Prestaňte počítať ovečky, pomoc existuje

Každému sa to už určite stalo. Ľahli ste si, no spánok nie a nie prísť. Prevaľovali ste sa na posteli z boka na bok, hľadali tú „správnu“ polohu, ale rástol vo vás iba nedefinovateľný nepokoj. Ráno potom ste sa cítili ako dolámaní, prvý pohľad do zrkadla nebol vôbec vábny. Kruhy pod očami, bledá pokožka, strhaný výraz. Najmä dámy takéto ráno nikdy nepoteší. „Sny sú kráľovskou cestou k ľudskej duši,“ konštatoval známy psychoanalytik Sigmund Freud pred vyše sto rokmi. Stručne tak definoval základ pohody človeka. No samotná definícia na jej dosiahnutie nestačí.

Štatistiky vypovedajú

Nespavosť a poruchy spánku sú podľa prieskumov jedným z „moderných“ problémov dnešného človeka. Približne 39 percent európskej populácie trpí dlhodobou nespavosťou, z toho 51 percent obyvateľov máva ťažkosti so zaspávaním, 47 percent z nich sa v noci bez príčiny budí a 38 percent sa s týmto javom stretáva nadránom. Až tretina dospelých spí menej ako 6,5 hodiny denne. Pritom zdravý spánok trvá 8 hodín. Viac ako 41 percent dopravných nehôd sa stáva dôsledkom únavy a nespavosti, približne 52 percent pracovných úrazov je následkom nepozornosti v dôsledku únavy, v domácnosti je to 29 percent úrazov. Z nespavosťou rastie výskyt depresií, klesá výkon a produktivita, rastie sociálna nespôsobilosť a čerpanie prostriedkov zo zdravotníckej starostlivosti. U ľudí s poruchami spánku je celkovo výrazne zhoršená kvalita života. V Českej republike na insomniu (nespavosť) trpí približne 50 percent opýtaných a ich počet sa z roka na rok zvyšuje. Neurológovia na Slovensku konštatujú, že u nás je situácia veľmi podobná. Stres, vysoké životné tempo, zvýšený tlak na pracovné výkony, ekonomické a hlavne rôzne rodinné problémy spolu s nepravidelnou a zlou životosprávou – to všetko sú príčiny nedostatočnej kvality spánku. Samostatnou kategóriou zlých spáčov sú ľudia v dôchodkovom veku. Faktom je, že starší človek nepotrebuje vzhľadom na vek toľko spánku ako ľudia v aktívnom veku. To však neznamená, že musia večer a v noci počítať ovečky, ako sa hovorí o tých, ktorí nie a nie zaspať. Lekári, ktorí sa liečbou nespavosti zaoberajú, sú odborníci v neurológii a v psychiatrii. Rozlišujú podľa trvania príznakov tri stupne nespavosti.

Prechodná nespavosť

Najľahšia je prechodná nespavosť, ktorá vzniká občas a jej spúšťačom môže byť akútny stres alebo náhle psychické zmeny, ako cestovanie, prechod viacerých časových pásem, očakávanie kvalitných výkonov u športovcov alebo manažérov a iné. V takýchto prípadoch lekári radia moderné hypnotiká – lieky tzv. 3. generácie, ktoré sa užívajú len jednorazovo. Ich účinnou látkou je zolpidem. Pôsobia selektívne a navodzujú prirodzenú štruktúru spánku. Rovnako majú schopnosť obnoviť normálne spánkové mechanizmy.

Krátkodobá nespavosť

Ide o vyšší stupeň nespavosti. Trvá viac ako jeden deň, dokonca i niekoľko týždňov. Jej príčiny sú vážnejšie. Patrí k nim zmena zamestnania, sťahovanie, hospitalizácia, smrť blízkej osoby, dlhotrvajúca bolesť, svadba, rozvod, pretrvávajúce nezhody a napätie v pracovnom prostredí. V týchto prípadoch lekári takisto predpisujú moderné hypnotiká, zároveň však postihnutý musí zmeniť životné a stravovacie návyky, treba sa vyhýbať alkoholu, kofeínu a rôznym energetickým nápojom, ktoré podporujú bdelosť.

Chronická nespavosť

Vyvíja sa z predchádzajúcich stupňov. Ide o veľmi vyčerpávajúci stav a nespavosť je dlhšia ako tri dni v týždni počas jedného mesiaca. Tento druh nespavosti je dôsledkom dlhodobého stresu z hociktorého už spomínaného dôvodu, vzniká častým ponocovaním a požívaním alkoholických nápojov, ale nespavosť môže spôsobovať aj užívanie niektorých liekov. Vtedy je potrebná radikálna zmena životosprávy, konzultácia s lekárom, ktorý príslušný liek predpísal, a jeho prípadná výmena za iný. U postihnutých chronickou nespavosťou len nasadenie moderných hypnotík 3. generácie nestačí. Treba sa sústrediť na odbúranie príčin a systematickú psychohygienu.

Kľúč k spánku

Vedci zistili, že tajomstvo psychiky človeka súvisí s činnosťou hormónov v organizme. Ak sa naruší ich rovnováha v dôsledku spomínaných príčin, dochádza k zníženiu obsahu melatonínu, známemu aj ako hormón šťastia. Produkuje ho epifýza v mozgu spolu so sietnicou. Vyskytuje sa v rovnakej molekulárnej podobe v rozličných organizmoch zvierat, v rastlinách a inde. Ovplyvňuje spánok, krvný tlak, aktivitu imunitného systému, má veľký vplyv na naše zdravie. Účinkuje ako antioxidant, antidepresívum a prirodzený prostriedok proti poruchám spánku. Podľa najnovších výskumov príjem melatonínu pozitívne pôsobí ako doplnok liečby viacerých ochorení. Vo viac ako v 60 percentách prípadov nespavosti Slováci užívajú lieky na spanie, ktoré sú silne návykové a v západných krajinách sa pokladajú za drogy. Nie je to dobré, lebo mnohé z nich spôsobujú už po dvoch mesiacoch závislosť. Preto treba zavčasu vyhľadať pomoc odborníka. Poskytujú ju aj v spánkových laboratóriách v Bratislave a v Košiciach.

Dôležité zásady

Nenapchávajte sa zbytočne práškami na spanie. Čoskoro vám nebudú stačiť. Keď idete spať, odhoďte starosti a denné povinnosti. Zvyknite si pravidelne jesť. Posledné jedlo zaraďte na 18., max. 19. hodinu. Choďte spať vždy v rovnakú hodinu a na ráno si pravidelne nastavte budík. Nevynímajúc víkendy. Ak sa ráno prebudíte skôr ako zvyčajne, nezaspite znova. V posteli vedome uvoľňujte telo od chodidiel smerom nahor po celom tele. Zdravému spánku neprospieva prílišné teplo ani chlad v miestnosti. Odstráňte kvety zo spálne. Za svetla produkujú kyslík, ale v noci sa s nimi dusíte. Pomôže vám pravidelná ranná prechádzka. Nespite cez deň. Mária Šišuláková

Dôverujte prírode

Dajte si večer pohár vlažného mlieka alebo pohár piva. Uvarte si bylinkový čaj. Odporúčané sú:

Medovka – má celkovo upokojujúci vplyv na náš organizmus, dáva sa ako prímes do čajov na celkové uvoľnenie a relaxáciu duše i tela, upokojuje nervový systém a znižuje krvný tlak. Jednoduchý a účinný čaj si pripravíme z 1 vrchovatej čajovej lyžičky sušenej drogy na 1 čajovú šálku, prelejeme horúcou vodou, prikryjeme a necháme 15 minút odstáť. Piť by sa mal príjemne teplý, asi pol hodiny až hodinu pred spánkom.

Ľubovník bodkovaný sa používa na uvoľnenie nervového napätia, proti melanchólii, nespavosti, depresiám.

Kvet levandule – má celkovo sedatívne a antidepresívne účinky.

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania