Echinacea – posvätná bylina Indiánov

Echinacea je prastará rastlina známa už v indiánskych časoch. Prvá zmienka o nej pochádza z roku 1762. O takmer sto rokov už bola súčasťou amerického liekopisu a s obľubou ju využívali ako Indiáni, tak aj belosi. Práve vďaka nim sa echinacea dostala do Európy a dnes sa teší priazni najmä v západných krajinách, ale aj u nás. Darí sa jej najmä na štrkovitých aj na trávnatých plochách, preto nie je žiadnou výnimkou v záhrade. Ľudia mnohokrát nepoznajú jej liečivé účinky a vysádzajú ju len pre jej krásnu ružovú farbu, vďaka ktorej ozdobí aj tú najnudnejšiu záhradku.

Liečivé účinky bylinky nazývanej echinacea skúmali a využívali už indiánske kmene Dakotov v oblasti severoamerických prérií. Práve im najviac vďačíme za objavené a dosiaľ využívané vlastnosti echinacey. Známe sú ich pokusy s koreňom rastliny, ktorý drvili na jemný prášok a sypali do čerstvých rán či na opuchliny po uštípnutí a uhryznutí. Bránili tak vzniku zápalu a jeho rozšíreniu do ďalších orgánov. Prášok zriedený s vodou používali na liečivé obklady boľavých častí tela. Echinaceu využívali aj vnútorne – varili z nej liečivé odvary a čaje pomáhajúce hlavne pri chorobách dýchacích ciest. Žuvaním byliny zasa posilňovali svoje zuby potrebné pri spracovaní ulovenej potravy. Mimochodom, pred každým lovom usporadúvali posvätné obrady, ktorých súčasťou bola práve echinacea. Mala ich ochrániť pred nepriateľom, nepriazňou počasia a zlými duchmi.

Ich liečebné praktiky boli síce primitívne, ale osožné a postupne sa z nich vyvíjali čoraz modernejšie postupy, ako využiť túto liečivú rastlinu čo najviac.

Tradičná, ale aj moderná medicína využíva liečivé účinky predovšetkým dvoch druhov – Echinacea purpurea a Echinacea augustifolia. Pri oboch druhoch sa potvrdili stimulačné účinky na lymfatický a imunitný systém ľudských jedincov. Látky nachádzajúce sa v tejto liečivej bylinke výrazne posilňujú celkovú obranyschopnosť organizmu, pomáhajú bojovať proti zápalom a infekciám a sú dobrými pomocníkmi pri predchádzaní, ale aj zvládaní vírusových ochorení, najmä chrípky a angíny. Ide najmä o nenasýtené alifatické zlúčeniny, napr. echinaceín. Vďaka siliciam obsiahnutým v byline sa telo rýchlejšie vyrovná aj s nádchou, bronchitídou, zápalom prínosných dutín a pomôže aj alergikom a astmatikom. Preukázané sú jej pozitívne účinky na nervový systém. Výťažky z echinacey vám lekár môže odporučiť, ak trpíte bolesťami hlavy zo stresu či prechladnutia, ak sa cítite malátni a vyčerpaní, prípadne ak sa potrebujete zotaviť po prekonanej chorobe a chemoterapii. Rovnako výťažky z nej by mali užívať ľudia trpiaci rôznymi chronickými stavmi či ľudia ľahko náchylní ochorieť. Odborníci ju odporúčajú najmä v jarných a jesenných mesiacoch, keď je zvýšené riziko vírusových ochorení. Podľa niektorých tvrdení pravidelné a dlhodobé užívanie tabliet z echinacey či pitie echinaceového čaju je rovnako účinné ako očkovanie proti bežným vírusovým ochoreniam. Výhodou je, že po očkovaní môžete hneď danú chorobu dostať, pri užívaní bylinných výťažkov nie. Okrem už spomínaných ochorení sa echinacea využíva aj pri liečbe hemoroidov a kŕčových žíl. V gynekológii slúži ako pomoc pri liečbe gynekologických zápalov či dokonca rakoviny. Nápomocná je aj v urológii – pri liečbe zápalov močového mechúra a močových ciest. Zriedkavo sa využíva aj v gastroenterológii pri liečbe žalúdočných vredov a gastritídy.

 

Patrí do vydania