Pozor na oči pri počítači

Ak pracujete s počítačom, či už v zamestnaní, alebo doma, pamätajte si, že okrem chrbtice sú najviac zaťažované vaše oči. Dlhé pozeranie na monitor môže spôsobiť únavu očí. To sa môže prejavovať nepríjemným pálením až rezavým pocitom v očiach. Z toho často aj pramenia časté bolesti hlavy.

Pritom opatrenia proti týmto problémom sú veľmi jednoduché a svojim očiam môžete výrazne pomôcť.

– Jedným z prvých preventívnych opatrení je dostatočná vzdialenosť očí od monitora. Ako optimálna vzdialenosť sa uvádza aspoň 60 centimetrov.

 – Ak pracujete pri počítači veľmi často, skúste si zistiť, aká je frekvencia monitora, ktorý používate. Technik alebo skúsený kolega vám určite poradí. V praxi to znamená, že čím vyššia je obnovovacia frekvencia monitora, tým je obraz stabilnejší, menej „bliká“ a menej zaťažuje oči. Dostatočná obnovovacia frekvencia sa uvádza cca 70 Hz a viac. Ak si chcete vyskúšať, či je váš monitor „pokojný“, skúste sa pozerať mimo monitora tak, aby ste periférne videli aspoň časť plochy monitora. V tejto pozícii môžete lepšie vnímať kmitanie obrazu, ktoré si normálnym pohľadom neuvedomujete, ale vaše oči to cítia. Ak zaregistrujete kmitanie obrazu, je čas zamyslieť sa nad kúpou nového monitora.

– Je dôležité, aby sa na vašom monitore neodrážal žiadny zdroj svetla, či už denného, alebo umelého osvetlenia. Optimálne je sedieť v pravom uhle k oknu. Je vhodné nastaviť jas obrazovky tak, aby nebol svetlý. Moderné monitory majú už špeciálne úpravy povrchov obrazoviek, aby sa tieto vplyvy čo najviac eliminovali.

– Únava očí vzniká najmä strnulým sledovaním jedného miesta. Skúste sa pozrieť na niektorého z kolegov, ktorý pracuje s počítačom, a zistíte, ako strnulo „civie“ na monitor. Pamätajte na to, že oči v tejto chvíli menej žmurkajú, a tak menej zvlhčujú svoj povrch. Z toho môže vznikať rezavý pocit v očiach.

– Opatrenie je jednoduché – nepozerajte sa na monitor dlhšie ako 30 minút. V priebehu práce pravidelne pozerajte na niečo iné v miestnosti alebo si urobte poriadok na stole. Vhodným cvičením je aj zmena ohniskovej vzdialenosti. To docielite tak, že si pred oči dáte na vzdialenosť 30 cm prst a striedavo zameriavate svoje oči na prst a na predmety v pozadí. (ym)

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania