Na dovolenku sa treba pripraviť

Dovolenková sezóna sa už pozvoľna rozbieha a cestovné kancelárie hlásia, že oveľa viac Slovákov sa chystá stráviť oddychové dni v zahraničných letoviskách. Medzi nimi dominujú najmä Turecko, Chorvátsko, Taliansko, ale i Tunis a niektoré iné prímorské destinácie na africkom či španielskom pobreží. Vo viacerých z týchto miest treba úzkostlivejšie dbať na dodržiavanie hygienických zásad a nezabúdať ani na to, že slnečné lúče sú v subtropických a tropických lokalitách oveľa intenzívnejšie ako doma.

Jednou zo osobitne dôležitých rád je uzatvoriť v niektorej z poisťovní doplnkové cestovné zdravotné poistenie, pretože medzinárodný zdravotný preukaz nemusí všade pomôcť, najmä ak ide o urgentný prípad. Cestovné poistenie, ktoré nie je finančne náročné, však ponúka istotu pomoci aj v súkromných zdravotných zariadeniach, ktoré sú v miestach pobytu často najbližšie.

 

Myslime dopredu

O tom, že plánujeme v letných mesiacoch dovolenku, však vieme zvyčajne dostatočne zavčasu a hneď by sme mali podniknúť v záujme jej pokojného priebehu niekoľko krokov. Predovšetkým nezabudnime na očkovanie proti nebezpečnej hepatitíde (žltačke), čo je vírusové zápalové ochorenie s vážnymi následkami. Prenáša sa kontaminovanou vodou alebo potravinami (napr. mušľami) a sa vyskytuje väčšinou ako importované ochorenie po pobyte v rizikových oblastiach. Vírus hepatitídy typu A sa vyskytuje predovšetkým v juhovýchodnej Ázii, na Blízkom východe, v stredomorskej oblasti, Afrike a iných exotických krajinách. V týchto regiónoch je rozšírený aj vírus ešte nebezpečnejšej hepatitídy B, ktorá spôsobuje vážne poškodenie tkaniva pečene a jej následky sa môžu končiť až rakovinovým ochorením. Očkovanie je v súčasnosti najlepšou ochranou proti hepatitíde typu A aj B. Očkovaním sa možno chrániť aj pred kliešťami, ktoré roznášajú vírus lymskej boreliózy, takisto veľmi nebezpečnej choroby.

 

Vyhnime sa kinetóze

Častým nepriateľom ľudí na cestách je kinetóza, cestovná choroba. Prejavuje sa závratmi, bolesťami hlavy, nutkaním na vracanie až žalúdočnými ťažkosťami. Preto je dobré pri návšteve lekárne pred cestovaním myslieť aj na kinedryl, tabletku, ktorá nás, deti, ale i psíkov ochráni pred zbytočnými problémami počas cesty lietadlom, autom, autobusom alebo loďou. Príčinou kinetózy je neschopnosť mozgu spracovať informáciu o polohe tela v pokoji a súčasnom pohybe. Telo v dôsledku toho vysiela stresové signály, ktoré následne spôsobujú spomínané fyzické ťažkosti. Existuje ešte niekoľko trikov, ako sa vyhnúť kinetóze. Predovšetkým sa odporúča nepozerať sa na cestu. Užitočným prírodným pomocníkom je koreň ďumbiera, známy aj pod českým pomenovaním zázvor. V lekárni si môžeme kúpiť zázvorové tabletky a užiť ich krátko pred cestou. Obchodná sieť ponúka aj ďumbierové cukríky, ale obsahujú iba 10 percent výťažku ďumbiera, zvyšok je cukor. Na cestu sa odporúča vziať dostatok tekutín. Môže byť medzi nimi aj silnejší čaj z ďumbiera. Prejavy kinetózy zosilňuje čítanie, preto sa mu treba počas cesty vyhnúť. Dbajte na pravidelné prestávky a čerstvý vzduch. Týmto cestovným syndrómom trpia častejšie deti, preto sa na cestu vyberáme večer, aby ju deti prespali. Ak ťažkosti pretrvávajú a boj s kinetózou nie je úspešný, treba vyhľadať pomoc lekára.

 

Základná výbava

Povinnou súčasťou auta je lekárnička. Je určená na prvú pomoc, ale predovšetkým pri dopravných nehodách. Preto neobsahuje to, čo potrebujeme pri bežných dovolenkových zdravotných problémoch, ako je prehriatie organizmu z dlhšieho pobytu na slnku. Potrebujeme teda ešte príručnú lekárničku s priamo dovolenkovým obsahom. Zaopatrime si niečo proti horúčke – Anopyrín, Modafen, Ibalgin, to, čo vieme, že zvyčajne členom rodiny zaberie pri teplote. Pre deti pribalíme Panadol sirup. Ibalgin účinkuje aj pri bolestiach hlavy z prehriatia, ale môžu nás prekvapiť žlčníkové či obličkové bolesti, pri ktorých pomôžu kvapky Algifen. Nesmieme zabudnúť ani na prvú pomoc pri uštipnutí hmyzom. Pribaľme preto do batožiny Fenystyl v tabletovej, gélovej aj tekutej forme, tá je vhodná pre deti. Samozrejme, ak sa prejavy uštipnutia nezmenšujú, ale pretrvávajú alebo dokonca rastú, bezodkladne treba vyhľadať lekársku pomoc. Podobne pamätajme na nosné kvapky a prostriedok proti kašľu, najmä pre deti, ktoré pri vode ľahšie prechladnú. Mnohí z nás majú problém s reakciou tela na slnečné lúče v podobe herpesu. Pomáha Zovirax, Vectavir, prípadne Aloe vera. V základnej výbave na cestu by sme mali mať dostatok liekov proti hnačke. K nim patria vrecúška Smecty, Imodium a najlepšie je myslieť aj na Endi-ex. Smecta a Imodium pôsobia ako prvá pomoc, ale Endi-ex je osvedčený dezinfekčný prostriedok. Ak nás trápia opačné problémy, t. j. zápcha, použijeme Regulax alebo Guttalax. Pri mori, hlavne pri Jadrane nie je zriedkavosťou stúpiť na morského ježka alebo pocítiť popálenie medúzou. V takom prípade treba ranku po pichnutí vypláchnuť antiseptickým roztokom, najlepšie Dettolom, ktorý neštípe, alebo Septonexom či Ajatínom, prípadne morskou vodou. Ak napriek tomu vznikne alergická reakcia alebo zápal, treba vyhľadať lekára. Pri popálení medúzou si ranu neoplachujte vodou a neškriabte, ani sa nedotýkajte postihnutého miesta! Oplachovanie vodou a dráždenie kože podporujú ďalšie vyprázdňovanie jedu. Najúčinnejším prostriedkom na ošetrenie je ocot alebo alkohol. Alergici si nesmú doma zabudnúť svoje lieky a tí, ktorým hrozí pri štipnutí neznámym hmyzom alergická reakcia, musia mať pri sebe takzvaný pohotovostný balíček s injekciou a tabletkami, ktorý im predpísal odborný lekár. Dôležitou radou pre dovolenkárov je nepiť vodu z vodovodu, ale dopriať si dostatok stolových, minerálnych vôd a osviežujúcich nealkoholických nápojov. Základom v batožine však okrem plaviek musia byť opaľovacie krémy a mlieka s vysokým ochranným faktorom!

 

Autor
ši
Patrí do vydania