Téma čísla – Alergie a imunita

Pojem alergia označuje skupinu chorôb, pri ktorých odpoveď na faktory pôsobiace z vonkajšieho prostredia zapríčiňuje poškodenie orgánov a tkanív a vyvoláva zápaly alebo poruchy funkcie. Spúšťacím mechanizmom sú cudzorodé antigény, tzv. alergény. Klinické prejavy závisia od postihnutého orgánu a tkaniva. Alergické choroby sa klasifikujú podľa typu imunologického mechanizmu. Ako alergén sa označuje ktorýkoľvek antigén schopný vyvolať alergiu. Príčinou vzniku alergie môže byť genetické predispozícia, potraviny, peľ, prach, srsť zvierat, trávy, roztoče, kozmetika, ale aj chemikálie či lieky.

Funkciou imunitného systému je udržovanie integrity organizmu tým, že rozpoznáva škodlivé od neškodného a chráni tak organizmus proti škodlivinám vonkajšieho i vnútorného pôvodu. Táto jeho funkcia sa prejavuje ako obranyschopnosť. V prevažnej väčšine prípadov fungujú v dospelosti obranné i kontrolné mechanizmy imunity účinne a spoľahlivo. Napriek tomu sa počas obdobia dospievania a zrelého veku vyskytujú poruchy imunity. Ak však chceme pochopiť, prečo niektorí z nás sú odolnejší proti infekciám a iní nie, musíme zvážiť množstvo faktorov: genetické faktory, podmienky vývoja počas tehotenstva a po narodení, vplyv vonkajšieho prostredia, výživa, pracovné prostredie, spôsob života, stres a mnohé ďalšie negatíva. V každom prípade sa môžeme domnievať, že stav nášho zdravia a priebeh celého života závisí od stavu nášho imunitného systému. Nemej dôležitý je fakt, že zlyhanie imunitného systému sa podieľa aj na výskyte niektorých zhubných nádorov – na rakovine.

 

Viete čo je to glukán?

Už odpradávna rôzne kultúry ľudstva objavovali tajomnú moc extraktov z húb. Niektoré obsahujú smrteľné jedy, iné sú schopné vyvolávať halucinácie a ďalšie z nich majú liečivý účinok. Liečivý účinok vyšších húb hlivy ustricovej (Pleurotus ostreatus) a shiitake (Lentinus edodes) poznali východné národy už niekoľko tisícročí. Tieto extrakty používali na liečbu infekčných ochorení, pri liečení rán, rôznych chorobných stavoch spojených s vyčerpanosťou, ako aj pri liečbe rakoviny. Moderná veda na objasnenie chemického zloženia týchto účinných látok a ich možného využitia v medicíne z nich izolovala chemickú substanciu, ktorá dokáže výrazne stimulovať určité bunky imunitného systému. Táto chemická látka sa nazýva glukán. Jedna z veľmi účinných látok, ktorú obsahuje hliva ustricová, je pleuran. Je to beta 1,3-D glukán, čo je v podstate polysacharid zložený z glukózových jednotiek s imunomodulačným účinkom. Ak nášmu organizmu „pridelíme“ primeranú glukánovú dávku, mimoriadne to povzbudí „lenivý“ imunitný systém a naše telo si vytvorí dostatok protilátok proti mnohým chorobám. Vedci už dokázali, že glukán je veľmi účinný napr. pri znižovaní cholesterolu a úprave krvného tlaku (choroby srdca a cievneho systému), úprave cukrovky a má antialergické účinky. V Japonsku sa užíva glukán ako preventívna látka proti rakovinovým ochoreniam vyvolaným rádioaktívnym žiarením. Preparáty z hlivy majú aj zmierňujúci a upokojujúci účinok pri ochoreniach kĺbov. Všetky výsledky výskumných prác dnes už dostávajú konkrétnu podobu ako podporné potravinové preparáty alebo prípravky s liečivými účinkami. Starnutie organizmu je spojené so zníženou efektívnosťou imunitného systému, aktivitu znižujú aj alergické ochorenia, znečistené životné prostredie, nesprávna výživa, liečba antibiotikami, ale aj stres a nadmerná telesná hmotnosť. Preto sa funkcia imunitného systému môže prejavovať celkovým pocitom únavy, bolesťami kĺbov, zhoršeným hojením rán, vírusovými a kvasinkovými ochoreniami, zníženým počtom bielych krviniek a zvýšenou vnímavosťou na nádorové ochorenia. Poviete si, že na jedného človeka je tých chorôb viac ako dosť. Prečo teda nezačať s prevenciou už teraz? Veď v jednej kapsule na raňajky nájdeme „silu“ na celý deň. A čo všetko v nej nájdete?

Ako prevencia aktivuje imunitný systém a:

* priaznivo pôsobí pri strese, veľkej psychickej a fyzickej záťaži,

 * zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusovým, bakteriálnym a infekčným ochoreniam,

* má podporný účinok pri liečbe zápalov, infekcií, vírusových ochorení, ochorení v dôsledku porúch imunitného systému,

* pomáha pri chemoterapii, ožarovaní, celkovej únave organizmu.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania