Psy a mačky žijú dlhšie, ale súčasne predlžujú život aj ľuďom

Za posledné roky – účinnou prevenciou proti infekčným a parazitárnym chorobám, kvalitnou výživou, včasnou diagnostikou a novými liečebnými postupmi výrazne stúpol vek dožívania sa psov a mačiek. Dá sa to považovať za veľký úspech veterinárnej medicíny na Slovensku. Rozhovor s MVDr. Milananom Švihranom.

Čo si myslíte o teórii, že domáce zvieratá, najmä psy a mačky predlžujú život?

Som presvedčený, že to nie je len teória, denne sa počas mojej dlhodobej praxe presviedčam, že ľudia vlastniaci psa alebo mačku sú všeobecne optimistickejšie naladení. Pes zabezpečí majiteľovi možnosť pohybu v prírode a na čerstvom vzduchu, a to i vtedy, keď by to inak neurobil a radšej by pasívne oddychoval. Spomínam si na jednu moju klientku, ktorá mala artrózu bedrových kĺbov a osteoporózu a dlho nás navštevovala so svojím psíkom, pričom pri pohybe bola odkázaná na barly. Po istom čase nás opäť navštívila, vysmiata, a prvá otázka, ktorú mi položila, bola: Pán doktor, všimli ste si na mne nejakú zmenu? Ja už vďaka môjmu psíkovi nepotrebujem barly, toľko ma nútil pohybovať sa, až ma vyliečil, hoc mi lekári už nedávali žiadnu šancu. Alebo spomeniem rýchle uzdravenia mojich klientov po mozgových príhodách alebo ťažkých úrazoch, oni sami pripisujú svojim zvieratkám veľký význam v procese návratu k normálnemu životu. Psík alebo mačička sú takisto často jediným spoločníkom osamotených ľudí, hlavne starších. O pozitívnom vplyve takéhoto spolužitia a priaznivom pôsobení na ich duševné a fyzické zdravie sa denne dozvedám. Takže si jednoznačne myslím, že psy a mačky svojím spôsobom predlžujú ľuďom život.

Za posledných 20 rokov veterinárna medicína na Slovensku prekonala výrazné zmeny, dá sa povedať, že až revolučné. Čo sa vlastne stalo?

Do roku 1989 bola absolútna väčšina veterinárnych lekárov zameraná na hospodárske zvieratá. Po zmene spoločenských pomerov dochádzalo k znižovaniu stavu hospodárskych zvierat a čoraz viacej ľudí začalo chovať spoločenské zvieratá, čím nastal aj zvyšujúci sa dopyt po službách veterinárov venujúcich sa tzv. malej praxi. Začiatky boli veľmi skromné, ale v relatívne krátkom čase mnohé veterinárne pracoviská dosiahli veľmi vysokú odbornú úroveň, a to aj vďaka pomoci veterinárnych univerzít na Slovensku a v Čechách, ale aj svetových a európskych veterinárnych asociácií. Veľa veterinárnych kliník je vybavených špičkovými diagnostickými prístrojmi, vlastnými laboratóriami, operačnými sálami. Sonografy, röntgeny, endoskopy a mnohé iné diagnostické a terapeutické prístroje, kedysi takmer nedostupné, sú dnes bežnou výbavou. Aj najmodernejšie diagnostické metódy, napr. magnetická rezonancia, sa čoraz častejšie využívajú. K dispozícii sú aj najnovšie liečebné postupy a široký sortiment liečiv, predtým dostupných len vo veľmi obmedzenej miere.

Čo považujete za najväčší úspech veterinárnej medicíny na Slovensku?

Určite to, že dokážeme diagnostikovať a liečiť aj také choroby a stavy, ktoré pred dvadsiatimi rokmi pri daných možnostiach boli neriešiteľné, a takisto to, že spolu s chovateľmi sa nám podarilo výrazne zvýšiť priemerný vek domácich miláčikov. Za posledné roky – účinnou prevenciou proti infekčným a parazitárnym chorobám, kvalitnou výživou, včasnou diagnostikou a novými liečebnými postupmi výrazne stúpol vek dožívania sa psov a mačiek.

Mohli by ste prezradiť, či aj vy máte nejaké domáce zvieratko?

Odmalička som mal potrebu mať nejaké zviera, najprv som mal králiky a ozdobné kohútiky, neskôr som sa zaoberal sokoliarstvom, už ako hotový veterinár som sa venoval pudlíkom a dobermanom, momentálne som si obľúbil kocúrika a mačičku, ktorí sú súčasťou našej domácnosti.

 

Patrí do vydania