IDflu®, prvá intradermálna vakcína proti chrípke

Spoločnosť Sanofi Pasteur, svetový líder v oblasti očkovacích látok proti chrípke, uviedla nedávno na slovenský trh prvú intradermálnu vakcínu proti chrípke. Táto vakcína sa aplikuje pod povrch kože pomocou inovatívneho mikroinjekčného systému s cieľom poskytnúť vysokú imunitnú odpoveď, dodať odvahu pacientom a značne uľahčiť podanie vakcíny.

IDflu®, prvá intradermálna vakcína proti chrípke

Chrípková vakcína IDflu® sa podáva priamo do časti kože pod pokožkou zvanej zamša (dermis), kde je vysoká koncentrácia špeciálnych imunitných buniek, ktoré sú schopné vyvolať účinnú imunitnú odpoveď. Takmer neviditeľná mikroihla je o 40 % tenšia a 10-krát kratšia ako bežné ihly používané pri očkovaní hlboko do svalu. Tým tento spôsob podania vakcíny predchádza riziku zasiahnutia cievy alebo nervu a predstavuje menej invazívne a bezpečné riešenie účinnej ochrany proti chrípke. Objem vakcíny je malý, len 0,1 ml a je 5krát menší ako objem bežnej chrípkovej vakcíny podávanej do svalu IDflu® je určená na prevenciu chrípky u dospelých osôb vo veku 18 rokov a viac. Je dostupná v dvoch dávkach: IDflu® 9µg pre osoby vo veku 18 až 59 rokov a IDflu® 15µg pre osoby vo veku 60 rokov a viac. Zdravotníci vo svete považujú túto novú jednoducho použiteľnú vakcínu za veľmi pohodlnú a spoľahlivú a je veľmi dobre prijímaná aj zo strany pacientov. Vysoká imunitná odpoveď pozorovaná u vakcíny IDflu® 15 µg u dospelých vo veku 60 rokov a viac je o to zaujímavejšia, že prirodzené oslabenie imunitného systému starnutím robí jedincov tejto vekovej skupiny nielen náchylnejšími na infekcie a komplikácie spojené s chrípkou, ale tiež znižuje imunitnú odpoveď na očkovanie proti chrípke v porovnaní s mladšími dospelými. „Nový aplikačný systém, pri ktorom sa podáva vakcína priamo do kože, je veľmi bezpečný a jednoduchý pre pacientov aj zdravotníkov. Má viaceré výhody. Využíva prirodzenú bohatosť kože na imunitné bunky a priamy prístup do imunitného systému a tak vyvoláva rovnakú imunitnú odpoveď ako bežné chrípkové vakcíny podávané do svalu ale s menším množstvom podaného antigénu. Účinnosť vakcíny IDflu® bola potvrdená vo viacerých klinických štúdiách. Očkovanie mikroihlou je jednoduché a bez rizika zasiahnutia cievy alebo nervu a znižuje nebezpečenstvo vzniku nežiaducich reakcií. Mikroihla, ktorá je takmer neviditeľná, je vhodná najmä pre tých, ktorí majú strach z ihly. IDflu® ponúka očkovanému väčší komfort. Dúfame, že vďaka tejto vakcíne sa zvýši zaočkovanosť dospelých osôb, ochráni sa zdravie väčšieho počtu ľudí, a zníži sa zdravotnícka a ekonomická záťaž počas epidémie chrípky“. uviedla doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS.

IDflu® zlepšuje prijateľnosť očkovania a uľahčuje podanie vakcíny

IDflu® bola navrhnutá a vyvinutá za účelom zlepšiť prijateľnosť očkovania zo strany pacientov a zároveň poskytnúť účinnú a bezpečnú ochranu proti chrípke. Nová vakcína od Sanofi Pasteur preukázala v klinických štúdiách vysokú spokojnosť zo strany pacientov a vysokú prijateľnosť pokiaľ ide o preočkovanie: vyše 96% jedincov zaočkovaných vakcínou IDflu® bolo spokojných s mikroinjekčným systémom a spomedzi nich vyše 80% dospelých vo veku 18-59 rokov a 90% dospelých vo veku 60 rokov a viac preferovalo preočkovanie v budúcom roku tou istou vakcínou. V priebehu štúdie väčšina zaočkovaných označila vo verbálnej škále hodnotenia bolesti zavedenie mikroihly do kože za bezbolestné. Mikroinjekčný systém vakcíny IDflu® uľahčuje podanie chrípkového antigénu tým, že umožňuje ID aplikáciu jedným dotykom. Tento inovatívny prístup oceňujú zdravotnícki pracovníci, pretože vďaka nemu je viac ľudí ochotných dať sa zaočkovať (alebo preočkovať), čo pomáha zdravotníkom očkovať svojich pacientov proti chrípke. Zdravých alebo rizikových jedincov nestačí len presvedčiť o výhodách očkovania, treba ich tiež posmeliť pokiaľ ide o priebeh očkovania proti chrípke. Tieto pozitívne a sľubné závery týkajúce sa vakcíny IDflu® posilňujú záujem o ID očkovanie proti chrípke, keďže strach z ihiel môže predstavovať možnú bariéru pre mnohých dospelých a môže ovplyvniť ich rozhodnutie dať sa zaočkovať.

Prečo je očkovanie také dôležité?

MUDr. Peter Lipták, všeobecný praktický lekár pre dospelých na otázku, prečo je očkovanie proti chrípke pre neho ako lekára také dôležité povedal: „Znížim tým chorobnosť svojich pacientov, zachovám im práceschopnosť, znížim svoje pracovné zaťaženie v chrípkovej sezóne a súčasne zvýšim bezpečnosť svojich zaočkovaných a chronicky chorých pacientov vo svojej čakárni. A čo je hlavné, zabránim komplikáciám a úmrtiam u svojich predovšetkým starších a chronicky chorých pacientov. A preto sa očkujem každý rok aj ja“, podčiarkol P. Lipták na stretnutí s novinármi v septembri 2010 v Bratislave.

 

Patrí do vydania