S posilňovaním imunity začnime hneď

V ostatných troch-štyroch desaťročiach sa u nás hrozivo zvýšila spotreba antibiotík, ktoré na jednej strane sú dobrým pomocníkom v boji proti ťažkým bakteriálnym a vírusovým ochoreniam, na druhej strane však ich zbytočné užívanie pri bežných nachladnutiach a chrípkových stavoch spôsobuje ich neúčinnosť pri nasledujúcom ochorení. Vtedy, keď jeho potreba je opodstatnená. Zároveň pribudli prejavy nedostatočnej imunity organizmu a výrazne vzrástla na Slovensku potreba odborných lekárov – alergiológov, ktorí majú plné ambulancie pacientov.

Lekári definujú imunitu ako odolnosť organizmu proti rozličným ochoreniam. Je to schopnosť organizmu vytvárať základnú obrannú líniu nielen proti väčšine choroboplodných mikroorganizmov, ale napríklad aj proti nádorovému bujneniu. Imunitný systém tvorí súbor buniek a orgánov, ktoré spolupracujú na obrane organizmu proti cudzorodým zárodkom. Ak imunita zlyhá alebo je oslabená, môžeme ochorieť – časté sú prechladnutia, chrípka, alergia, zápal kĺbov (artritída), no takisto rakovina. Základom imunitného systému je schopnosť organizmu rozlíšiť telu vlastné a telu cudzie bunky a primerane na ne reagovať. Ak funguje imunitný systém normálne, imunitné obranné bunky sa aktivujú len v prípade, že objavia telu cudzie látky. Už starí Gréci vedeli, že v boji proti chorobám pomáha otužovanie tela, a telesnej kultúre venovali veľkú pozornosť. Učíme sa o tom už v základných školách, ale sami týmto viac než dvetisícročným poznatkom nevenujeme náležitú pozornosť. Na vlastnú škodu. Nie je náhoda, že chrípkové ochorenia najviac postihujú deti a starších ľudí. Je to preto, že deti ešte nemajú vyvinutý imunitný systém a u starších ľudí sa vekom oslabuje. Neskoré zimné a jarné epidémie sú intenzívnejšie, pretože dlhá zima spolu s vlhkým vzduchom vyčerpávajú organizmus. Posilňovanie imunity je teda veľmi opodstatnené. Kto ho zanedbával, mal by s ním začať ihneď.

Vitamíny, minerály, čaje

Dostatočnej obranyschopnosti tela pomáha prirodzený príjem vitamínov a minerálov. Vitamín C stimuluje náš imunitný systém v boji proti vírusovým ochoreniam a bakteriálnym infekciám. Obsahuje ho kyslá kapusta, pomaranče, kivi, citróny, grepy, paprika. Je takmer v každom ovocí či zelenine. Vitamín C je životne dôležitý pre zdravie buniek a celkovú odolnosť organizmu. To znamená, že musíme dbať na správnu výživu s dostatočným prísunom prírodných vitamínov v čerstvej forme. Najlepším prírodným antibiotikom je cesnak, ktorý má protizápalové, rozpúšťacie, antibiotické, protiplesňové a imunostimulačné účinky. Cesnaková šťava dokáže zabíjať či spomaliť množenie viac ako 20 druhov baktérií a 60 druhov plesní. Po dlhšie trvajúcej alebo opakovanej liečbe antibiotikami je však dobré siahnuť po probiotikách z lekárne. Aby sliznice vydržali odolávať bacilom, musia byť stále vlhké. Preto potrebujeme dostatočný príjem tekutín, do ktorých sa nepočíta káva, polievky, ale vhodná je voda a bylinkové či ovocné čaje. Ich denný príjem by mal byť aspoň v objeme 2 lit - rov – aj v chladných mesiacoch. Treba na to dbať aj u detí.

Vzduch, pohyb, spánok

Veľmi dôležitý je dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu v akomkoľvek počasí. To znamená aspoň polhodinovú svižnú prechádzku v oblečení, ktoré je prispôsobené vonkajšej teplote, osobitnú pozornosť treba venovať pohodlnej, suchej a teplej obuvi. Ďalším dôležitým krokom je cvičenie. Nemusí to byť práve v posilňovni. Ide o cvičenie pre zdravie, dobrý pocit po ňom – a telo to ocení. Veľmi dobré cvičenia sú či-kung, joga, tai-či a takisto päť Tibeťanov. Cvičenie však musí byť pravidelné, výsledok pocítime, ak telu budeme takto venovať aspoň 20 minút denne. Veľmi dobrý účinok na imunitný systém má rekreačné plávanie v bazéne. Treba si však dávať pozor, aby sme nevyšli von z plavárne s vlhkou hlavou a v ľahkom oblečení. Dodržiavanie hygienických zásad je základom zdravia. Rovnako dôležitý je kvalitný aspoň šesťhodinový spánok u dospelých a osemhodinový u detí. Najlepšie je spať pri nižšej teplote od 12 do 18 stupňov s prílevom čerstvého vzduchu.

Otužovať môžu veľkí i malí

S otužovaním možno začať kedykoľvek. Treba len dodržať správne zásady. Najvhodnejším otužovacím prostriedkom aj pre deti je sauna s možnosťou skoku do bazéna so studenou vodou alebo do jazierka. Ale na to nemá každý príležitosť a ľudia s chorobami srdca či s vysokým krvným tlakom si saunu môžu dovoliť iba v obmedzenej miere alebo vôbec. No najjednoduchšie je nadobúdanie a pestovanie odolnosti v kúpeľni. Po horúcom kúpeli alebo sprche si treba zmeniť teplotu vody na znesiteľné minimum. Počas sprchovania studenou vodou sa treba pohybovať, najlepšie zvysoka prestupovať z nohy na nohu. Vyžaduje to vôľu na minútu až dve premôcť svoju pohodlnosť. Sprvoti to nie je príjemné, ale po takejto sprche a rýchlom poutieraní suchým uterákom hneď nastúpi príjemný pocit z osvieženia tela aj mysle. Tento spôsob otužovania je časovo nenáročný, ale treba ho vykonávať so železnou dennou pravidelnosťou a vždy ráno. Večerné sprchovanie studenou vodou nemá iný ako doplnkový účinok k rannému otužovaniu. Ak ho zanedbáme, o odolnosť sa sami pripravíme. Výsledky otužovania krátkym sprchovaním studenou vodou zbadáme už po niekoľkých týždňoch. Za otužilca sa človek považuje až po 6 mesiacoch až dvoch rokoch – vtedy sa otužovanie odráža aj na výraznom posilnení imunity. Ak otužilý človek predsa ochorie, skracuje sa u neho čas liečby. Počas choroby sa neotužuje a po chorobe tak ako pri posilňovaní sa nezačína tam, kde sa prestalo, ale prechádza sa nábehovou fázou – okolo 10 dní.

 

Patrí do vydania