Akné – „pubertálna“ vzbura hormónov

Vraví sa, že akné patrí k puberte, keď sa na prahu dospelosti hormóny mnohých dievčat a chlapcov rozhodnú zviditeľniť v podobe vyrážok. Patrí to k mladosti tak, ako prvé rande či prvý bozk. Acne vulgaris patrí medzi najčastejšie kožné ochorenia. Postihuje až 80 percent mladých ľudí, chlapcov i dievčat. Iba zanedbateľné percento nemá žiadnu formu akné. Ľahká forma postihuje 20 percent mladých, zvyšok zápasí s rozvinutejšou formou akné. Akné sa začína u dievčat už okolo 10. roku, u chlapcov okolo 12. – 13. roku a trvá do 20. – 30. roku života.Vraví sa, že akné patrí k puberte, keď sa na prahu dospelosti hormóny mnohých dievčat a chlapcov rozhodnú zviditeľniť v podobe vyrážok. Patrí to k mladosti tak, ako prvé rande či prvý bozk.

Postihuje aj asi 3 percentá starších ľudí. Je to ochorenie, ktoré neohrozuje život pacienta, ale môže pri neliečení alebo pri nesprávnej liečbe na ňom zanechať trvalé kozmetické, zdravotné alebo psychické následky. Výrazne postihuje ľudí s mastnou pleťou a na vznik akné súvisí aj s dedičnosťou. Na vzniku akné sa podieľa niekoľko faktorov. Zápal kože môžu vyprovokovať nielen bakteriálne a kvasinkové mikroorganizmy, ale predovšetkým nerovnováha mužských a ženských pohlavných hormónov v organizme dospievajúceho človeka. Dôležitú úlohu tu zohrávajú mužské hormóny androgény, ktoré produkuje aj ženský organizmus. Ak v istej fáze dospievania androgény prevažujú, dochádza k hormonálnej nerovnováhe, na ktorú citlivo reagujú mazové žľazy zväčša tak, že menia konzistenciu mazu, pH kože a aktivizujú akné. Každá mazová žľaza ústi do kanálika chĺpka a s ním sa dostáva kožný maz na povrch kože. Najvrchnejšia časť pokožky a aj vnútorné steny kanálika sú zo zrohovatených buniek, ktoré sa za normálnych okolností (ak je pokožka zdravá) vlastnými obrannými mechanizmami neustále odlučujú a nahradzujú novými. Keď sa však akýmkoľvek spôsobom naruší, napríklad hormonálnou nerovnováhou, ochorením, prehnanou hygienou či nadmerným odmasťovaním pokožky alkoholickými roztokmi, aplikáciou krémov, mastí a pod., dôsledky sa prejavia podráždením kože so zapálenou vyrážkou. Ochorenie prebieha prísne individuálne a prejavy sa menia od ľahkých povrchových foriem až po ťažké formy s nežiaducimi dôsledkami. Najľahšou formou je takzvané acne comedonica – červíkovité útvary belavej farby s čiernou hlavičkou vo veľkosti makového zrna. Niektoré komedóny sa nezapália. Keď sa však kde-tu v okolí vývodu vlasového vačka vytvorí opuch, sčervenanie až zápal a na vrchole sa objaví hnisavá žltá hlavička, je to už ďalšia forma akné. Ak je vyrážok veľa a vytvárajú tzv. konglomeráty vo veľkosti šošovice, niekedy sa zbiehajú do súvislých plôch, to sú už ťažké formy akné. Tieto zápalové a bolestivé procesy na koži vyžadujú odborné lekárske ošetrenie.

 

Akné sa vyskytuje aj mimo spomínaného veku (okolo štyridsiatky), napríklad po neodbornom a dlhodobom užívaní komedogénne pôsobiacich látok v mastných kozmetických prípravkoch. U mnohých žien pribúdajú zápalové prejavy na tvári v období pred menštruáciou alebo po nej. Podobné vyrážky sa nezriedka vyskytujú po vysadení antikoncepcie, po pôrode a niekedy aj v menopauze. Všetky formy akné sa lokalizujú dominantne na tvári – tam sú najviac vyvinuté mazové žľazy a na odkrytej časti tváre je najfrekventovanejší prístup baktérií. Ďalšou lokalitou je chrbát a hrudník. Akné postihujú viac matnú ako suchú pleť. Akné netreba zanedbať, dôležité je ochorenie zachytiť včas. Starostlivosť o kožu má byť adekvátna jej stavu. Podľa závažnosti prejavov je potrebné akné liečiť prípravkami, ktoré ordinuje dermatológ. Pri ľahkej forme stačí bežné kozmetické ošetrenie. Kozmetické firmy ponúkajú širokú paletu spoľahlivých a odskúšaných produktov dostupných v lekárňach. Ak ide o ťažkú a rozvinutú formu akné, odborní medicínski pracovníci ju dokážu liečiť i vyliečiť. Žiada sa však spolupráca a disciplína pacienta, inak terapeutický efekt nie je zaručený. Pri prevahe komedónov sa používajú najmä zlupovacie lokálne prípravky a mechanické čistenie, ktoré patrí do rúk kozmetičiek. Pri prevahe zápalových prejavov je potrebné použiť prípravky s protizápalovým účinkom, akými sú lokálne antibiotiká. Z fyzikálnych metód sa pri liečbe akné používa aj biostimulačný laser, ktorý urýchľuje hojenie zápalových procesov.

 

Akné je chronické ochorenie. Vyžaduje si individuálny prístup a patrí do rúk dermatológa. Vyrážky by sa nikdy nemali drasticky vytláčať prstami či nechtami doma pred zrkadlom. Čistenie aknóznej pleti patrí do rúk vzdelanej a skúsenej kozmetičky, ktorá vie, ako poškodenú pleť ošetriť. Pri neodbornom zákroku sa môže vytlačiť len časť obsahu vyrážky a zvyšok tlakom vsunúť hlbšie pod kožu, navyše zápal sa môže rozšíriť a podráždi sa aj okolitá koža. V snahe zbaviť sa vyrážky až 99 percent jedincov nechtami likviduje aj povrchová časť kože do takej miery, že sa vytvoria chrasty, ktoré majú svoj vlastný reparačný proces. Keď sa pod chrastou vytvorí zdravá vrstva kože, sama odpadne. Žiaľ, niektorí chrasty nedočkavo zoškrabujú tak, že z pôvodnej nezahojenej rany sa vytvorí nová. Vzniká začarovaný kruh, pri ktorom škody na pleti sú nesmierne až nenapraviteľné. Pri doznení zápalových procesov existuje niekoľko spôsobov, ako jazvičky z aknóznej pleti odstrániť, a to pílingom s vysokými koncentrátmi AHA kyselín, metódou tzv. fofoomladzovania a pri veľkých a hlbších jazvách je vhodné ošetrenie laserom. V tomto období je nevyhnutné pravidelné, správne a trpezlivé ošetrenie pleti a vyvážená životospráva.

 

Dôležité zásady:

– Ruky preč od akné, vyrážky si nikdy nevytláčajte.

– Pamätajte, že pleť vyžaduje pravidelnú starostlivosť ráno aj večer. Venujte pozornosť jej čisteniu, nikdy sa neuložte do postele bez toho, aby ste to urobili.

– Doprajte si dostatok spánku, neponocujte.

– Čo najčastejšie chodievajte do prírody. Dbajte na pravidelné stravovania a dostatok tekutín.

– Obmedzte pitie alkoholu a nefajčite.

 

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania