Bojujte so stresom

Dlhodobo vás niečo trápi? Máte pocit, že toho máte doma aj v zamestnaní vyše hlavy? Bývate často nespokojní? Všetky tieto okolnosti sú pôvodcami chronického stresu a s tým súvisia aj iné ochorenia.

Nájdite si miesto, kde budete sami, a nenechajte sa nikým a ničím vyrušovať. Pohodlne si ľahnite alebo sadnite, zatvorte oči a zakážte si všetky myšlienky na problémy v práci či doma. Sústreďte sa na niečo príjemné. Snívajte o romantickej dovolenke, vidíte iba palmy, horúci piesok, slnko, modrú oblohu, morské vlny. V duchu si opakujte stále slovo, ktoré sa najviac spája s týmto snom, napríklad slnko, more... Úspech sa nedostaví hneď, ale ak si túto metódu budete pravidelne precvičovať, časom sa dostaví dokonalý pocit. Pri chronickej neprimeranej záťaži nezúfajte, ale konajte podľa možností hneď. V prvom rade zmeňte svoj prístup k problémom. Neberte na seba povinnosti, ktoré nedokážete včas splniť. Pokojne odmietnite prácu, ktoré presahuje vaše sily. Určite sa to dá, len sa treba o to pokúsiť.

 

Ako na to?

– Zásadne v sebe neduste zlosť. Priznajte si, že ste nazlostený a rozmýšľajte ako negatívne emócie odbúrať.

– Ak máte pocit, že vám krivdia, pokúste sa vecne, ale pokojne a logicky sa obhajovať.

– Prestaňte sa zaoberať problémami, ktorých riešenie na vás ešte len čaká. Radšej sa radujte z toho, koľko ste ich už vyriešili. Tie, ktoré vás čakajú, budete riešiť postupne. Začnite tými najnepríjemnejšími povinnosťami.

– O problémoch, ktoré vás ťažia, sa porozprávajte s rodinou či priateľmi.

 

Uľahčí sa vám na duši.

– Ak vás tlačí čas, napíšte si úlohy, ktoré musíte splniť ako prvé. V rozpise nezabúdajte na prestávky na oddych.

– Vo voľnom čase robte také aktivity, pri ktorých si skutočne duševne aj fyzicky oddýchnete.

– Ale aj priveľa športu alebo zábavy niekedy škodí.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania