenciu a v neposlednom rade aj každoročne realizované edukačné a preventívne kampane, upozorňujúce na známe rizikové faktory.

 

Patrí do vydania