Aby v nás bilo srdce ako zvon

Uprostred marca tohto roka slovenská vláda prijala Národný program prevencie ochorení srdca a ciev. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie WHO/URO z roku 2005 sa Slovensko s 508 úmrtiami v dôsledku chorôb obehovej sústavy, teda srdcovo-cievnych ochorení, na stotisíc obyvateľov zaraďuje na jedno z najhorších miest v európskej štatistike. Za nami sú už len Rumunsko a Bulharsko.

Nedarí sa nám v znižovaní výskytu týchto chorôb, hoci naši susedia v Rakúsku a Českej republike na tomto poli u 65-ročných a starších občanov zaznamenávajú úspech. Európa sa prostredníctvom Európskej charty zdravia srdca usiluje o podstatné zníženie úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenie v každom štáte pomocou tzv. európskeho čísla zdravia srdca: 0 – 30 – 5 – 120 – 80. Je to číslo, ktoré vyjadruje optimálne hodnoty rizikových faktorov spôsobujúcich choroby srdca a ciev. Prvé číslo 0 znamená nefajčenie, číslo 30 je 30 minút potrebnej minimálnej fyzickej aktivity denne, číslo 5 stanovuje vhodnú hladinu celkového cholesterolu, ktorá má byť nižšia ako 5 mmol/l a hodnoty 120 – 80 určujú výšku systolického a diastolického krvného tlaku na úrovni celej populácie, hodnoty krvného tlaku majú byť nižšie ako 140/90 mmHg.

Fajčenie

Všetky rizikové faktory môžu zapríčiniť spomínané ochorenia a platí skúsenosť lekárov, že čím viac týchto faktorov sa u jednotlivca vyskytuje, tým je pravdepodobnosť celkového rizika vyššia. Jedným z prvoradých nepriateľov srdca sú cigarety a tabakové výrobky vôbec. Nie je nijakým tajomstvom, že veková hranica fajčiarov na Slovensku sa ustavične znižuje a iba máloktorý z nich sa naozaj usiluje tohto zlozvyku zbaviť. Napriek existencii známeho „protifajčiarskeho zákona“ a jeho opatreniam. Fajčenie cigariet stimuluje srdce, aby rýchlejšie bilo a zužuje cievy. Srdce preto ťažšie prečerpáva krv. Znižuje zásoby kyslíka pre srdce a ostatné tkanivá. Podporuje tvorbu krvných zrazenín (trombov) v cievach. Zapríčiňuje zrýchlenie a nepravidelnú činnosť srdca – poruchy srdcového rytmu (srdcové arytmie). Môže spôsobiť zmenu hladiny tukov (lipidov) v krvi, čo môže viesť ku kôrnateniu ciev. Ischemická choroba srdca (je vyvolaná zúžením tepien, ktoré zásobujú srdce kyslíkom) sa vyskytuje u fajčiarov oveľa častejšie ako u nefajčiarov, pričom fajčiari vo zvýšenej miere trpia na angínu pektoris a je u nich zvýšené riziko výskytu infarktu myokardu.

Vysoký tlak krvi

Vysoký tlak krvi alebo artériová hypertenzia môže zapríčiniť aj urýchliť priebeh aterosklerózy (kôrnatenia tepien). Pri trvale príliš vysokom krvnom tlaku sú vnútorné steny tepien veľmi namáhané, strácajú pružnosť, ich vnútorný priemer sa zmenšuje a tuhnú. Okrem toho sa v nich usadzujú nánosy tukov. Vysoký tlak krvi tento stav ešte zhoršuje a urýchľuje. Vzniká začarovaný kruh, srdce musí silnejšie prečerpávať krv, aby ju udržalo v pohybe, najmä ak sú cievy zúžené. To môže za istých podmienok spôsobiť oslabenie srdcového svalu, ktorý už potom nie je schopný udržiavať primerane fungujúci krvný obeh. Vzniká srdcová slabosť a v jej dôsledku nahromadenie tekutín v niektorých častiach ľudského organizmu.

Zvýšený cholesterol

Potraviny, ktoré obsahujú veľa živočíšnych tukov, môžu zaviniť v organizme zvýšenie hladiny cholesterolu. Určitú rolu tu zohráva aj dedičnosť, preto pri správnej výžive si treba všímať aj vrodenú dispozíciu pre zvýšenú hladinu cholesterolu. Hoci telo určité množstvo cholesterolu a iných lipidov potrebuje, ich nadbytok môže spôsobiť usadzovanie tuku na stenách tepien. Čím je vyššia hladina cholesterolu v krvi, o to väčší je predpoklad, že sa vyvinie ochorenie srdca a ciev.

Nadváha

Nadváha znamená pre srdce prácu navyše. Aj v pokoji musí srdce u ľudí s nadváhou pracovať viac, lebo ich organizmus potrebuje na zabezpečenie tej istej činnosti viac kyslíka ako u ľudí bez nadváhy. Riziko závažných ochorení srdca – aj s prípadnou následnou smrťou – sa zvyšuje so stúpajúcou nadváhou.

Stres

Príčinou stresu u človeka môžu byť vonkajšie faktory, napríklad problémy v zamestnaní alebo v rodine, prípadne vnútorné faktory, ako sú starosti či emocionálna skleslosť. Často sa stáva, že po prudkom rozčúlení alebo zvýšenej psychickej záťaži dochádza k infarktu myokardu. Problém nastáva vtedy, keď je telo vystavené stresu nepretržite, a tým aj nepretržitému pôsobeniu zvýšeného tlaku krvi.

Ciele a možnosti

Najdôležitejším prvkom národného programu prevencie má byť vzdelávanie. Ministerstvo zdravotníctva chce okrem iného v rámci osvety do roku 2011 zabezpečiť každoročne minimálne jednu kampaň s cieľom lepšieho chápania závažnosti rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ako aj možností ich odstraňovania. Tak sa má docieliť včasný príchod pacienta na špecializovanú lekársku diagnostiku a následnú terapiu. Odhaduje sa, že plnenie národného programu si v nasledujúcich troch rokoch vyžiada 1,7 milióna eur. Samostatnú kapitolu Národný program prevencie ochorení srdca a ciev venuje deťom a mládeži, lebo rizikové faktory, ktoré urýchľujú vývoj kardiovaskulárnych ochorení, pôsobia od útleho detstva. Už v mladom veku sa totiž prejavujú negatívne následky zlých stravovacích návykov u detí a školákov. Ako upozornilo ministerstvo zdravotníctva, dosiaľ sa tejto problematike nevenovala dostatočná a cielená diagnostická a terapeutická pozornosť zo strany pediatrov a dorastových lekárov. Národný program má trvalý charakter, ktorý sa stane prirodzenou súčasťou práce zdravotníkov primárneho kontaktu. Prevenciu majú vykonávať práve všeobecní lekári pre deti a dorast a príslušní pediatrickí špecialisti, aby už na ochorenia srdca a ciev neumieral každý druhý Slovák.

 

Autor
Patrí do vydania