Redšia kosť sa ľahšie zlomí

Osteoporóza patrí na Slovensku k často nedostatočne liečeným ochoreniam. Najviac postihuje ženy vo veku nad 50 rokov, teda v postmenopauzálnom období. Odborníci predpokladajú, že na Slovensku týmto ochorením v súčasnosti trpí asi 190 560 žien, diagnostikovaných ich však je asi len 40 000, z ktorých približne 20 000 sa lieči. Stúpajúci trend osteoporózy zaradil u nás osteoporózu na 10. miesto diagnóz ako najčastejších príčin úmrtia.

Osteoporóza je charakterizovaná ako metabolické ochorenie, ktorá sa vyznačuje zníženým obsahom kostnej hmoty a porušením mikroarchitektúry kostí. Tie strácajú svoju hustotu a pevnosť. Keby sme sa pozreli na kosť pod mikroskopom, zistili by sme, že má štruktúru medového plástu. V prípade osteoporózy sú otvory a medzery v medovom pláste oveľa väčšie než v zdravej kosti. A čím je kosť redšia, tým ľahšie sa zlomí. Tento proces sa môže vyvíjať dlhodobo a nie je bolestivý. Preto mnohí pacienti nevedia, že týmto ochorením trpia, až kým nepríde prvá zlomenina. Najčastejšími zlomeninami v dôsledku ostoporózy sú zlomeniny zápästia, stavcov a stehnovej kosti. Pre zlomeninu zápästia je typický výskyt okolo 55. roku života, zlomeniny stavcov najčastejšie postihujú ľudí vo veku 65 rokov a zlomeniny stehnovej kosti sú typické pre pacientov vo veku 75 rokov a viac. Pacienti si zväčša ako prvé zlomia zápästie alebo predlaktie. Je to v dôsledku pádu, ktorý sa snažia stlmiť.

Starajte sa o svoje kosti

Tak ako pri prevencii civilizačných chorôb, aj v prípade osteoporózy je najlepšou prevenciou eliminovať sedavý spôsob života, zvýšiť pohybovú aktivitu, prestať fajčiť, obmedziť alkohol a zdravo sa stravovať. Veľmi dôležité je zloženie stravy, ktorá by mala obsahovať dostatok vápnika a vitamínu D. Ten podporuje vstrebávanie vápnika a zároveň je dôležitou látkou v procese tvorby nových kostí. Hlavným zdrojom vitamínu D je pre naše telo slnečné žiarenie, pričom sa slnku stačí vystavovať 30 minút denne. Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu D patria ryby, pečeň a vaječný žĺtok. Ďalšími dôležitými zložkami stravy sú vitamín K – je dôležitý pri tvorbe bielkovín v kostiach, horčík (magnézium) – podieľa sa na tvorbe nových kostí, zinok – reguluje tvorbu kostnej hmoty a bielkoviny – sú základnou stavebnou jednotkou kostnej hmoty. Telesná aktivita je dôležitá pri prevencii aj pri liečbe ochorenia. Pohybom sa zvyšuje hustota kostí a zároveň nám pevnejú svaly, čím sa znižuje riziko pádov a zlomenín. Mimoriadne dobré sú pre kosti záťažové cvičenia. Patria sem chôdza, beh, tenis, aerobik a tanec. Na zvýšenie sily odborníci odporúčajú tréning na výdrž, známy aj pod pojmom silový tréning. Optimálna dávka a frekvencia pohybu nie sú stanovené jednoznačne. Na spevnenie svalov a kostí sa u dospelých odporúča minimálne 1- až 2-kilometrová prechádzka denne (30 min – 1 h denne). Pri voľbe vhodných cvičení by ste sa mali poradiť s lekárom.

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory, ktoré nemôžeme ovplyvniť, patrí:

· vek,

· ženské pohlavie (ženy sú na osteoporózu náchylnejšie než muži),

· rodinná história (genetická predispozícia na ochorenie),

· predchádzajúce zlomeniny (zvýšené riziko opätovných zlomenín),

· rasa a etnický pôvod (osteoporóza je rozšírená najmä v európskej a ázijskej populácii),

· menopauza a hysterektómia (úbytok estrogénu nastupujúci po menopauze a hysterektómii spôsobuje prudké zmeny v štruktúre kostí),

· primárny a sekundárny hypogonádizmus, teda nedostatok pohlavných hormónov (ženských aj mužských).

Rizikové faktory, ktoré môžeme ovplyvniť, sú:

· alkohol,

· fajčenie,

· podvýživa,

· nedostatočná výživa,

· nedostatok pohybu,

· poruchy stravovania,

· nízky príjem vápnika v strave,

· nedostatok vitamínu D,

· časté pády.

Diagnostika ochorenia

Vzhľadom na to, že ochorenie sa môže vyvíjať dlhodobo, niekedy aj desať rokov, a jeho priebeh nebolí, najčastejšie je zaznamenané až pri prvej zlomenine, keď je už neskoro. Prvými príznakmi ochorenia sú slabosť a bolesti chrbta pri chôdzi alebo dlhšom stoji, postupné znižovanie výšky a zaobľovanie chrbta. Preventívne vyšetrenie je pritom jednoduché, bezbolestné a trvá len pár minút. Množstvo vápnika v kostiach sa meria pomocou testu minerálnej hustoty kostí (BMD test) zvanom aj denzitometrický sken (DEXA) a realizuje sa prostredníctvom röntgenového alebo ultrazvukového snímania. Vyšetrenie sa využíva aj pri liečbe osteoporózy, aby lekár videl, do akej miery je liečba úspešná.

Dostupná liečba

V prípade, že pacientovi diagnostikujú osteoporózu, pravdepodobne mu lekár okrem odporúčania pohybových aktivít a zmeny životosprávy predpíše aj medikamentóznu liečbu. Lieky pritom môžeme rozdeliť do dvoch skupín: tie, ktoré spomaľujú úbytok kostí, a tie, ktoré urýchľujú tvorbu kostnej hmoty. Liečba osteoporózy je dlhodobá záležitosť, je preto dobre, keď sa pacientovi nájde taká forma a taký interval, aké mu najlepšie vyhovujú z hľadiska jeho životného štýlu a štádia ochorenia. Dosiaľ bola osteoporotickým pacientom k dispozícii liečba na dennej, týždennej, mesačnej alebo štvrťročnej báze najčastejšie vo forme tabletiek, menej často vo forme infúzie. Liečba vo forme tabletiek značne zaťažuje tráviaci trakt pacienta a je potrebné, aby sa čím skôr dostala do žalúdka a nedráždila stenu pažeráka (časť tela spájajúca ústa a žalúdok). Riešením pre tieto pacientky je nová forma liečby, ktorá sa užíva len raz ročne. Vzhľadom na to, že sa podáva formou infúzie, šetrí organizmus pacienta a nezaťažuje zbytočne tráviaci trakt. Podanie infúzie je pritom veľmi jednoduché a stračí na to v priemere asi 15 minút, kým infúzia stečie do žily. Celá návšteva lekára tak nezaberie viac ako 30 min. S touto formou liečby pritom nie sú spojené žiadne významné obmedzenia, jedinou podmienkou je zabezpečenie dostatočného pitného režimu pred podaním infúzie, čo znamená asi dva poháre čistej vody.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania