OSTEOPORÓZA z vlastnej hlúposti

Aurélia sa v zdravotných záležitostiach pokladala za dobre orientovanú a sčítanú osobu. Vlastne vďaka rodičom a okruhu ich priateľov, častých hostí v domácnosti, sa o praktickú medicínu zaujímala od skorého detstva. Keď sa pri návštevných posedeniach debatovalo, malá Relka sa zašila do kúta s knihou, ale v skutočnosti natŕčala uši. Nie vždy dobre rozumela, latinské názvy si musela domyslieť na základe zvyšných informácií. No to bol základ jej laického záujmu o choroby a lekársku vedu. Po mnohých rokoch však rozmýšľa, či to nebolo na jej vlastnú škodu.

Neskôr si Aurélia vždy vyberala len dobrú literatúru – knihy, noviny, časopisy a prostredníctvom nich si rýchlo rozširovala vedomostný obzor. Samozrejme, informácie zo zdravotnej oblasti nikdy nevynechala. Vďaka povinným preventívnym lekárskym prehliadkam mala o stave svojho organizmu prehľad. A dodnes vie o výskyte chorôb v širšej rodine, ktorá sa už pred desiatkami rokov pominula. Lebo doma sa o tom vždy hovorilo a mama bola o vplyve génov pri mnohých chorobách hlboko presvedčená oveľa skôr, než to vedci dokázali.

Vedomosti áno, ale...

Niet sa čo čudovať, že Rela už doma získala hrôzu pred onkologickými chorobami, hoci v ich rodine sa v troch generáciách nijaké nevyskytlo. Zato srdcovocievne ochorenia aj osteoporóza a artróza, ktorú osteoporóza iba zhoršuje, mali najmä v maminej rodine prím. Napriek tomu sa početní členovia tejto vetvy dožili ozaj krásneho veku pri, ľudovo povedané, zdravom rozume. Zvláštne však je, že tento fakt si Aurélia akosi málo všímala vo chvíľach, keď sa venovala vlastnému zdraviu a hltala všetky informácie o nových medicínskych objavoch. Najmä pri čítaní o pokrokoch vedy pri liečbe rakoviny a s ňou súvisiacich štatistikách. Existovala však v rodine aj tabuizovaná zdravotná téma. Bolo ňou všetko, čo súviselo so sexualitou. Preto si Rela tajne zaobstarala knihu pre dievčatá o dospievaní, jeho nástrahách a etike. Neskôr ako dospelá to svojej mame v návale úprimnosti pri nejakej diskusii vyčítavo povedala. To však už mala svoju rodinu aj svojho gynekológa. Hormonálne poruchy, inak jeden z vážnych faktorov spolupôsobiacich pri vzniku osteoporózy, boli totiž u nich v ženskom pokolení takisto viac ako časté, ale ukázalo sa, že o nich sa prísne mlčalo a ženský lekár bol potrebný len pri príchode novej generácie na svet. Ani v najdôvernejších rozhovoroch sa o týchto veciach doma nehovorilo.

Hormóny chránia!

Aurélia prekročila všetky staré zásady, keď sa stala častou návštevníčkou gynekologickej ambulancie. Známy odborník, priateľ z detstva, prevzal jej liečenie do svojich rúk. Roky bolo všetko prakticky v poriadku. Ale prišlo horšie obdobie a Rela chodila k nemu ako na hodiny klavíra. Trápili ju časté a intenzívne krvácania, hoci sotva prekročila štyridsiatku. Vyšetrenia potvrdili u nej tvorbu nezhubných myómov v maternici. Lekár jej nasadil medikamentóznu liečbu. Reline ťažkosti sa však darilo riešiť len so striedavou spokojnosťou. Trvalo to skoro pätnásť rokov, kým sa na ňu pri vyšetrení jej kamarát prísne nepozrel a nepovedal, že operácia je nevyhnutná. Sľúbil, že bude pri nej. Všetko prebehlo v najlepšom poriadku, po niekoľkých dňoch v nemocnici, a najmä po príchode výsledkov z histológie sa Auréliina hrôza z možného onkologického ochorenia na istý čas vytratila. Gynekológ jej povedal, že by bolo vhodné ešte pokračovať so substitučnou hormonálnou liečbou, ktorá sa aplikuje u žien v menopauze. Samozrejme súhlasila. Mala predsa o tom dostatočne veľa prečítané. Táto terapia okrem iného zohráva významnú úlohu v prevencii osteoporózy. Aplikuje sa v rozličných formách vždy pod dozorom lekára a Rela svojmu odbornému lekárovi úplne dôverovala. S estrogénovými tabletkami sa už predtým „zoznámila“. Teoreticky aj prakticky. Nepociťovala nijaké vedľajšie účinky, všetko bolo fajn, chodila pravidelne na kontroly a užívala ich do okamihu, kým verejnosť, najmä ženy nezasiahla medializácia výsledkov vedeckého výskumu o tom, že substitučná hormonálna terapia zvyšuje riziko vzniku rakoviny krčka maternice.

Dôležité sú súvislosti

Aurélia celkom mimo pozornosti nechala fakt, že maternicu už nemá, a ak žena podstúpila hysterektómiu (operačné odstránenie maternice), už jej rakovina endometria nehrozí. Naopak, náhradná hormonálna liečba je určená aj pre ženy trpiace zvýšenou hladinou cholesterolu a znižuje takisto riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Terapia sa odporúča aj vtedy, ak sa v rodinnej anamnéze ženy vyskytla rakovina hrubého čreva. Ba, Rela zabudla aj na to, ako sa v detstve čudovala, prečo je jej milovaná starká stále ohnutá dopredu a neskôr sa ako palica začali hrbatiť aj tety a mama. Že práve vinou osteoporózy sa mame lámu kosti a nemyslela na svoje niekoľkokrát dolámané nohy. V Rele dominovala panika. Zahodila tabletky, prestala s ich užívaním aj s návštevami gynekologickej ambulancia a svoje pojašené rozhodnutie ani s nijakým lekárom nekonzultovala. Odvtedy, čo je ešte iba zopár rokov, sa Auréliina výška tela zmenšila o 4 centimetre, na rukách pozoruje, ako jej stenkli kosti a osteoporóza je u nej vo varovnom stave. Potvrdila to opäť nešťastná zlomená noha. Navyše onú štúdiu nasledovali ďalšie, ktoré priniesli nové poznatky. Vo viacerých ohľadoch relativizujú pôvodné informácie. Gynekologickú ambulanciu medzi návštevami Rely v zdravotných zariadeniach nahradila kardiologická. Na vine nie je jej dychtivá túžba po vedomostiach, ale fakt, že si ich v rozhodujúcich chvíľach nedala na vlastnú škodu do súvislostí...

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania