Cholesterol, ale s mierou

Vedeli ste, že pacienti so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi majú 67-násobne väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na kardiovaskulárne choroby? Čo je vlastne cholesterol? Kde sa berie v našom tele? Môžeme sa bez neho zaobísť?

Je to látka, ktorú si naše telo vytvára samo a rozhodne sa bez neho nezaobídeme, pretože ho potrebujeme na tvorbu hormónov alebo žlče. Problém však spočíva v tom, že náš organizmus cholesterol prijíma aj ako súčasť niektorých potravín. Nachádza sa predovšetkým v mäse, vo vajciach, v mlieku a mliečnych výrobkoch. Preto by sme mali byť opatrní pri konzumácii týchto jedál. Hladina cholesterolu v krvi u dospelého človeka by nemala prevyšovať hodnotu 5,0 mmol/l. Ak sa zvýši nad 6,0 mmol/l, lekári to považujú za rizikovú hladinu. A vy viete, akú máte hladinu cholesterolu? Najúčinnejšou liečbou je však prevencia – vzdať sa fajčiarskeho zlozvyku,mastných jedál, alkoholu. Aj pokojný život bez stresu, rekreačný šport, pravidelná preventívna prehliadka nám pomôže vzdorovať hrozbe chorobných nástrah cholesterolu. Je dokázané, že ľuďom s vyššou hladinou cholesterolu v krvi viac hrozia infarkty, angina pectoris, mozgová mŕtvica a poruchy krvného obehu. Nespotrebovaný cholesterol a usadzuje na stenách artérií v podobe tukových zásob a krv potom nemôže voľne prúdiť napríklad do srdce alebo mozgu. Väčšina ľudí môže jednoducho znížiť hladinu cholesterolu v krvi diétou. Nejde iba o znížený príjem potravín s obsahom cholesterolu, pretože tie nemajú výraznejší vplyv na jeho hladinu v krvi. Zníženie hladiny cholesterolu v krvi môžete dosiahnuť, len ak obmedzíte príjem tučných jedál, najmä s vysokým obsahom nasýtených tukov. Z nich a v pečeni tvorí cholesterol. Sledujte svoju hmotnosť, pretože obezita zvyšuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku a zvýšenej hladiny cholesterolu, čo vášmu srdcu škodí. Pravidelným cvičením môžete predchádzať vysokej hladine cholesterolu a vysokému krvnému tlaku.

Obsah cholesterolu v potravinách (v mg na 100 g): mozoček (1400), maslo (280), bravčová pečeň (250), vajce (240), majonéza (142), kura (75), bravčové mäso (70), tvaroh (40), jogurt (10), cmar (1).

Diéta na zníženie hladiny tukov v krvi

Odporúčané potraviny: Znížiť celkovú spotrebu tukov, olivový olej, chudé sladkovodné a morské ryby, morka, kura, teľacina, biele mäso, zeleninové nezapražené polievky, nízkotučné mlieko, jogurt, acidofilné mlieko, čerstvá a mrazená zelenina.

Potraviny s obmedzením: Rastlinné oleje, chudé hovädzie mäso, chudá šunka a hydinové údeniny, polotučné mlieko, syry so znížením obsahom tuku (do 30 %), zemiaky.

Nevhodné potraviny: Maslo, masť, stužené margaríny, oškvarky, vnútornosti, kačica, hus, jaternice, tlačenka, klobásy, plnotučné a kondenzované mlieko, šľahačka, smotanový jogurt a syry (nad 40 %), zemiakové hranolčeky, čipsy, kandizované ovocie, zaváraniny v cukre, zmrzliny, sladené nápoje, alkohol, smotanové dresingy, hamburgery...

Autor
(ym)
Patrí do vydania