Vitamín D3 a omega-3 pre naše srdce

Ľudské srdce pracuje ako vysokovýkonný stroj. Po celý život vo dne, v noci pumpuje krv a zabezpečuje tak jej obeh v organizme. Ide o veľmi zložité prepojenie rozličných systémov, ktoré vzájomne na seba nadväzujú. Ak na jednom z nich vznikne porucha, naruší sa zabehnutý chod. Zodpovednosť za „škrípanie” kardiovaskulárneho zdravia môže mať podľa najnovších výskumov aj nedostatok vitamínu D3 a omega-3 nenasýtených mastných kyselín.

VITAMÍN D3

Kardiológovia upozorňujú, že srdcovocievny systém ovplyvňuje množstvo faktorov, ktoré sú priamo spojené s nedostatkom cholekalciferolu – vitamínu D3, alebo sú jeho nepriamym dôsledkom. Na tento fakt poukazujú výsledky radu svetových klinických štúdií, napríklad aj nedávno ukončeného veľkého austrálskeho výskumu, uskutočneného až u 20 tisíc ľudí starších ako 60 rokov so sklonom k srdcovocievnym ochoreniam. Vplyvu vitamínu D3 na zdravie ich kardiovaskulárneho systému venovali výskumníci pozornosť celých päť rokov. Po vyhodnotení sledovaných dát dospeli k názoru, že absencia déčka v organizme prináša viaceré riziká vzniku ochorení srdca a ciev, ako sú artériová hypertenzia, hrozba infarktu srdcového svalu (myokardu), koronárna ateroskleróza, kardiomyopatia, kalcifikácia v stene ciev, zápaly, hypertrofia ľavej komory i ďalšie ochorenia.

 

Účinné analytické metódy potvrdili, že receptory vitamínu D3 sú v jadrách mnohých buniek, ktoré majú úzky vzťah k srdcovocievnemu systému – v endotelových bunkách ciev, myocytoch hladkého svalstva ciev, kardiomyocytoch, ale aj imunologických bunkách, ß-bunkách pankreasu a osteoblastoch. Ak bunkám vitamín D3 chýba, pravdepodobnosť týchto ochorení sa zvyšuje. U chorých s koncentráciou vitamínu D3 pod hladinou 75 nmol/l bol zaznamenaný štatisticky významne vyšší počet chorôb koronárnych artérií, infarktu myokardu, zlyhania srdca či akútnych mozgových príhod.

 

Úprava koncentrácie vitamínu D3 na odporúčaný príjem 2 000 IU/deň a následne zvýšenie jeho hladiny počas trvania štúdie na dvojnásobok, dokázali znížiť počet kardiovaskulárnych príhod o 40 percent a riziko úmrtia v ich dôsledku až o 60 percent! U chorých s artériovou hypertenziou mala úprava koncentrácie vitamínu D3 efekt porovnateľný s liečbou statínmi alebo s úspešnou farmakologickou liečbou artériovej hypertenzie. Výsledky štúdie prinášajú nádej pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Jej závery potvrdili, že nedostatok vitamínu D3 v organizme s ochoreniami srdca a ciev priamo súvisí. Zvyšovanie jeho koncentrácie, aj cestou prijímania dostatočných dávok vitamínu D3 prostredníctvom výživových doplnkov, je vysoko účinnou podporou kardiovaskulárneho zdravia.

Znižuje chronický zápal, chráni endotel ciev

Kardiológovia dospeli k záveru, že pri deficiencii vitamínu D3 sú prítomné v organizme dva rizikové faktory, podobne, ako pri srdcovocievnych chorobách – zápal a dysfunkcia endotelu v stenách ciev. Markerom – charakteristickým znakom intenzity zápalu je koncentrácia C-reaktívneho proteínu (CRP) a markerom dysfunkcie endotelu (vnútornej výstelky ciev) koncentrácia asymetrického dimetylarginínu. Oba tieto markery sú u chorých s nedostatkom vitamínu D3 štatisticky signifikantne vyššie! Vitamín D3 má mnohostranné protizápalové účinky – ovplyvňuje syntézu prostaglandínov (skupina hormónom podobných látok, ktoré sú dôležitými zápalovými mediátormi), potláča aktiváciu nukleárneho faktora-kappaß (najdôležitejší biologický zámok odomykajúci sériu známych biologických procesov vrátane tvorby zápalových látok) a má pozitívny dopad na zníženie koncentrácie CRP. Pomáha teda utlmovať väčšinu rozhodujúcich faktorov, ktoré sa zúčastňujú na vývoji kardiovaskulárnych chorôb.

 

Účinná pomoc – slnečné déčko

Ideálny spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D3 v krvnom sére, je podľa odborníkov príjem približne 2 000 až 3 000 IU vitamínu D3 denne, najlepšie v lete vystavením sa slnečným lúčom – avšak pozor, nikdy sa nespáliť! Déčkový „fond” ale dostatočne nepokryje ani jednorazový dvojtýždňový dovolenkový pobyt na slnku, ktoré podporuje tvorbu vitamínu D3 v organizme, ani pravidelný príjem mliečnych výrobkov a rýb. Jeho deficit, vyvolaný nezdravými civilizačnými faktormi, dokáže optimálne doplniť aj vitamín D3 – cholekalciferol – vyrábaný z čistého „slnečného” lanolínu z vlny oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. A to v prírodných doplnkoch výživy Jamieson – Jamieson Vitamín D3 1 000 IU v tabletách (100 a 240 tbl.) či kapsliach (90 a 180 kps.) alebo Jamieson Vitamín D3 2 500 IU (135 kps.). Ich mimoriadnu kvalitu deklaruje certifikát Quali-DTM. Je osvedčením, že „déčko“ Quali-DTM je pripravené v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu.

 

Vitamín D3 získaný touto prírodnou cestou je pre organizmus lepšie využiteľný a ľahšie stráviteľný. Vďaka použitiu špeciálnej patentovanej technológie 360 Pure každý z vyrábaných vitamínov podlieha najmenej 360 patentovaným krokom kontroly kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky získané z prírodných zdrojov chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

 

OMEGA-3 KYSELINY

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú tzv. zdravé tuky, ktoré sú obsiahnuté napríklad v olejoch lisovaných za studena či rybách, najmä morských. A práve tieto tuky pomáhajú v krvi znižovať hladinu škodlivých tukov – triglyceridov, pochádzajúcich z typicky nezdravých, napríklad vyprážaných jedál a údenín. Tie zanášajú steny ciev škodlivými tukovými nánosmi a časom zmenšia ich priemer a elasticitu. Krv následne preteká zúženým priestorom, zvyšuje sa krvný tlak, objavujú sa poruchy srdcového rytmu – môže dôjsť k tvorbe krvných zrazenín (trombov), ktoré môžu viesť k srdcovému infarktu.

 

Mali by sme sa preto snažiť o príjem pestrej stravy bohatej na omega-3 kyseliny či dbať o ich včasné dopĺňanie kvalitnými doplnkami výživy, ktoré nám pomôžu udržať si srdce a cievy zdravé. Esenciálne – základné, pre organizmus potrebné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, si totiž naše telo samé syntetizovať nedokáže.

 

Zmenšenie rizika vzniku srdcových infarktov

Mnohé štúdie zamerané na oblasť kardiovaskulárneho zdravia potvrdzujú, že omega-3 mastné kyseliny dokážu znižovať schopnosť krvných doštičiek vytvárať tromby, ktoré vedú ku vzniku srdcového infarktu. Pomáhajú tiež regulovať krvný tlak, redukovať hladinu triglyceridov v krvi a chrániť organizmus pred poruchami srdcového rytmu.

 

Túto skutočnosť potvrdila aj mimoriadne obsiahla štúdia Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravivenza nell‘ Infarto Miocardico z Talianska. Svetovo uznávaný tím odborníkov na výskum infarktu myokardu sledoval v nej viac ako 10 tisíc mužov, ktorí počas predošlých troch rokov svojho života prekonali infarkt. Polovici z nich popri pravidelnej lekárskej starostlivosti každodenne dopĺňali stravu 1 gramom koncentrovaného rybieho oleja. Druhej polovici rybí olej naordinovaný nebol. Zo záverov štúdie vyplynulo, že v skupine, ktorej liečba bola podporená rybím olejom, bolo následne až o 11 percent úmrtí na infarkt menej. Preventívny i terapeutický účinok koncentrovaných omega-3 nenasýtených mastných kyselín u pacientov, ktorí prekonali infarkt, nadväzne uznala väčšina zdravotníckych organizácií v Európe. Významnú úlohu omega-3 mastných kyselín zároveň potvrdili popredné svetové hypertenziologické a kardiologické spoločnosti aj pri udržiavaní optimálneho krvného tlaku a hladiny triglyceridov – nezávislých rizikových faktorov pre vznik kardiovaskulárnych ochorení.

Prečistenie ciev s rybím olejom

Obyvateľom oblastí so stravou chudobnou na ryby, medzi ktoré patrí aj Slovensko, špecialisti radia pravidelné systematické užívanie doplnkov výživy s obsahom rybieho oleja. Tie dodajú telu potrebnú dávku esenciálnych omega-3 kyselín a vďaka technologickému pokroku, ako je napríklad molekulárna destilácia, poskytnú mu olej očistený od toxických látok.

 

Vynikajúcim riešením je suplementácia omega-3 nenasýtených mastných kyselín vyrábaných spoločnosťou Jamieson Laboratories špeciálnou technológiou z tuku studenovodných rýb žijúcich v nezamorených arktických vodách, ktoré sa živia planktónom – sardel, sardiniek a makrel. V prírodných prípravkoch Jamieson sú omega-3 mastné kyseliny zastúpené v požadovaných vyšších dávkach a dodávajú sa aj vo veľkých rodinných baleniach – takými sú napríklad Omega-3 Select (200 kps.) či Omega-3 EXTRA STRENGTH (100 kps.) alebo Omega-3 COMPLETE (80 kps.) v cenovo veľmi dostupnom balení. Vysoko efektívny je špeciálny prípravok Omega-3 PURE Krill Oil (60 kps.) – čistý olej extrahovaný priamo z tuku antarktických kôrovcov. Je zdrojom silného antioxidantu astaxantínu, ktorý je napríklad v porovnaní s rastlinnými antioxidantmi 50-krát účinnejší. Mobilizuje telo v zápase proti zápalom, pomáha redukovať zápal endotelu v stenách ciev, cievy tak prečisťuje a ozdravuje, vďaka čomu priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a znižuje riziko infarktu myokardu. Výrazne pomáha aj v boji proti bakte­riálnym a vírusovým infekciám.

 

Unikátna podpora z rastlinnej ríše

Protizápalový potenciál déčka a rybieho tuku možno podľa odborníkov efektívne potencovať extraktmi liečivých rastlín, napr. z Ginkgo Biloba. V tradičnej čínskej medicíne sa už v 16. storočí spomínajú jeho vazodilatačné účinky v súvislosti s liečbou srdcovocievnych chorôb (vysoký tlak, arytmia, angina pectoris). Liečebne sa v súčasnosti využíva predovšetkým list tohto dvojdomého, viac ako 200 miliónov rokov existujúceho stromu. Hlavnými obsahovými látkami sú polyfenoly (flavonoidy, katechíny, proantokyanidíny, fenolové kyseliny), terpény (ginkolidy, bilobalid), fytosteroly, karotenoidy a ďalšie. Ginkgo Biloba, jedna v celosvetovom meradle z najviac skúmaných rastlín, sa z viacerých aspektov, najmä však z hľadiska jej pôsobenia proti zhlukovaniu krvných doštičiek a trombov, javí ako jednoznačný prínos v podpornej terapii kardiovaskulárnych ochorení.

 

Jedinečnými širokospektrálnymi účinkami, spočívajúcimi zrejme v synergizme obsahových látok – polyfenolov a terpénov, disponuje prípravok Jamieson Ginkgo Biloba 4 000 mg. Extrakt listov (50:1), ktorý je ekvivalentom k 4 000 mg usušených listov ginkga, je štandardizovaný až na 24 percent flavónových glykozidov! Podľa doteraz získaných poznatkov a klinických skúseností môže jeho včasné dopĺňanie redukovať symptómy kardiovaskulárnych ochorení a predísť ich závažným dôsledkom. Priaznivo ovplyvňuje stavy po infarkte srdca aj po náhlych mozgových príhodách, pozitívne pôsobí na výkon mozgu, pomáha udržať pamäť a poznávacie funkcie vo vyššom veku. Keďže podporuje prekrvenie, veľmi dobre účinkuje pri skvalitňovaní priechodnosti krvných ciev a vlásočníc ich rozširovaním. Zlepšuje periférnu cirkuláciu, vďaka čomu pomáha pri syndróme studených rúk i nôh.

 

Aj malá zmena môže znamenať veľa pre naše srdce

Srdce pre nás pracuje po celý náš život a od toho, ako sa oň staráme, závisí, akú prácu pre nás bude vykonávať. Predĺžme si svoj aktívny život znížením vplyvu rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení! Každý deň majme na pamäti pravidelný pohyb, dostatočný spánok, sledujme príjem déčka, omega-3 kyselín i ďalších živín potrebných pre zdravie srdca a ciev, ktoré prijímame v našej strave a v prípade ich deficitu dbajme včas o ich dostatočné dopĺňanie kvalitnými doplnkami výživy!

 

Kvalitné kanadské prírodné vitamíny Jamieson sú dos­tupné výhradne v lekárni alebo na www.jamieson.sk

 

Patrí do vydania