Diabetes sa môže týkať aj vás...

Cukrovka sa stala globálnou epidémiou! Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie postihuje asi 422 miliónov ľudí na celom svete a jej výskyt sa z roka na rok rapídne zvyšuje. Od roku 2 000 zaznamenala výrazný, dokonca až 70 %-ný nárast... Nádej v jej prevencii, ako aj v terapii, prinášajú prírodné látky, ktoré podľa klinických štúdií preukázateľne zvyšujú citlivosť bunkových receptorov na inzulín, alebo majú porovnateľný účinok, ako obmedzenie príjmu kalórií a následné zníženie hmotnosti.

Diabetes – cukrovka, je časté chronické ochorenie, poten­ciálne skracujúce život. Ide o poruchu metabolizmu glukózy v našom organizme. V zásade rozlišujeme dva typy diabetu.

 

Diabetes I. typu je ochorenie spôsobené znížením tvorby inzulínu, čo sa môže prejaviť už v detskom veku. Je to čiastočne dedičná choroba, ktorá sa dá liečiť iba podávaním inzulínu.

 

Diabetes II. typu je dôsledkom inzulínovej rezistencie, ku ktorej sa môže pridružiť znížená tvorba inzulínu. Jeho primárnymi príčinami sú zlý životný štýl, obezita, nedostatok pohybu a istú rolu zohráva aj genetika. V dôsledku civilizačných vplyvov bunky totiž často nedokážu využiť v krvi prítomný inzulín – v krvi je ho dostatok, avšak v bunkách málo.

 

Bunky potrebujú glukózu, ktorá do nich vstupuje transportným mechanizmom cez bunkovú stenu. V zdravom organizme sa v sérii reakcií, aj za účasti inzulínu, mení na bunkami využiteľnú energiu. Ak sa rozvinie inzulínová rezistencia, teda ak inzulín nemôže vykonávať svoju úlohu pri rozklade glukózy, zvyšuje sa jej hladina v krvi, čo je prvý príznak začiatku ochorenia.

 

Odporúčané vitamíny pre diabetikov

Pri cukrovke II. typu, a napriek nevyhnutnosti podávania inzulínu aj pri I. type cukrovky, je potrebné zaradiť do každodennej rutiny pohyb, zníženie nadváhy, zdravú a vyváženú stravu. A navyše, nielen pri cukrovke II. typu, ale aj preventívne pri rodinnej predispozícii na toto ochorenie, poukazujú odborníci na potrebu pravidelného primeraného dopĺňania živín, predovšetkým vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú regulovať metabolizmus glukózy. A to najlepšie v čistej prírodnej forme – napríklad v kanadských doplnkoch výživy Jamieson:

 

STRESSEASE

Výživový doplnok so všetkými vitamínmi skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12), vitamínmi C a E, horčíkom, vápnikom a zinkom poskytuje diabetikom komplexnú podporu, hlavne pri dlhodobom diabete. Pomáhajú zamedziť postupnému nárastu inzulínovej rezistencie, zvýšeniu hladiny cukru v krvi a následne zápalovým procesom v organizme. Podporujú zvýšenie citlivosti tkanív, najmä svalov na glukózu.

 

Užívanie prípravku Stressease je možné doplniť aj o ďalšie nosné účinné látky vhodné pre diabetikov, ktoré dokážu inzulínu otvoriť brány do buniek.

 

Škorica

Priamo ovplyvňuje pokles hladiny glukózy v krvi tým, že uľahčuje jej vstup do bunky a znižuje inzulínovú rezistenciu. Aj na Slovensku boli zaznamenané prvé pozitívne výsledky s prípravkom s čistým extraktom škorice. Po 2 až 3 mesiacoch jeho užívania u pacientov s diabetom II. typu im bolo po dohode s lekárom odporúčané znížiť dávkovanie liekov, dokonca ich vysadiť.

 

Chróm

Zosilňuje účinok škorice, prispieva k tolerancii glukózy a zúčastňuje sa mechanizmu udržiavajúceho normálnu hladinu glukózy v krvi. Podporuje tak metabolizmus cukrov. Okrem pôsobenia na zvýšenie citlivosti na inzulín normalizuje lipidémiu, a tým pomáha predchádzať aterosklerotickým zmenám. V kombinácii s jablčným octom navyše znižuje chuť do jedla.

 

Kvercetín

Je rastlinný flavonoid, ktorý organizmus chráni pred druhotnými komplikáciami cukrovky, ako sú neuropatie, poruchy obličiek a poruchy zraku. Znižuje premenu glukózy na sorbitol, čo je látka, ktorá má podiel na vzniku uvedených komplikácií. Biologickú účinnosť kvercetínu priaznivo ovplyvňuje vitamín C, preto jedinečným prínosom na zvládanie cukrovky vo fáze prevencie, ako aj pri podpornej liečbe ochorenia, môžu byť i doplnky výživy Jamieson Kvercetín s vitamínom C či Jamieson Vitamín C Complex PREMIUM s bioflavonoidmi – kvercetínom, hesperidínom a rutínom.

 

Betakarotén

Participuje na ochrane zraku diabetikov tým, že priamo v oku pôsobí ako antioxidant. Oxidačný stres je v diabetickom organizme zvýšený, pretože cukrovka je metabolické ochorenie, kedy je oslabený telu vlastný antioxidačný mechanizmus.

 

VITAMÍN D3

V dôsledku nedostatku slnečného vitamínu D3 sa zvyšuje rezistencia organizmu na inzulín, pričom sa zároveň znižuje jeho sekrécia. V tele vznikajú zápalové reakcie, ktoré môžu byť príčinou metabolického syndrómu. Viaceré klinické štúdie potvrdili, že po zvýšení hladiny vitamínu D3 v organizme pacientov s II. typom diabetu, tieto problémy začali ustupovať a priaznivý vplyv déčka vyústil až do zvýšenia sekrécie inzulínu. Ako silný antioxidant sa vitamín D3 zúčastňuje tiež na posilňovaní a regulácii imunitného systému, čo je pri diabete prospešné, nakoľko sa do istej miery považuje aj za autoimunitné ochorenie.

 

MAGNÉZIUM

Hladina vnútrobunkového horčíka zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii účinkov inzulínu na využitie glukózy. Ak je znížená, čo je pri diabete II. typu typické, znižuje sa citlivosť receptora na inzulín a inzulínová rezistencia rastie. Preto je pri diabete vhodné kontrolovať aj úroveň horčíka v organizme a po zistení jeho deficitu začať s jeho dopĺňaním, najlepšie vo vstrebateľnej organickej forme (glukonát, laktát, diglycinát).

 

CESNAK

Významné zastúpenie komplexu bioflavonoidov s antioxidačným účinkom (aliín, alicín, ajoén, saponíny, fytoncídy a iné) v tzv. cesnakovej silici, ktorá je „základom“ extraktu zo sušeného cesnaku, alebo koncentrovaného cesnakového extraktu v sójovom oleji, predurčuje oba rastlinné výťažky k suplementačnému využitiu na oslabenie zápalových procesov vedúcich k inzulínovej rezistencii a diabetu II. typu.

 

Komplex týchto živín napomáha prežiť kvalitný život aj s diabetom. Zaktivizujte preto reguláciu glukózy a svoj imunitný systém s ich asistenciou. Zahájte svoju vlastnú podpornú terapiu a preventívnu liečbu!

 

Diabetes II. typu postihuje približne 30 % osôb starších ako 60 rokov!

So zvyšujúcim sa vekom výskyt diabetu II. typu narastá. Pravidelný pohyb, zdravá strava s obsahom rýb a zeleniny, spolu s ďalšími výživnými látkami, môžu však jeho priebeh a tým i kvalitu nášho života pozitívne ovplyvniť. Zmeňme preto svoj zaužívaný životný štýl už dnes!

 

Kvalitné kanadské prírodné vitamíny Jamieson sú dostupné v lekárňach alebo na www.jamieson.sk

Patrí do vydania