Zotavte sa z operácie rýchlejšie

Málokto z nás sa môže pochváliť tým, že nikdy neprekonal operačný zákrok. Či už ide o vyberanie mandlí v detstve alebo operáciu žlčníka, kolena, slepého čreva, či trebárs trhanie zubov múdrosti – všetko sú to nepríjemné procedúry, ktorým by sme sa najradšej vyhli.

 

Svoje o tom vie aj Milan (54), ktorý sa odhodlal na operatívne odstránenie chrápania. Zákrok síce prebiehal absolútne bezbolestne, no po ňom nastalo pre inak životaschopného otca rodiny hotové peklo. Nedokázal sa ani napiť, pretože každé prehltnutie cítil tak, akoby mal v hrdle ježka s pichliačmi. Po dvoch dňoch a poriadnych dávkach liekov proti bolesti sa dopočul o Wobenzyme. Za dva dni od nasadenia enzýmového lieku v dávke 2-krát denne po 10 dražé sa mohol konečne najesť ako normálny človek. Nebolo to ešte celkom bez bolesti, ale oproti prvým dvom dňom po operácii bol rozdiel markantný. Teraz už vie, že keby s užívaním Wobenzmu začal ihneď po zákroku, hojenie by bolo podstatne kratšie.

Zápal je pre organizmus prirodzený

To, čo pacienta po operácii trápi najviac, je opuch, zápal a bolesť. Zápal pritom nie je pre naše telo škodlivý, naopak, patrí k základným nástrojom imunity, ktorá sa takýmto spôsobom musí popasovať s nápravou poškodených tkanív a hojením rany. Na procese hojenia sa podieľajú faktory zaisťujúce zrážanie krvi, ďalej cievny a lymfatický systém a najrôznejšie zložky imunity. Ideálne je, keď sa poškodenie a jeho následky zvládnu čo najrýchlejšie, keď zápal prebehne ako akútna reakcia a bez následkov odznie.

Keď sa pridružia komplikácie

Pooperačné rany obvykle sprevádzajú opuchy, krvné výrony a podliatiny, ktoré môžu spomaľovať hojenie a sú aj jednou z hlavných príčin bolesti. Závažnou komplikáciou rany bývajú rôzne infekcie, ktoré sa do nej môžu dostať. Vtedy lekári musia nasadiť antibiotiká. Každá rana sa hojí jazvou, ktorej vzhľad je pre človeka dôležitý – napríklad pri plastických operáciách od nej závisí výsledný kozmetický efekt, kvôli ktorému si ľudia väčšinou dobrovoľne líhajú na chirurgov stôl.

Enzýmy pomáhajú pri hojení rán

Namiesto rozmýšľania, ako sa vyvliecť z operácie, radšej porozmýšľajte, ako si hojenie po nej môžete urýchliť. Látky, ktorým v procese hojenia rán patrí nezastupiteľné miesto, sú proteolytické enzýmy, ktoré máme vo svojom tele. Usmerňujú priebeh zápalu tak, aby prebehol čo najúčelnejšie a najrýchlejšie. Niektoré situácie, ku ktorým operačné zákroky rozhodne patria, znamenajú pre telo stres a vtedy enzýmy telu vlastné už nestačia. Preto je vhodné ich podporiť dodaním enzýmov zvonka prostredníctvom liekov systémovej enzýmoterapie. Najznámejším z nich je Wobenzym, ktorý si ľudia vo svete kupujú už viac ako štyridsať rokov. Podporná liečba preparátom systémovej enzýmoterapie urýchľuje vstrebávanie opuchov, krvných výronov a podliatin a zmierňuje bolesť. Skracuje čas hojenia a obmedzuje výskyt pooperačných komplikácií, napr. hnisanie rany. Vďaka pôsobeniu Wobenzymu dochádza iba k tvorbe malej jazvy. Ak sa pri liečení pooperačnej rany podávajú antibiotiká, enzýmy vo Wobenzyme podporujú prienik antibiotík do tkanív a tým zvyšujú účinok liečby. Podporná liečba enzýmovým liekom by mala byť vždy súčasťou celkovej starostlivosti o pooperačnú ranu a je vhodné ju konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Kedy a ako Wobenzym užívať?

Najlepší účinok dosiahneme, ak zahájime podpornú liečbu Wobenzymom čo najskôr po operácii, samozrejme, po predchádzajúcej konzultácii s ošetrujúcim lekárom. Zo začiatku sa podáva vyššia dávka 3 x 7 až 3 x 10 dražé Wobenzymu denne, ktorá sa postupne znižuje podľa účinku liečby a hojenia rany na 15, maximálne 9 dražé denne. Celkovú dennú dávku je možné si rozdeliť na dve alebo tri časti. Wobenzym je nevyhnutné užívať nalačno v dostatočnom odstupe od jedla – to znamená aspoň pol hodiny pred jedlom a najmenej dve hodiny po jedle. Nerozhryznuté tablety treba výdatne zapiť. Nesprávne užívanie účinok lieku znižuje.

Autor
Mgr. Dana Krommelová
Patrí do vydania