Ocuvite – výživa pomáha očiam

V dnešnej dobe žijeme rýchlo, bohužiaľ ale nie príliš zdravo. Málo sa pohybujeme, zle sa stravujeme, fajčíme a pijeme priveľa alkoholu. Čo skúsiť žiť zdravšie? Optimálna výživa, fyzická aktivita a nefajčenie predlžuje život napríklad aj našim očiam.

 Organizmus všetky naše hriechy zaznamenáva a zvyčajne zradí vo chvíli, keď to vôbec nečakáme. Aby sme raz neboli nemilo prekvapení, potrebujeme dostatok informácií o všetkom, čo môže pomôcť naše zdravie chrániť. O blahodarnom vplyve pohybu na fyzickú i psychickú stránku človeka sa píše pomerne často. Fyzická aktivita je dôležitá pre udržanie svalovej hmoty, tvorbu „dobrého“ HDL cholesterolu aj pre dobrú náladu, skrátka celkový pocit pohody.

Antioxidanty chránia zrak

Ruka v ruke so športom ide vyvážená strava pripravená z kvalitných, hlavne čerstvých potravín. Antioxidanty, ktoré obsahuje, totiž dokážu neutralizovať pôsobenie voľných radikálov na bunkový aparát. Antioxidanty pozitívne pôsobia na celý organizmus, teda aj na zrak. Oči sú totiž jedným z najcitlivejších orgánov, ktoré vo vyššom veku ohrozuje rad ochorení – vekom podmienená makulárna degenerácia, šedý alebo zelený zákal. A práve antioxidanty pomáhajú očiam lepšie sa takýmto chorobám brániť. Pre zrak sú kľúčové najmä luteín a zeaxantín, čo sú karotenoidy prirodzene sa vyskytujúce v makule, časti sietnice. Pomáhajú udržiavať správnu hustotu makulárneho pigmentu a chrániť očné bunky pred pôsobením škodlivých zložiek UV žiarenia. Karotenoidy si bohužiaľ telo nedokáže vyrobiť a navyše ich koncentrácia v sietnici s pribúdajúcim vekom klesá. Preto je potrebné dbať na ich každodenný prísun.

Antioxidanty v potravinách

Bohatým zdrojom luteínu a zeaxantínu je listová zelenina – špenát, kapusta, kukurica alebo vaječný žĺtok. Dennú dávku luteínu pokryje približne jeden plný tanier surového špenátu. Zrak pozitívne ovplyvňujú aj vitamíny A, E a C. Zdrojom vitamínu A rozpustného v tukoch sú predovšetkým maslo, mlieko, syry. Vitamín A si telo dokáže vyrobiť aj samo, a to prostredníctvom beta-karoténu, ktorý obsahujú ovocie a zelenina. Vitamín E sa nachádza v rastlinných tukoch a olejoch, v obilných klíčkoch alebo orechoch. Za najlepší zdroj vitamínu C sa považuje čerstvé ovocie a zelenina. Cievy potrebujú aj minerály zinok a selén, ktoré zlepšujú obranyschopnosť nielen zraku, ale celému organizmu. Bohaté na selén sú tuniak, cibuľa, cesnak, huby, pečeň alebo celozrnné pečivo. Zinok sa nachádza napríklad v strukovinách, vo žĺtkoch alebo v mlieku. Vo vyššom veku, keď začínajú slabnúť obranné mechanizmy v tele a prísun vitamínov býva často nedostatočný, je vhodné užívať aj doplnky stravy, ktoré vitamíny, minerály a karotenoidy obsahujú v optimálnych dávkach. A ako sa zorientovať v záplave prípravkov? Nižšia cena by nemala byť jediným kritériom pri výbere. Je dobré zaujímať sa aj o zloženie výživového doplnku, ako aj o výrobcu a jeho renomé. Kvalitným prípravkom je napríklad Ocuvite® LUTEIN forte.

 

Viac na www.ocuvite.sk

 

Patrí do vydania