Prečo sú na Slovensku stále viac aktuálne témy „zubný kaz“ a „zapálené ďasná“?

Témy zubný kaz a zapálené ďasná sú aktuálne už tisíce rokov, odkedy si radi pochutíme na dobrom jedle – bohužiaľ, postupom času stále viac a častejšie, s obsahom cukrov. Potravu s obsahom cukrov však obľubujú aj baktérie žijúce v ústnej dutine. Tie, vďaka tomu, že sú dobre živené, sa ďalej rozmnožujú geometrickým radom. Napádajú nielen zubnú sklovinu, ktorú oslabia do tej miery, že vzniká zubný kaz, ale aj neočistené ďasná, kde vyvolávajú zápal.

Opýtali sme sa zubného lekára – parodontológa MUDr. Petra Duránika

 

Strava je teda príčina uvedených problémov v ústnej dutine?

Strava sa na problémoch spolupodieľa, je však iba jedným z faktorov. Môžeme však zmeniť naše zvyklosti a celkový prístup k zdraviu v ústnej dutine. Pravidelnou hygienou – čistením zubov už od malička, môžeme zubnému kazu predchádzať a rovnako aj výrazne znížiť možnosť zápalu ďasien. Dodržiavaním správnych zásad, ale aj výberom tých správnych pomôcok sa tak môžeme vyvarovať problémov s chrupom v budúcnosti. Ktoré to sú? Hlavne je potrebné uvedomiť si, že zuby nie sú u človeka len na okrasu, ale sú potrebné na dobré spracovanie potravy. Skonzumované jedlo sa totiž začína upravovať už v ústnej dutine, kde sa požuje na čo najmenšie častice a zmieša sa so slinami. Pripraví sa tak na prechod do žalúdka na ďalšie spracovanie. Je preto dôležité, aby sme jedli v pokoji, nie v strese, nie je vhodné jedlo do seba narýchlo nahádzať. Nečudujme sa potom, že máme problémy nielen s jeho dobrým strávením, ale tiež s nadmernou tvorbou kyselín a nakoniec aj vytváraním rezerv – nadváhou. Dôkladné spracovanie potravy už v ústnej dutine je pre náš organizmus teda veľmi dôležité.

Vráťme sa k zápalom ďasien a zubnému kazu. Ako spolu súvisia?

Predovšetkým obe ochorenia zapríčiňujú baktérie v neodstránenom zubnom povlaku. Tie produkujú kyseliny, ktoré sú agresívne a napádajú zubnú sklovinu – odvápňujú ju a tak ju oslabujú. Keď zmäkne a naruší sa jej štruktúra, baktérie preniknú hlbšie až na bolestivý dentín. Často až bolesť nás privedie k zubnému lekárovi. Ale to už sú na zuboch badať nezvratné zmeny. Prinajlepšom to celé skončí plombou. Podobná je situácia aj pri zápale ďasien, ba v tomto prípade sú baktérie ešte oveľa zákernejšie.

Prečo zákernejšie?

Pretože tu baktérie v prvej fáze vyvolajú zápal, ktorý nemusíme ani cítiť, nemusí ešte spôsobovať bolesť. Zbadáme ho podľa toho, že napr. pri čistení zubov vypľúvame s pastou aj trochu krvi. Častou príčinou zápalu ďasien je aj zubný kameň – je to vlastne stvrdnutý neodstránený zubný povlak. Ak sa neodstraňuje, postupuje ďalej. Doslovne vrastá pod ďasná a uvoľňuje ich uchytenie na zubnom povrchu.

Takže v tom je tá zákernosť?

Správne. Áno, pri nedostatočnej hygiene majú baktérie voľné pole pôsobnosti a „usilovne pracujú “. Postupne vyvolávajú zápal aj v lôžku zuba, kde vplyvom zápalového procesu dochádza nielen k úbytku mäkkého tkaniva – ďasna, ale aj tvrdého tkaniva – kosti. Znásobuje sa množstvo baktérií medzi ďasnom a zubom, z úzkej ryhy medzi ďasnom a zubom je napokon vačok a baktérie sa pustia do toho, čo im je najbližšie – sú to väzivá, ktoré držia zub a jeho kostné lôžko. Zuby strácajú pevné uchytenie, začínajú sa kývať – vzniká parodontitída.

A čo v takomto prípade?

Tu už asi nepomôže plomba... Nie, ak je zub zdravý a nedôjde k trvalému poškodeniu zubnej skloviny, nemáme čo na zubnej sklovine opravovať. Pre pacienta je však toto štádium oveľa horšie. Zvyčajne je poškodených už viac kostných lôžok zuba, lebo zápal sa šíri ďalej – pri zničení kostného lôžka mizne kosť, úplne sa stráca. Celý proces môžeme v niektorých prípadoch zachrániť už len vytrhnutím aj úplne inak zdravých zubov.

Myslíte to doslova? Úplne zdravé zuby?

Bohužiaľ, áno! Pre úspech liečby je to často jediný postup a závisí od rýchlych a rozhodných krokov.

Ako sa dá tomu predísť?

 Zdá sa, že by mohlo byť efektívnejšie týmto problémom predchádzať, ako riešiť už dôsledky. Áno, to je pravda, vždy je prevencia oveľa účinnejšia a v tomto prípade aj oveľa lacnejšia. Každý z nás by mal polročne navštevovať dentálnu hygieničku. Odstráni nám hlavne tvrdé zubné povlaky – zubný kameň. Ten sa tvorí bez náš - ho pričinenia hlavne na miestach, kde čistenie nie je dôsledné. Poučí nás, ako máme postupovať pri čistení zubov zubnou kefkou, medzizubnou kefkou či dentálnou niťou a aj o význame fluoridácie. Ak máme problémy so zápalom, ide väčšinou o ťažkosti, ktoré neodstránime za „pár“ dní. Odporúčame preto systém s vynikajúcim protizápalovým účinkom meridol ®, ktorý je určený na dlhodobé používanie a navyše obsahuje aj amin fluorid proti zubnému kazu. Je vhodné používať ho v kombinácii s jemnou zubnou kefkou, medzizubnou a jednozväzkovou kefkou. Parodontitída o čosi viac postihuje ženy ako mužov – jej vznik ovplyvňuje obdobie tehotenstva, ako aj hormonálne výkyvy počas menopauzy. Z desiatich pacientov u parodontológa je šesť žien. Vďaka pravidelným preventívnym prehliadkam sa však tomuto problému môžu vyhnúť – zápalový proces v počiatočnom štádiu stomatológ dokáže zastaviť a vyriešiť ho ešte vo fáze, keď postačí klasická liečba, bez potreby náročnejšieho chirurgického zákroku.

A ako je to s ďalšími problémami – citlivými krčkami či zubným kazom alebo zubnou eróziou?

Citlivé zubné krčky môžu byť aj dedičný problém, ale často si ho privodíme aj sami. V čase, keď som mal 18 rokov, sme si všetci zuby intenzívne čistili kefkou „extrahard“, mnohí si ju iste pamätajú. Následkom takéhoto čistenia boli nielen poškodené ďasná, ale často až mäkký dentín. Mnohí si takto takmer „odrezali“ zuby – ešte stále často zachraňujeme zuby poškodené tvrdou zubnou kefkou opravou a spevnením zubných krčkov. Odhalené zubné krčky sú niekedy mimoriadne citlivé, zvlášť na chlad alebo teplo. Dnes však už máme k dispozícii prípravky, ako je napríklad zubná pasta elmex®Sensitive so zníženou abrazivitou (obrusovacou schopnosťou), ktorá šetrí mäkký dentín a spolu s ústnou vodou vďaka obsahu aminfluoridu pomáha vytvárať tvrdú a odolnú ochrannú vrstvu zubov. Tá mechanicky chráni zuby a súčasne pomáha uzatvárať aj otvory v dentíne, v ktorých sú nervové zakončenia, vďaka čomu pri čistení zubov nevzniká bolesť.

V poslednom čase počúvame stále viac o erózii zubnej skloviny. Tento problém predtým nebol?

 Ale áno, ale v oveľa menšej miere. Ide vlastne o trvalé poškodenie (mechanické alebo chemické) demineralizovanej zubnej skloviny. Sú to zmeny nezvratné a ako som už spomínal v úvode, vznikajú používaním nevhodnej stravy a nápojov. Vysvetlím o čo ide. Môžeme piť kyslé nápoje, ale nie tak, aby zubná sklovina bola neustále vystavená ich útokom. Deti nemajú popíjať celý deň kolové nápoje či kyslé džúsy. Zubná sklovina to nemôže vydržať. A keď jej nedáme čas na to, aby sa prostredie v ústach neutralizovalo, napríklad slinami, musia nutne nastať zmeny. Sklovina zmäkne, mení sa jej štruktúra, až sa začne úplne strácať. Takýchto prípadov pribúda a zdá sa, že sme si vyrobili ďalší civilizačný problém. Zuby vydržia v zemi aj tisíce rokov, čo potvrdzujú aj vykopávky, ale v agresívnom prostredí ich existenciu rátame len na roky či mesiace, možno len dni.

V úvode ste spomínali kyseliny v súvislosti s tvorbou zubného kazu...

Áno, metabolizmus baktérií tvorí silne kyslé prostredie, ktoré lokálne – v ústach, kde sa najčastejšie nachádza mäkký zubný povlak, pôsobia agresívne na zubnú sklovinu. Demineralizujú ju, oslabujú ju, až preniknú pod jej povrch a napádajú dentín. Aj na tento problém by sme sa mali sústrediť a používať prípravky s obsahom fluóru. Osvedčil sa predovšetkým aminfluorid, ktorý podľa klinických štúdií pomáha zubnú sklovinu znovu mineralizovať a tak zvyšovať jej odolnosť. V školských zubných ambulanciách nám zuby kedysi fluoridovali. Dnes za stav chrupu svojich detí zodpovedajú plne rodičia – keďže neexistujú všade školské zubné ambulancie, rodičia musia sami dbať o pravidelné návštevy svojich detí u zubného lekára.

Aké najčastejšie chyby robíme pri čistení? Platia nejaké zvláštne pravidlá, ktoré musíme pri pravidelnej hygiene dodržiavať?

Tých je viac. Pacienti sa napríklad čudujú, že prípravky s liečivými látkami, napr. zubné pasty a ústne vody po použití už ďalej nevyplachujeme vodou. Prečo? Je totiž potrebné nechať pôsobiť účinné látky – aminfluorid, fluorid cínatý či chlorid cínatý – hlavne počas spánku.

Zo zvyku si aj ja často po umytí zubov ústa vypláchnem vodou. Takto to teda nie je správne...

Samozrejme účinok aminfluoridu bude oveľa intenzívnejší, keď ho necháme pôsobiť dlhšie, teda najmä počas noci.

A ako je to s ústnymi vodami?

Zaznamenali sme novú situáciu v používaní ústnych vôd. Ústne vody dopĺňajú starostlivosť a liečbu pri niektorých vybraných indikáciách. Napr. pri zápale ďasien alebo operácii môžeme síce krátkodobo používať silné prípravky na dezinfekciu, ale na doliečenie musíme uprednostniť prípravky určené na dlhodobé používanie. Ústne vody by nemali obsahovať alkohol, ani agresívne látky.

A na záver, čo by ste odkázali našim čitateľom?

Pravidelná starostlivosť o chrup je najlepšou investíciou do prevencie zubného kazu a tisíckrát sa nám vráti! Oslobodí nás od bolesti, uchráni naše zdravie a ušetrí nemalé financie na stomatologické či stomatologicko-estetické ošetrenie. Pre náš finančný rozpočet znamená menšiu záťaž ako zubné výplne, vytiahnuté zuby, zubné protézy a náročné chirurgické zákroky. Platby za ne sú vysokou daňou za našu ľahostajnosť voči prevencii.

 

Patrí do vydania