Téma čísla – Artróza a osteoporóza

Kosť nie je kameň, ale živý organizmus! V tele máme bunky, ktoré sa zúčastňujú na jej stavbe, ale aj bunky, ktoré ju odbúravajú. V detstve a v puberte prevládajú tie stavebné, v dospelosti, keď je plne rozvinutá hormonálna aktivita, sú obe skupiny v rovnováhe, ale po poklese hormonálnej aktivity v predmenopauznom období, a najmä v menopauze, postupne začínajú prevládať bunky, ktoré odbúravajú kosť, tá redne a slabne. No a práve tu sa musí do hry zapojiť aj zdravý rozum a človek pre svoje zdravie musí niečo robiť. Nič mimoriadne, skôr to, čo spomíname pri každej civilizačnej chorobe. Veľa pohybu!

Prečo? Pohyb stimuluje bunky, ktoré sa zúčastňujú na výstavbe zdravej kosti. Zdravá výživa. Dnes už aj u praktických lekárov nájdete tabuľky, ktoré hovoria o dostatočnom prísune vápnika zo stravy. V nich si človek nájde aj to, koľko vápnika kedy potrebuje. Samozrejme, viac žena v tehotenstve alebo v menopauze než zdravá štyridsiatnička. Organizmus potrebuje vápnik pri nervovej činnosti, pri nervovo-svalovom prenose, ale aj na správnu funkciu priečne-pruhovaného svalstva či pri zrážavosti krvi. Ak ho nemá dosť, siahne na zásoby, na kosti. Dobrou správou je však aj to, že s osteoporózou sa vždy dá niečo robiť. Napokon, o tom je aj celá „dekáda kostí“. Vysvetľovať, naučiť, pochopiť, v čom spočíva prevencia a, samozrejme, aj účinná a rozmanitá liečba. Dnes už nájdete odpovede nielen u praktických lekárov, gynekológov, ale takisto u ortopédov, reumatológov či endokrinológov. Ďalšou dobrou správou je dostupnosť diagnostiky.

Artróza

Artróza je chronické degeneratívne ochorenie, ktoré môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb, najčastejšie však kĺby dolných končatín, drobné kĺby rúk aj chrbtice. Pri tomto ochorení dochádza k narušeniu štruktúry kĺbovej chrupavky. Artróza a vyskytuje najmä u starších vekových skupín. Častejšie sú postihnuté ženy.

Aké sú príčiny

 Príčina vzniku artrózy nie je stále objasnená, ale známe sú rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku tejto choroby. Pri artróze kolenných kĺbov zohráva dôležitú úlohu vek, nadváha, ženské pohlavie a preťažovanie pri niektorých športoch – futbal, tenis, squash. Pri artróze bedrových kĺbov nie je podstatná nadváha, na jej vzniku sa podieľajú skôr mechanické a dedičné faktory. Z mechanických je to práve preťažovanie kĺbov pri športe, ťažká fyzická práca a z dedičných faktorov sú to vývojové poruchy kĺbov. Pri artróze rúk sú najsilnejšie genetické vplyvy. Typický je rýchlejší vývoj artrózy v kĺbe, ktorý je po úraze.

Zmeny v chrupavke

 Pri artróze prebiehajú prvé zmeny v chrupavke. Mení sa jej štruktúra a postupne sa stráca jej pružnosť. Chrupavka sa zmenšuje, jej povrch prestáva byť hladký a môže celkom zaniknúť, preto pri pohybe dochádza k väčšiemu treniu a podráždeniu. Po degenerácii chrupavky zostávajú konce kostí v kĺbe odhalené a na ich okrajoch sa vytvárajú výrastky. Tie sa snažia kĺb stabilizovať, ale súčasne sa stáva menej pohyblivým a deformujú ho. Napriek tomu, že ide o nezápalové ochorenie, môžu sa prechodne objaviť aj príznaky zápalu z podráždenia. V konečnom dôsledku sa to prejavuje opuchom a zvýšeným obsahom kĺbovej tekutiny.

Príznaky artrózy

Príznaky ochorenia závisia od lokalizácie a štádia postihnutia. Základnými prejavmi sú bolesť a stuhnutosť postihnutého kĺbu, neskoršie aj obmedzená pohyblivosť, nestabilita a deformácia kĺbov. Pri kolenných kĺboch je typická namáhavá bolesť, zvyčajne pri chôdzi na nerovnom teréne, hore schodmi alebo dolu chodmi. Bolesť má štartovací charakter – to znamená, že ju pociťujeme pri prvých krokoch hneď od rána alebo po dlhšom sedení. Po rozchodení bolesť ustupuje, ale pri väčšej námahe a znova objavuje. Pri bedrových kĺboch je bolesť lokalizovaná v oblasti slabín a môže vystreľovať do stehien. Charakteristické je krívanie podmienené bolesťou. V pokročilejšom štádiu sa bolesť objavuje intenzívnejšie a častejšie.

Artróza rúk

Pri tomto ochorení sa striedajú obdobia aktivity s obdobím pokoja. Postihnuté kĺby sú bolestivé, opuchnuté, môžu byť aj zapálené. Typické je postupne sa vyvíjajúce zhrubnutie a deformácia kĺbov. Zvláštnou formou artrózy rúk je tzv. erozívna osteoartróza, ktorá sa vyznačuje rýchlym vývojom ochorenia, dramatickým priebehom a väčším sklonom k rozvoju deformácií. Diagnóza artrózy sa určuje na základe vyšetrenia lekárom a röntgenovým vyšetrením.

Čo nás bolí?

Artróza – postihuje všetky kĺby

Gonartróza – artróza kolenných kĺbov

Koxatróza – artróza bedrových kĺbov

Risartróza – artróza kĺbov palcov na rukách

Spondylartróza – artróza chrbtice a bedrových stavcov

Kĺby

Choré alebo poškodené kĺby možno nahradiť umelými, ktoré sa vyrábajú z kovu alebo plastov. Možnosť využitia umelých kĺbov má veľký význam najmä pri artrózach, ktorých výskyt je v staršom veku častejší. Niekedy sa umelé kĺby používajú aj vo vážnych prípadoch reumatickej artritídy. Nahradiť možno ramenné, lakťové, bedrové, prstové, kolenné a členkové kĺby. Zmiernia sa tak bolesti a obnoví sa pohyblivosť. Umelé kĺby síce nemajú taký rozsah pohybu ako zdravé kĺby, ale sú oveľa pohyblivejšie ako opotrebované artritické kĺby.

 

Autor
ym
Patrí do vydania