Dýcham, dýchaš, dýchame....

Na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP) – poškodenie priedušiek a pľúc dlhodobou inhaláciou škodlivín, predovšetkým cigaretového dymu, zomierajú ročne na svete asi 3 milióny ľudí.V celosvetovom meradle je tak CHOCHP spomedzi všetkých chorôb štvrtou najčastejšou príčinou smrti. Keďže fajčiarov pribúda, Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že do roku 2020 sa táto choroba v uvedenom rebríčku dostane na tretie miesto. K tomu treba pripočítať milióny predčasne invalidných pacientov, neschopných aktívne, produktívne a plnohodnotne žiť.

Na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP) – poškodenie priedušiek a pľúc dlhodobou inhaláciou škodlivín, predovšetkým cigaretového dymu, zomierajú ročne na svete asi 3 milióny ľudí.V celosvetovom meradle je tak CHOCHP spomedzi všetkých chorôb štvrtou najčastejšou príčinou smrti. Keďže fajčiarov pribúda, Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že do roku 2020 sa táto choroba v uvedenom rebríčku dostane na tretie miesto. K tomu treba pripočítať milióny predčasne invalidných pacientov, neschopných aktívne, produktívne a plnohodnotne žiť. Ochorenie vzniká dlhodobou inhaláciou cudzorodých škodlivín, najčastejšie cigaretového dymu (v 90 % prípadov). Je to teda typické ochorenie fajčiarov. Na Slovensku fajčí približne 50 % dospelých mužov a 35 % dospelých žien, pričom najviac je ich v produktívnom veku. Ohrození sú aj tí, ktorí sa fajčenia v minulosti vzdali a dnes majú problémy s dýchaním. Keby sa zdravé pľúca rozložili na plochu, dosiahla by približne veľkosť tenisového ihriska. U chorých sa táto plocha výrazne zmenší, často až na štvrtinu.

 

Ako pracuje dýchací systém

Priedušky fungujú ako trubice, ktoré umožňujú, aby vzduch vnikal do pľúc a opúšťal ich.Vzduch cestuje prieduškami, kým sa nedostane do dychových vačkov. Dychové vačky sú strategicky významné miesto! Vzduch sa dostáva do dychových vačkov a dochádza tu k výmene kyslíka a oxidu uhličitého. U ľudí s CHOCHP sú priedušky aj dychové vačky poškodené.Deň čo deň, bez toho, aby ste si to uvedomovali, zabezpečuje naša dýchacia sústava telu príjem kyslíka. Dýchacia sústava je dômyselný organizmus, jeho úlohou je získavať zo vzduchu kyslík a rozvádzať ho do krvného riečiska. Vzduch vstupuje do tela nosom a ústami, priedušnicou (tracheou) a dýchacími cestami, ktoré z nej ústia (prieduškami), sa dostáva do pľúc. Potom putuje do tenkých pľúcnych komôrok (alveol). Cievy na ich povrchu prijímajú kyslík a uvoľňujú oxid uhličitý, odpadový produkt buniek. Dýchacia sústava má schopnosť samočistenia – pred nečistotami v prostredí ju chránia tenké chĺpky v nose, ktoré filtrujú vzduch a zachytávajú cudzie telieska a prach. Sliznica zachytávajúca všetky vdýchnuté čiastočky pokrýva i priedušnicu.

 

Jedálny lístok pre zdravé pľúca

Najzdravšie pľúca majú ľudia, ktorí jedia aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne. Nie je to náhoda – živiny v týchto potravinách posilňujú imunitný systém. Aký úžitok má dýchacia sústava z týchto živín? Predpokladá sa, že veľké množstvo antioxidačných vitamínov C a E a betakaroténu v ovocí a zelenine posilňuje obranyschopnosť organizmu a chráni tak dýchacie cesty pred infekciou. Tieto vitamíny ničia aj voľné radikály, vedľajšie produkty oxidácie a znečistenia, a zabraňujú im, aby podráždili dýchacie cesty.

 

Obmedzte soľ

Mnoho ľudí prekvapí skutočnosť, že veľká spotreba soli často núti dýchacie cesty k sťahom a tak do pľúc prúdi menej kyslíka. U mužov sa tento jav vyskytuje častejšie. Pri znížení spotreby soli na polovicu však došlo k významnému zlepšovaniu stavu u ľudí, ktorí trpia dýchacími ťažkosťami. Stiahnutie dýchacích ciest môže spôsobovať aj alkohol a kofeín. Je to však individuálne, v mnohých prípadoch môžu tieto substancie dýchacie cesty, naopak, aktívne rozširovať.

 

Ako pôsobia antioxidanty

Vitamín C pomáha ničiť baktérie spôsobujúce niektoré respiračné ochorenia. Zároveň povzbudzuje produkciu substancie, ktorá prirodzene rozširuje dýchacie cesty (nazýva sa bronchodilatátor), a uľahčuje tak dýchanie. Aj keď je toto pôsobenie vitamínu C známe, predsa len nemusí byť liečba prechladnutia veľkými dávkami tohto vitamínu alebo jeho preventívne užívanie stopercentne úspešné. Ďalším mocným antioxidantom je vitamín E, ktorý má pre zdravie pľúc celkom zásadný význam. Pri liečbe nedonosených detí s nedostatočne vyvinutými pľúcami sa často používa kyslík. Súčasne sa podáva vitamín E, ktorý zabraňuje chronickému ochoreniu pľúc. Ďalší antioxidant, vitamín A, má zásadnú úlohu pri obnove buniek – hlavne tých, ktoré tvoria ochrannú vrstvu pľúcnej sliznice.

 

Minerály

Horčík má na zdravie dýchacej sústavy priamy vplyv – pomáha uvoľňovať svaly dýchacích ciest. Ľuďom, ktorí majú málo horčíka, hrozí väčšie riziko dýchacích ťažkostí ako tým, ktorí ho majú dostatok. Zinok skracuje dĺžku prechladnutia, o jeho užitočnosti sa nemožno sporiť. Nie je isté, či s jeho pomocou možno prechladnutiu aj predísť, mnoho ľudí však verí, že áno.

 

Najužitočnejšie živiny

Niektoré potraviny majú vyšší obsah dôležitých živín, ktoré pomáhajú chrániť dýchaciu sústavu. Môžete ich získať z nasledujúcich zdrojov:

Vitamín C

Vo väčšom množstve sa vyskytuje v čerstvom ovocí (najmä v citrusových plodoch) a zelenine, ale aj v ovocných šťavách.

Vitamín A

Dobrými zdrojmi sú rybacie oleje, mliečne výrobky, špenát, pečeň, mrkva a marhule.

Vitamín E

Hojne sa vyskytuje v olejoch zo semiačok, napríklad v kukuričnom, slnečnicovom a saflorovom; vo vonkajších klíčkoch obilnín, v olivovom oleji, avokáde, hruškách, müsli, orechoch, zelenej listovej zelenine, celozrnnom chlebe, obilninách a vo vaječných žĺtkoch.

Betakarotén

Bohaté sú naň pomaranče, žlté a tmavozelené ovocie a zelenina, napríklad mrkva, červená paprika, špenát, mango, broskyne, marhule.

Horčík

Prirodzene sa vyskytuje v čistených obilninách a zelenine, orechoch a celozrnnom chlebe.

Zinok

Dostatok zinku je v pečeni, chudom tmavom mäse, kôrovcoch a mäkkýšoch, vo vaječnom žĺtku, v celozrnných obilninách a strukovinách.

 

Patrí do vydania