Myslieť „na staré kolená“ dopredu sa oplatí

Množia sa dôkazy, ktoré svedčia o tom, že konzumácia väčšieho množstva potravín s vysokým obsahom vápnika, predovšetkým v detstve a v priebehu dospievania, je najúčinnejší spôsob, ako zabrániť vzniku osteoporózy alebo aspoň na minimum znížiť jej rozsah.

V priebehu života sa kostné tkanivá ustavične nahrádzajú. Bunky nazývané osteoklasty rozrušujú existujúce kostné tkanivá, čím uvoľňujú vápnik do krvného obehu. Zároveň bunky nazývané osteoblasty vytvárajú novú kostnú hmotu a ukladajú do kostí vápnik. U mladých a zdravých ľudí ide o rovnomernú činnosť dvoch typov buniek a vďaka nej sa kostná hmota a jej štruktúra udržuje stále na rovnakej úrovni. S vekom sa však postupne uvoľňuje z kostí viac vápnika, ako sa tam spätne ukladá, a naše kosti strácajú hustotu. Osteoporóza ohrozuje omnoho viac žien ako mužov. Od začiatku majú totiž menej kostnej hmoty a po klimaktériu strácajú hormón estrogén, ktorý spomaľuje ubúdanie kostných tkanív. Okrem žien po menopauze osteoporoźa hrozí aj niektorým mladším ženám, napríklad bežkyniam, gymnastkám, tanečniciam a anorektičkám. Pre všetky je typické veľmi malé množstvo telesného tuku, nepravidelná alebo nijaká menštruácia a nízke hladiny estrogénu. Nízka telesná hmotnosť zvyšuje riziko osteoporózy, lebo znamená menší tlak na kosti a ten zvyšuje hustotu kostí. Telesný tuk zároveň podporuje produkciu estrogénu.

Slnko ako lekár

Keďže obsah vápnika v jedálnom lístku je počas dospievania veľmi dôležitý pre maximálnu hustotu a silu kostí v dospelom veku, je jedine rozumné, aby rodičia dbali o to, aby ich deti zahrnuli do svojho jedálneho lístka čo najviac potravín s vysokým obsahom vápnika, ako je mlieko a listová zelenina. Na vstrebávanie vápnika potrebuje organizmus vitamín D. Hlavným zdrojom tohto vitamínu je pôsobenie slnečného žiarenia na pokožku, ale zároveň sa vyskytuje v niektorých potravinách vrátane olejnatých rýb a vajec a v obohatených výrobkoch, napríklad v margaríne a obilných raňajkách. Konzumáciu alkoholu a soli by sme mali obmedziť, pretože urýchľujú straty vápnika v organizme. Osobitne ohrození sú ťažkí alkoholici, lebo ich výživa býva chudobná na dôležité živiny a navyše majú sklon k nehodám, čo zvyšuje riziká kostných strát. Konzumácia kofeínu by nemala prekročiť 3 až 4 šálky denne, pretože kofeín odplavuje vápnik z krvného obehu. Riziko rozvoja osteoporózy sa zvyšuje fajčením, ktoré narúša produkciu estrogénu.

Fyzická aktivita

Pravidelné, ale nie nadmerné cvičenie patrí od útleho veku k nesmierne dôležitým preventívnym opatreniam. Kosti reagujú na tlak a ťah pri cvičení tak, že hustnú a postupne silnejú. Ľudia, ktorí trpia osteoporózou, by takisto mali pravidelne cvičiť, pretože fyzická aktivita pomáha zabrániť stratám minerálov z kostí a zároveň posilňuje organizmus, zvyšuje svalové napätie a zlepšuje rovnováhu, čo je dôležité najmä pre starších ľudí, lebo sa tak znižuje riziko pádov. Ktokoľvek, kto sa mnoho rokov fyzickej aktivite nevenoval, by mal začať s miernou formou cvičenia, ako je chôdza a plávanie. Liečenie osteoporózy sa zameriava na spomalenie alebo zastavenie slabnutia kostí. Ľudia by mali obmedziť fajčenie a pitie alkoholu, lebo cigarety a alkohol zvyšujú vylučovanie vápnika močom. Kyselina fytová, ktorá je obsiahnutá v pšeničných otrubách, orechoch, jadrách a strukovinách, blokuje vstrebávanie vápnika, preto by mali ľudia trpiaci osteoporózou získavať vlákninu z čerstvého ovocia a zeleniny. Kyselina šťaveľová obsiahnutá v špenáte, rebarbore a čokoláde takisto znižuje vstrebávanie vápnika, takže tieto potraviny by sme mali konzumovať len v rozumnom množstve. Vysoké dávky bielkovín alebo soli tiež zvyšujú straty vápnika z organizmu. Ukazuje sa, že denné dávky vápnika a vitamínu D spomaľujú straty minerálov z kostných tkanív, a tým znižujú riziko zlomenín.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania